4041.jpg

Šíril progresívec toxikomániu medzi mládežou? Polícia rieši výroky Trubana o drogách

86
Kultúra smrti

Polícia preveruje výroky predsedu politické hnutia PS Michala Trubana o drogách pre podozrenie zo zločinu šírenia toxikománie.

Prednedávnom bolo na YouTube zverejnené video, v ktorom Truban ešte ako podnikateľ, hovorí na prednáške pred mládežou o drogách. Dokonca sa sám priznal k užívaniu drog.

“To mám zasa, čo ma drogy naučili, že keď máš bad trip (zlý stav po užití drogy), tak že to nie je niečo, čo ti bude trvať celý život. Takže viem, že keby mi je jakeby zle v rodinnom živote, alebo v podnikaní, viem, že to iba prejde,” vyhlásil “nový politik” Truban.

Na inej prednáške zas vysvetľoval svoju cestu k úspechu takto:

“Vždy to vysvetľujem ľuďom na princípe drog. To, ako fungujú drogy, chľast a takáto študentská zábava, to isté viete aplikovať na úspech na prácu.” Viac sa dočítate tu.

Najnovšie sa na sociálnych sieťach objavilo ďalšie Trubanovo video, v ktorom sa pred mládežou opäť nekriticky až pozitívne vyjadruje o drogách: “Ja som hľadal, či neexistuje už nejaký taký spôsob hackovania, ktorý náš mozog ohlupuje a zároveň je účinný a či sa z neho nedá poučiť. A vďaka mojej dlhodobej práci a skúsenostiam som na to prišiel. Existuje. Áno, sú to drogy.”

A dodal: “Je to napríklad marihuana”, pričom z vrecka vytiahol nejaký sáčok, zrejme so spomínanou marihuanou. Truban ďalej pokračoval: ” Je to kokaín, LSD”, – to tu nemám pre istotu.”

S mladými účastníkmi konferencie sa potom lúčil so slovami “Ďakujem za pozornosť, užívajte si drogy,” (viac v článku).

Spomínaná prednáška sa mala konať 5. októbra 2012 v hoteli Senec a na stránke Mexpo 2012 bola popísaná ako „príbeh a návod ako hacknúť samého seba, využiť svoje negatívne stránky a zvíťaziť nad svojou lenivosťou tak, aby vám to prišlo prirodzené a ešte vás to bavilo“, dokonca aby to vydržalo čo najdlhšie, „najlepšie celý život“.

Za jednodennú účasť na tejto udalosti, uvádzanej ako dve konferencie v jednom (média a marketing), v deň, kedy Truban prednášal o drogách, mali organizátori žiadať 189 eur. Študenti s ISIC kartou platili len 69 eur.

Rok predtým sa pritom takejto udalosti zúčastnilo viac ako 500 návštevníkov. Partnermi konferencie boli aj firmy ako Epson, Eset, Lenovo, ZyXEL, ale aj Nescafé, Extra publishing, mc2, Pravda, Sita, Rádio Slovensko.

Šírenie toxikománie

Práve na výroky z tejto Trubanovej prednášky upriamilo pozornosť Okresné policajné oddelenie v Krupine, ktorého príslušník kontaktoval redakciu Hlavných správ s cieľom zistiť miestnu príslušnosť prednášky.

Celý prípad bol následne minulý štvrtok posunutý, z dôvodu miestnej príslušnosti, nitrianskej kriminálke. Tá musí v lehote 30 dní rozhodnúť, či je konanie Michala Trubana trestným činom.

“Vec v zmysle  miestnej a vecnej  príslušnosti pre podozrenie zo spáchania zločinu „Šírenie toxikománie“ podľa § 174 ods. 1 ods. 2 písm. b) Trestného zákona, bola odstúpená na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru, odbor kriminálnej polície Nitra. Osobne som presvedčený, že okrem toho, v zmysle zásady oficiality vo veci začala podnikať kroky už aj prokuratúra,” uviedol pre HS Rastislav Rondík.

V prípade dokázania viny Trubanovi hrozí 3 až 8 rokov za mrežami. Truban, podľa informácií Nového Času, vraj vo veci ešte nebol kontaktovaný.