JustinTrudeau2.jpg

Kanadský premiér Trudeau chce rozšíriť zákon o eutanázii, aby bolo zabitých viac pacientov

166
Milko Kostovič
Kultúra smrti

11. septembra súd v Québecu zrušil ustanovenie kanadského zákona o eutanázii (MAiD), v ktorom sa vyžaduje, aby osoba, ktorú je možné usmrtiť injekciou, bola smrteľne chorá. 

* Súd v Québecu rozširuje zákon o eutanázii, keď odstraňuje podmienku smrteľnej choroby

Súd rozhodol, že požiadavka, aby "prirodzená smrť osoby musela byť primerane predvídateľná," bola protiústavná a poskytol vláde 30 dní na odvolanie sa proti rozhodnutiu. Súd si bol vedomý, že Kanada sa nachádza uprostred federálnych volieb. 

Uviedol som, že toto súdne rozhodnutie môže rozšíriť eutanáziu na ľudí, ktorí sa pre smrť rozhodujú z výlučne psychologických dôvodov. Kanadský zákon o eutanázii stanovuje, že osoba je spôsobilá prijať smrtiace látky, ak jej:

choroba, nemoc, zdravotné postihnutie alebo stav úpadku spôsobujú trvalé fyzické alebo psychické utrpenie, ktoré je pre ňu neznesiteľné a ktoré sa nedá zmierniť za prijateľných podmienok. 

Preto požiadavka, aby "prirodzená smrť človeka bola primerane predvídateľná," obmedzila eutanáziu z psychologických dôvodov na nevyliečiteľne chorých ľudí. Keďže súd zrušil túto zle formulovanú záruku, rozšíri sa tým eutanázia na ľudí, ktorí trpia výlučne psychologickými problémami? 

V televíznej diskusii na francúzske sieti TVA medzi predsedami politických strán, premiérom Justinom Trudeauom (Lib), Andrewom Scheerom (CPC), Jagmeetom Singhom (NDP) a Yves-François Blanchetom (BQ), Trudeau uviedol, že sa neodvolá voči rozhodnutiu súdu, ktorý ruší podmienku "smrteľnej choroby". Trudeau zároveň povedal, že by vytvoril tolerantnejší režim MAiD v šesťmesačnej lehote nariadenej súdom. 

V podobnom duchu aj ostatní vedúci predstavitelia strán okrem Scheera uviedli, že sú za tolerantnejší režim MAiD.

Scheer vyhlásil, že by sa proti rozhodnutiu odvolal a zvolal by parlament, aby vypracoval upravený režim MAiD. 

Althia Roj v správe pre Huffington post potvrdzuje moje zistenia a moje presvedčenie, že liberáli navrhli zákon pre rozšírenie eutanázie: 

Zákon bol pôvodne navrhnutý ako reštriktívny, on (Trudeau) tvrdil, že predpokladal, že sa bude časom rozširovať. "Rozumieme, že spoločnosť sa vyvíja." 

Nedávna eutanázia Alana Nicholsa, fyzicky zdravého človeka, ktorý žil s chronickou depresiou, viedla jeho rodinu k otázke, ako mohol zomrieť eutanáziou? Stane sa toto novou normou v Kanade v čase, keď sa jeho rodina pokúša nájsť spravodlivosť v prípade Alanovej smrti? 

Keďže deadline na odvolanie sa prebehne v priebehu federálnych volieb, proti rozhodnutiu sa môže odvolať iba minister spravodlivosti David Lametti (Liberál, ktorý hlasoval proti zákonu C-14, pretože nebol dostatočne tolerantný). 

Tým, že proti rozhodnutiu súdu v Québecu nepodali odvolanie, sa v skutočnosti rozhodli rozšíriť rozsah pôsobnosti kanadského zákona o eutanázii.

Liberálna vláda sa vracia k sľubu.

Vláda oznámila, že päťročné skúmanie zákona o eutanázii sa začne v júni 2020. Trudeau v diskusii vedenej vo francúzštine oznámil, že bude ignorovať mienku Kanaďanov a zavedie tolerantnejší režim eutanázie. Toľko pre demokraciu.

 

graph

 

V marci som zverejnil článok, v ktorom som vysvetľoval, že od legalizácie asistovanej smrti došlo v Kanade k 7949 prípadom eutanázie. Počet asistovaných úmrtí sa v roku 2018 zvýšil o viac ako 50% z 2704 nahlásených prípadov v roku 2017 na 4235 v roku 2018.

Nebudem hovoriť, ako hlasovať vo voľbách, ale líderska debata vo francúzštine poskytla jasný dôkaz kanadským voličom.

LifeNews.com Poznámka: Alex Schadenberg je výkonným riaditeľom organizácie Euthanasia Prevention Coalition a jeho blog si môžete prečítať tu.