st-peters-fulton-sheen-700x438.jpg

Kto zachráni našu budúcu Cirkev? Arcibiskup Fulton Sheen to vystihol týmto citátom

731
Milko Kostovič
AltKAT

Toto je také silné! 

V tohtotýždňovej epizóde relácie The Catholic Talk Show diskutujú Ryan Scheel, o. Rich Pagano a Ryan DellaCross o budúcnosti Katolíckej cirkvi. 

V epizóde s názvom "Ako bude vyzerať Katolícka cirkev o 100 rokov?" skupina diskutuje napr. o tom, či bude mať Cirkev menej alebo viac členov, o demografii, či tu budú alebo nebudú ženatí kňazi alebo ženské kňažky, či prenasledovanie znovu zatlačí Cirkev do katakomb. 

V tomto klipe sa Ryan DellaCrosse venuje laickému duchovenstvu a vysvetľuje, že za posledných 10 rokov bol svedkom vlny laických organizácií, ktoré chcú "priniesť druhým ľuďom Krista". 

"Vraciame sa k tomu, čo povedal kardinál Ratzinger. Je to menší zbor, ale je tam úrodná pôda všetkých týchto ľudí, ktorí sú nones’ (označenie ľudí, ktorí nie sú spojení so žiadnym organizovaným náboženstvom, pozn. prekl.), ktorí nie sú ateisti - sú agnostici...oni nevedia o Kristovi Cirkvi."

Otec Rich Pagano neskôr hovorí: "Laické hnutie je dôležitým aspektom, ktorý treba brať do úvahy, keď myslíme na Cirkev o 100 rokov na to, kam smeruje."

Scheel dodáva: "Áno, myslím si, že mnohé sa dotýka toho, čo povedal Benedikt."

"Pozrite sa, mnohé z týchto služieb budú musieť poskytovať laici. Vidíte to u skupín ako Exodus 90, Paradisus Dei a Stewardship Mission of Faith. Ide o skupiny, ktoré vychádzajú z iniciatívy laikov poskytujúcich služby a duchovenstvo, ktoré tradične poskytovali kňazi."

Ryan Scheel potom cituje ctihodného arcibiskupa Fultona Sheena, ktorý vyzýva laických Katolíkov, aby vystúpili a bojovali za Cirkev. 

Arcibiskup Fulton Sheen povedal o laikoch tieto slová:

"Kto zachráni našu Cirkev? Nie sú to naši biskupi, nie sú to naši kňazi a nie sú to naši rehoľníci. Záleží na vás, na ľuďoch. Máte mysle, oči a uši, aby ste zachránili Cirkev. Vašou úlohou je presvedčiť sa, že kňazi sa správajú ako kňazi, vaši biskupi ako biskupi a rehoľníci ako rehoľníci."

Scheel potom dodáva: "On skutočne hovorí, že Cirkev nie je iba hierarchia. Hierarchia poskytuje sviatostnú štruktúru Cirkvi. Ale v budúcnosti si naozaj myslím, že laici budú musieť urobiť oveľa viac."

Súhlasíte s ctihodným arcibiskupom Fultonom Sheenom?