birth_control_pills_810_500_75_s_c1.jpg

Milióny libier na "kondómy, antikoncepciu a bezpečné potraty" - pomoc UK chudobným štátom

185
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

V septembri 2019 oznámilo Spojené kráľovstvo (UK), že vyhradzuje 600 miliónov libier na "podporu plánovania rodiny" v národoch tretieho sveta, vrátane potratov a antikoncepcie. Sekretariát Medzinárodného rozvoja Spojeného kráľovstva pod vedením Aloka Sharmu v OSN vyhlásil, že "celosvetové sexuálne a reproduktívne zdravie a práva" sú nevyhnutné pre dosiahnutia "pokrytia celosvetového zdravia". 

Je naplánované, že v nasledujúcich 5 rokoch poskytne UK 600 miliónov libier na rozličné formy "podpory plánovania rodiny" v najchudobnejších krajinách sveta, ako sú Bangladéš, Sýria a Jemen. Táto suma pokryje niektoré oficiálne zdravotnícke služby, ako sú liečivá na prevenciu novorodeneckej úmrtnosti a to, čo tlačový úrad vlády UK eufemisticky nazýva "starostlivosť o reprodukčné zdravie". Plánované zásoby však podľa The Telegraph v tomto smere obsahujú "kondómy, antikoncepčné tabletky a bezpečné potraty".

"UK je na čele celosvetového úsilia propagovať sexuálne a reproduktívne zdravie, ako aj práva žien a dievčat, žijúcich v najchudobnejších krajinách sveta", prehlasuje Sharma. "Táto pomoc UK poskytne možnosť miliónom žien a dievčat získať kontrolu nad svojím telom, čiže sa budú môcť rozhodnúť či, kedy a koľko detí chcú mať.Je to základné právo, na ktoré má nárok každá žena a dievča." Medzinárodná koalícia pre zdravie žien toto prehlásenie uvítala a potvrdila, že prístup k potratu a antikoncepcii je "základom vašej slobody ako ľudskej bytosti" a označila spomínaný krok UK za "ostrý kontrast k politike USA", kde prezident Donald Trump zablokoval pomoc objektom v cudzine, ktoré vykonávajú, či podporujú potraty. Medzi najväčšie z nich patrí potratová organizácia Mary Stopes Intenational, pôvodom UK, ktorá musela zavrieť stovky svojich zariadení po celej Afrike. 

Pro-liferi zaujímajú opačný postoj. "Neexistuje žiadne medzinárodne uznávané právo na potrat a preto sa britská vláda spolu s OSN nemajú správať tak, akoby existovalo", zareagovala hovorkyňa UK organizácie Právo na život Catherine Robinsonová. "Britská verejnosť nechce, aby sa jej dane používali týmto spôsobom. 65% ľudí protestuje proti tomu, aby sa ich dane používali na financovanie zámorských potratov. Ide takmer o neokolonializmus, v ktorom britská vláda používa svoje zdroje na financovanie potratov v cudzích krajinách." 

Predstavitelia USA zaujali v OSN opačný postoj k potratom, pričom prezident túto medzinárodnú inštitúciu pokarhal za to, že núti pro-life krajiny akceptovať potrat; ako aj sekretára HHS Alexa Alazara vyhlásením, že neexistuje žiadne takzvané právo na potrat a odsúdil používanie eufemistických pojmov, ako je "reprodukčné zdravie", ktoré používajú tí, čo chcú presadzovať svoje názory a presvedčenie.