Hlina s Matovičom sa zapotili pri diváckej otázke o Desatore

375
Neutral

Nedeľná diskusná relácia televízie Markíza Na Telo priniesla poriadne “faux pas” diskutujúcich Alojza Hlinu z KDH a Igora Matoviča z OĽaNO, ktorí ako veriaci kresťanskí politici nedokázali zodpovedať na jednu z otázok publika, či by vedeli vymenovať Desatoro Božích prikázaní.

“Keď už sa predbiehajú v tom, kto je väčší kresťan, či vedia povedať Desatoro.” Zaznelo v jednej z otázok od divákov relácie Na telo.  Ako prvý odpovedal Igor Matovič, ktorý sa zaskočene zmohol len na: “… Nebudem hovoriť.” Na ďalšiu otázku moderátora Kovačiča, prečo nechce hovoriť, Matovič pokračoval: “Lebo odmietam hrať túto hru, že sa predbieham, kto je väčší kresťan. Absolútne nejde o to, že sa tu naťahujeme o kresťanského voliča. Mne tu ide o to, aby sme spoločne tie voľby vyhrali.”

Alojz Hlina pri tejto otázke krčil plecami: “Tieto preteky znalostné… Tiež nie som… Myslím, že by som to zvládol, tiež by mi jedno, dve vypadli…”

Matovič potom “na odľahčenie” prišiel s tým, že pred časom šéf KDH v podobnej ankete pre bulvárne médiá nevedel vymenovať tri dary mudrcov, čo by podľa neho mal predseda KDH sypať z rukáva. “Nevedel som dary. No a čo teraz? Nie na odľahčenie, Igor, daj Desatoro, ja dám po tebe… Nechajme to tak.” Odpovedal znechutený Alojz Hlina.

Ďalšia zaujímavá otázka smerovala priamo na lídra KDH Hlinu: “Priznáte si, že KDH a PS/Spolu tvoria dokopy absolútne rozdielne ideové prúdy, ktoré len uškodia na percentách celej opozícii, alebo budete nadávať Matovičovi za to, že ju rozbil hádkami.”

“Jáj Bože… Viete… Túto fakt prvouku politológie… Niekto vládnuť musí. Keď ten priestor necháte voľný, tak potom budú vládnuť, tí, čo nám vládli doteraz alebo ešte väčší exoti. Tak prosím vás, teba naozaj hľadať to, čo nás spája. Liberáli tu budú. Aj my tu budeme – konzervatívci. Čo tých liberálov nahádžeme do Dunaja? Alebo liberáli nahádžu nás do Dunaja? No nie! Sme odsúdení žiť vedľa seba, a keď to zvládneme konštruktívne, distingvovane, kultivovane, tak o to lepšie. Tak neviem, čo ten chlapec chce, fanúšik OĽaNO pravdepodobne.” Odpovedal divákovi Alojz Hlina.

Iný divák položil podobnú otázku Igorovi Matovičovi, keď sa opýtal, či opozícii neškodí, a naopak Smeru-SD  nepomáha, keď líder OĽaNO útočí na opozičných politikov, predovšetkým na bývalú kolegyňu Veroniku Remišovú zo strany Za ľudí. “Nemyslím si, že útočím. Keď hovorím, tak hovorím vždy iba pravdu bez okolkov, bez ohľadu na následky. Tak ako som povedal pri Mirovi Beblavom, že by sa mal ospravedlniť za to, že bol ticho, keď sa tá Gorila zverejnila. Myslím si, že je to správne povedať, lebo keď tí ľudia budú vidieť, že znova chceme hrať tú politiku našich ľudí, neprídu voliť.”

Na otázku, či sa do volieb k OĽaNO pridá exminister a advokát Daniel Lipšic, Matovič uviedol, že by bol síce veľmi rád, no Lipšic sa viackrát vyjadril, že sa do veľkej politiky nechystá.

Jaroslav Zajac