img.jpg

Známy magazín útočí na konzervatívnych komentátorov za to, že nazvali Grétu duševne chorou

293
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Článok magazínu Psychology Today útočí na konzervatívnych komentátorov za to, že nazvali Grétu duševne chorou - hoci sami spočiatku pripúšťali, že jej bola diagnostikovaná "duševná choroba". 

Psychology Today — dobre známy časopis s článkami od "renomovaných psychológov, akademikov, psychiatrov a spisovateľov" — v stredu uverejnil článok s názvom "Zastavte infantilizáciu Gréty Thunbergovej s tvrdeniami o zneužívaní."

V treťom odseku článku bol opis Gréty, ktorej malo byť diagnostikovaných "niekoľko duševných chorôb" (v origináli: "several mental illnesses", pozn. prekladateľa):

Greta 1

Vo štvrtok však zo spomínaného odseku slová "duševné choroby" zmizli: 

Greta 2

Zmizli. Sú preč. Kaput. 

A bez vysvetlenia. Bez jedinej poznámky editora. Ani náznak, že by bol článok aktualizovaný.

Časopis TheBlaze vo štvrtok poslal správu editorovi Psychology Today a požiadal ho o vysvetlenie, prečo slová "duševné choroby" zmizli z odseku, ktorý opisoval Thunbergovú, no editor nereagoval. 

Dalo by sa pochopiť, prečo mohol byť tento opis v časopise Psychology Today problematický vzhľadom na to, že nedávno kritizovali Michaela Knowlesa z The Daily Wire, keď označil Thunbergovú za "duševne choré švédske dieťa" počas jeho nedávneho vystúpenia vo Fox News. 

Bolo by zrejme náročné pre renomovaný časopis zdôvodniť článok, v ktorom sa hovorí, že tínedžerke bola diagnostikovaná "duševná choroba", keď zároveň kritizujú Knowlesa za používanie slov "duševne chorá". 

Skutočný dôvod však môžeme iba tipovať. 

Čo ďalej? 

Medzitým sa na profile Gréty uverejnenom v New York Times píše: "V ranom detstve zápasila s ťažkými depresiami. A to až natoľko, že chvíľami nejedla a prestala rásť."

V aprílovom príspevku na Facebooku Thunberg oslavovala Deň autizmu a uviedla, že je "hrdá na to byť v tomto spektre!" a pripustila, že si prešla "viacerými depresiami, pocitmi odcudzenia, úzkosťou a poruchami." 

Uprostred toho všetkého vyšiel v júni ďalší článok v Psychology Today o "neurodiverzite", v ktorom sa upozorňuje na vzostup "paradigmy neurodiverzity" a v niektorých prípadoch sa zdôvodňuje použitie tohto pojmu namiesto toho, aby sa niektorí ľudia označovali za duševne chorých alebo s duševnou poruchou.