Figeľ: Droga progresivizmu nie je liek pre Slovensko

191
Kultúra života

Ján Figeľ vo videu pre TV Pravda kritizuje Alojza Hlinu za jeho dohodu s PS/Spolu a varuje pred drogou progresivizmu. Bývalému šéfovi KDH sa nepáči ani roztrieštenosť politickej scény, prejavy vodcovstva a snaha o radikálnu výmenu politikov starých za nových. Figeľ počas rozhovoru povedal, že je za zrušenie jedného volebného obvodu a chce, aby sa ich počet zvýšil.

Ako člen KDH a jeho bývalý predseda je presvedčený, že Slovensko potrebuje lepšiu alternatívu než ponúka progresivizmus. “Povedal som a stojím si za tým, že droga progresivizmu nie je liekom na Slovenské problémy, ktorých je veľa.” Figeľ ďalej povedal, že odpoveď pre Slovensko, je podľa jeho názoru v spravodlivosti. “Základom slušnosti je spravodlivosť. A tam vidím úlohu KDH, tam vidím úlohu predsedu a všetkých. Aby sa toto stalo nosnou témou.”

Figeľ sa vyjadril aj k téme registrovaných partnerstiev. Predseda KDH Alojz Hlina povedal, že si chce v budúcej vláde s PS/spolu vyhradiť 30 dní na rozmyslenie o tejto otázke.  Figeľ ale vysvetľuje, že registrované partnerstvá do istej miery relativizujú to, čo KDH presadilo do ústavy pred 5 rokmi.

“Ústava hovorí o jedinečnosti manželstva vo forme zväzku medzi mužom a ženou.” A preto prijať túto agendu a zároveň ju postaviť do vzťahu budúcej možnej vládnej koalície je podľa Figeľa ako keby popretím toho, čo už bolo dosiahnuté. Podľa jeho názoru toto rozhodnutie dostáva KDH do veľmi nepríjemnej defenzívy.

Figeľ zastáva názor, že KDH by mala ponúkať ľuďom svoj program, svoju víziu s podobne zmýšľajúcimi stranami a politikmi. Nepopiera, že by sa Slovensko v týchto otázkach posunulo, ale podotkol, že liberálna demokracia sa ocitá v kríze práve preto, lebo iba sloboda bez zodpovednosti je málo, dokonca je škodlivá. Registrované partnerstvá na základe skúsenosti a podľa jeho názoru menia pomery súčasnosti a osobne si nevie predstaviť, že by KDH bolo nositeľom takéhoto vývoja.

Ďalej konštatoval, že sklamanie spoločnosti, hlavne z politickej situácie, je evidentné ale odpoveďou nemôže byť frustrácia alebo extrém, ale zdravá angažovaná spoločnosť. Figeľ je tiež presvedčený o tom, že ak by sa politické strany usilovali o návrat volebného systému, ktorý tu bol až do Mečiara, teda viac volebných obvodov, tak by to veľmi pomohlo politike.

Na záver opäť zopakoval, že slušnosť je málo a odpoveďou na problémy je spravodlivosť, a preto očakáva od všetkých, aj starých aj nových politikov, viac zmyslu pre spoluprácu a spoluzodpovednosť. “Onálepkovať iných alebo tých predtým, že teraz je to nová generácia alebo noví politici je také lacné, až pubertálne.” Pretože v každej spoločnosti sú potrební ako noví tak aj starí.