V Žiline obmedzili prevádzku hazardných hier

78
Kultúra života

Žilinská samospráva využila možnosti dané novým zákonom o hazardných hrách a obmedzila ich prevádzku. Prijatím všeobecne záväzného nariadenia (VZN) dnes poslanci mestského zastupiteľstva určili 12 dní v roku 2020, počas ktorých nebudú môcť herne a kasína prevádzkovať hazardné hry.

Ďalším nariadením zakázali prevádzkovanie herní vo vzdialeností menšej ako 200 metrov od škôl a školských zariadení. Novelou VZN o určení pravidiel času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta Žilina navyše obmedzili prevádzkový čas herní od 10:00 do 3:00.

Téma regulácie hazardu už viackrát rezonovala na stretnutiach klubu K8, ktorý zastrešuje primátorov ôsmich krajských slovenských miest. V Nitre na základe občianskej petície už dokonca celoplošne zakázali prevádzkovanie hazardných hier, v ostatných krajských mestách postupne pristupujú k ich obmedzeniu. Poslanci mestského zastupiteľstva v Žiline na dnešnom rokovaní schvaľovali trojicu všeobecne záväzných nariadení, na základe ktorých už hazardné hry nebudú môcť byť prevádzkované v takom rozsahu ako doteraz.

Novela zákona o hazardných hrách platná od 1. marca tohto roka dáva samosprávam možnosť vyčleniť 12 dní v roku, počas ktorých nebudú môcť herne a kasína na území mesta, resp. obce prevádzkovať hazardné hry. Urobiť tak však musia do 31. októbra predchádzajúceho roka. Už samotný zákon hovorí o zákaze prevádzkovať hazardné hry počas Veľkého piatka a tiež počas 24. decembra (Štedrý deň) a 25. decembra (Prvý sviatok vianočný). Rozhodnutím poslancov sa v Žiline pre rok 2020 zákaz rozširuje aj o ďalších dvanásť sviatočných dní, a to konkrétne o 1. január (Nový rok) a 6. január (Zjavenie Pána), 13. apríl (Veľkonočný pondelok), 1. máj (Sviatok práce) a 8. máj (Deň víťazstva nad fašizmom), 5. júl (Sviatok sv. Cyrila a Metoda), 29. august (Výročie SNP), 1. september (Deň Ústavy SR) a 15. september (Sedembolestná Panna Mária), 1. novembra (Sviatok všetkých svätých) a 17. november (Deň boja za slobodu a demokraciu) a 26. december (Druhý sviatok vianočný).

Žilinské mestské zastupiteľstvo prijalo na dnešnom rokovaní aj ďalšie VZN, ktorým reguluje umiestňovanie herní na území mesta. “V otázke hazardu sú možné tri rôzne cesty – buď mu dať úplnú voľnosť, regulovať ho, alebo na základe občianskej petície ho úplne zakázať. Nie sme priaznivcami žiadnych extrémov a preto sme si povedali, že dáme prednosť rozumnej regulácii. Využívame kompetenciu danú zákonom a zavádzame ustanovenie, že herne musia byť umiestnené vo vzdialenosti väčšej ako 200 metrov od škôl a školským zariadení,” uviedol pred hlasovaním viceprimátor Vladimír Randa. Podľa prijatého VZN bude platiť povinná 200-metrová vzdialenosť umiestnenia herní nielen od škôl, ale aj zariadení sociálnych služieb pre deti a mládež, zariadení pre liečbu nelátkových závislostí a ubytovní mládeže. Navyše platí aj ustanovenie, že nová herňa nesmie byť umiestnená vo vzdialenosti menej ako 200 metrov od inej herne.