newsouthwales2.png

Austrálsky štát povoľuje potraty až do narodenia, pro-potratoví politici oslavujú

374
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Pro-potratoví politici mali vo štvrtok menšiu oslavu, keď austrálsky štát Nový Južný Wales zlegalizoval zabíjanie nenarodených detí až do narodenia. 

Ako informuje denník The Independent, kontroverzný zákon umožňuje potraty z akýchkoľvek dôvodov do 22. týždňa a do narodenia s povolením dvoch lekárov a nemocničnej komisie. 

Ignorujúc silný odpor zo strany občanov Nového Južného Walesu, zákonodarcovia v hornej a dolnej snemovni rýchlo schválili návrh s veľmi malými úpravami. Podľa denníka The Sydney Morning Herald sa poslanec Alex Greenwich, hlavný predkladateľ návrhu, a ďalší pro-potratoví politici tešili a objímali pri štvrtkovej oslave po tom, čo odhlasovali odstránenie v podstate všetkých ochranných opatrení pre deti v maternici. 

"Potraty boli v našom štáte dekriminalizované. Je mi ľúto, že to trvalo tak dlho," povedal po hlasovaní Greenwich. 

Ale Margaret Tighe, prezidentka organizácie Právo na život v Austrálii, nad správami trúchlila. 

"Dnes by nemal byť žiadny dôvod na oslavu v Novom Južnom Walese, keď v parlamente Nového Južného Walesu zaznel umieračik pre nenarodené deti v lone - potrat je teraz povolený až do narodenia," povedala. 

Tighe uviedla, že zákon dokonca neposkytuje deťom, ktoré sa narodili živé po nevydarených potratoch, plnú ochranu. Vyjadrila tiež obavy v súvislosti s nedostatočnou ochranou práva na výhradu svedomia pre pro-life zdravotnícky personál. 

"Sme hrdí na mnohých členov parlamentu Nového Južného Walesu, ktorí sa neochvejne postavili za život a predkladali dodatky, aby obmedzili tento hrozný návrh," uviedla. 

Pro-potratoví poslanci odmietli dlhý zoznam dodatkov, vrátane opatrení na zákaz predaja telesných častí potratených detí a na nevyhnutnosť liekov proti bolesti pre nenarodené deti schopné pociťovať bolesť, informuje spravodajstvo ABC News. Prijali pozmeňujúce návrhy na ochranu nenarodených detí v prípade potratov kvôli selekcii pohlavia a doplnili niektoré ochranné práva na výhradu svedomia pre pro-life zdravotníckych pracovníkov. 

Potratoví aktivisti sa radikálny zákon pokúšali presadiť čo najrýchlejšie. Návrh zákona prešiel dolnou komorou parlamentu v auguste, len niekoľko dní po tom, čo ho pro-potratoví zákonodarcovia predstavili. 

Katolícky arcibiskup Anthony Fisher zo Sydney po štvrtkovom hlasovaní vyhlásil, že zákon sa môže stať tým "najhorším" v modernej histórii austrálskeho štátu. 

" ... predstavuje také dramatické vzdanie sa zodpovednosti za ochranu najzraniteľnejších členov našej komunity," povedal Fisher. 

Denník the Herald ďalej uvádza: 

Pri poslednom pokuse o zablokovanie zákona podpísalo 10 členov hornej komory protest, ktorý bol doručený do kancelárie guvernéra vo štvrtok popoludní. 

Medzi poslancov patrili Mark Natham a Rod Roberts zo strany One Nation; labouristi Courtney Houssos, Greg Donnelly a Shaoquett Moselmane; liberáli Matthew Mason-Cox a Lou Amato; Robert Borsak a Mark Banasiak zo strany Shooters, Fishers and Farmers, a kresťanský demokrat Fred Nile. 

Protest nebude mať žiadny vplyv, bol však poslednou možnosťou na vyjadrenie odporu. 

V auguste sa v Sydney zišli tisíce pro-life obhajcov, aby vyzvali politikov k ochrane práv nenarodených detí v ich štáte.

Pro-life úsilie sa však stretlo s obťažovaním a vyhrážaním sa smrťou. Polícia obvinila dvoch ľudí z vyhrážania sa smrťou dvom pro-life poslancom a tretieho obvinila za údajné pľuvanie na pokojných pro-life protestujúcich v auguste. 

Nový Južný Wales bol posledným štátom v Austrálii, ktorý chránil nenarodené deti pred potratmi. Dnes sú potraty legálne v celej krajine. Spravodajstvo VOA News informuje, že každoročne sa v Austrálii potratí 65 000 až 80 000 detí. V dôsledku hlasovania v Novom Južnom Walese by sa toto číslo mohlo ešte zvýšiť.

Zákonodarcovia štátu New York oslavovali podobným spôsobom v januári, keď schválili radikálny zákon legalizujúci potraty z akéhokoľvek dôvodu až do narodenia.