0314.jpg

Island privítal konzervatívneho viceprezidenta USA dúhovými vlajkami a náramkami

326
Kultúra smrti

Keď Mike Pence, viceprezident USA navštívil Reykjavík na Islande, na budovách zaviali dúhové gay vlajky a prezident Guðni Jóhannesson mal na ruke dúhový gay náramok. Mike Pence je evanjelickým kresťanom, ktorý rázne oponuje homosexuálnym manželstvám a mnohým ďalším aspektom agendy LGBTI.

Politický portál The Hill uvádza, že Pence sa mal stretnúť s Jóhannesom 4. septembra v Hofdi House, na mieste, ktoré leží oproti softwérovej spoločnosti Advania. Táto spoločnosť v tento deň vyvesila pred budovu rad dúhových vlajok, ktoré boli neprehliadnuteľné pre verejnosť aj viceprezidenta.

Spoločnosť Advania teda vymenila firemné vlajky za homosexuálne vlajky. Mnoho ľudí tento skutok komentovalo na sociálnych sieťach.

Riaditeľ spoločnosti Advania Ægir Már Þórisson pre Icelandic Monitor uviedol: „Jednoducho sme cítili potrebu osláviť diverzitu práve dnes a chceli sme na to poukázať tým, že sme vyvesili vlajky.“

Icelandic Monitor informuje, že sa aj ďalšia budova v blízkosti stretnutia štátnikov rozhodla vymeniť vlajky, ktoré štandardne vejú pred jej vchodom za dúhové. Je to budova Efling trade union.

„Fotky počas stretnutia Penca a Jóhannessona ukazujú, že islandský prezident mal na svojej pravej ruke dúhový náramok, ktorý bol viditeľný, keď si podali ruky,“ uvádza The Hill.

Prvá dáma Eliza Reid mala tento dúhový náramok pri tejto príležitosti tiež, uvádza The Hill.

Mike Pence, republikán zo štátu Indiana označil sám seba ako „kresťana, konzervatívca a republikána, a to presne v tomto poradí.“

V roku 2000 Pence uviedol: „Kongres by mal oponovať akejkoľvek snahe dať homosexuálnym a lesbickým vzťahom rovnaký právny status ako má heterosexuálne manželstvo.

V roku 2006 podporil Pence ústavný dodatok ktorý by definoval manželstvo ako inštitúciu jedného muža a jednej ženy. Pence tiež oponoval nariadenie Obamovej administratívy prinútiť verejné školy k zriadeniu toaliet – inkluzívnych pre transgenderov.

Preklad Viktória Dandarová