Candle_Vigil_Credit_coloneljohnbritt_via_Flickr_CC_BY_NC_SA_20_CNA_12_12_14.jpg

Ozbrojení hinduisti prepadli katolícku jezuitskú školu v Indii

193
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Katolíci v arcidiecéze Ranchi v Indii žiadajú o pomoc po tom, ako ich jezuitskú misijnú stanicu minulý týždeň brutálne prepadla veľká ozbrojená skupina hinduistov. Internátna škola sv. Johna Berchmansa je jezuitskou školou, spojenou s internátom, v indickom štáte Jharkhand. Ako informoval tajomník školy, páter Thomas Kuzhively, Agenziu Fides, na školu 3. septembra zaútočila 500-členná ozbrojená skupina hinduistov.

Útočníci boli ozbrojení palicami, reťazami, kovovými tyčami, nožmi a pištoľami a začali biť študentov. Dvaja z nich boli vážne zranení. Závažne poškodili školský majetok. Sexuálne obťažovali študentky, snažili sa zabrániť odvozu zranených študentov do nemocnice, zámerne zničili majetok školy a ukradli hotovosť. Škola už v počiatkoch útoku apelovala na predstaviteľov Jharkhandu, ako aj na miestne a regionálne úrady, aby podnikli opatrenia.   

Kresťania v Indii trpia čoraz väčším počtom útokov a to odvtedy, čo v roku 2014 zvíťazila vo voľbách hinduistická nacionalistická strana Bharatyia Janata (BJP). Náboženské menšiny sa v minulých rokoch stali terčom hinduistických extrémistov, ktorí sa k nim správajú násilne a utlačujú ich v snahe nepustiť ich k moci a vplyvu, ako aj udržiavať chudobnejšie vrstvy krajiny v stálej biede. Po rozhodujúcom víťazstve BJP v roku 2017 sa zvýšil počet násilných útokov na kresťanov; premiér krajiny bol nedávno, v máji 2019, opätovne zvolený do úradu a BJP sa upevnila. Toto však v kresťanoch vyvolalo vážne obavy. Výbor USA pre medzinárodnú náboženskú slobodu (USCIRF) vo svojej výročnej správe uvádza, že India je vedená ako "Tier 2" čo znamená, že podmienky náboženskej slobody u nich nie sú najhoršie na svete, ale iba veľmi vážne ohrozené, čiže spĺňajú minimálne jednu z troch podmienok: systematičnosť, pretrvávanie a mimoriadne násilie.   

USCIRF konštatuje, že indická vláda nerobí a ani neplánuje žiadne opatrenia na potlačenie obťažovania, zastrašovania a násilia, páchaného na náboženských menšinách v krajine.