IMG_9889.jpg

Vašečka k prieskumom o potratoch: Nie sú v skutočnosti vôbec reprezentatívne.

162
Kultúra života

V posledných rokoch sa objavilo viacero prieskumov verejnej mienky o potratoch. Podľa poslanca Richarda Vašečku majú ale všetky tieto prieskumy jeden závažný nedostatok. Nie sú v skutočnosti totiž vôbec reprezentatívne.

Hlavným problémom je, že sa v prieskumoch nepýtajú na názor tých, ktorých sa daná otázka bytostne dotýka. Nepýtajú sa samotných nenarodených detí. „Čo myslíte, ako by dopadol takýto prieskum? Som presvedčený, že 100% nenarodených detí by sa vyslovilo za plnú ochranu života a zákaz potratov.“

Podobne by dopadla napríklad aj anketa o zrušení otroctva medzi otrokmi. Lebo k jeho zrušeniu by sa mali vyjadrovať v prvom rade otroci a nie otrokári. „Otroci vtedy ale takúto možnosť nemali. A tak za nich hovorili iní. A zrušenie otroctva nakoniec dosiahli,“ konštatuje Vašečka, ktorý dodáva, že v dnešnej dobe sú to nenarodené deti, ktoré nemajú možnosť vyjadriť svoj názor.

„Preto sa chceme stať ich hlasom. Či už na Národnom pochode za život alebo ako poslanci v parlamente.“ A aj preto sa poslanec, ktorý bojuje za ochranu života, rozhodol, opätovne predložiť do Národnej rady zákon na ochranu života. „Ako poslanec budem hlasom nenarodených detí a podporím každý zákon, ktorý zlepšuje ich ochranu.“

Vašečkov návrh zákona by zabránil bezdôvodným umelým potratom a zachránil by život až 80% nenarodených detí. Podľa poslancovho názoru totiž súčasný komunistický zákon absolútne nereflektuje ľudský a medicínsky pokrok, ktorý sa udial za posledné desaťročia. „Drvivá väčšina spoločnosti sa zhodne na tom, že potrat nie je dobré riešenie a mal by byť dovolený len z veľmi vážnych dôvodov. Preto je najvyšší čas urobiť reálne kroky k zlepšeniu ochrany života nenarodených detí a nielen nejaké kozmetické úpravy“, vysvetelil poslanec NR SR Richard Vašečka (Kresťanská únia).

Vašečka pred pár dňami povedal, že v tejto otázke nesúhlasí s prezidentkou Čaputovou a premiérom Pellegrinim, ktorí pokladajú súčasný potratový zákon, ktorý ročne ukončí život tisícom detí na Slovensku, za vyhovujúci.

„Existuje zásadná spoločenská objednávka na obmedzenie umelého potratu. Jej jasným znakom sú Pochody za život, ktoré sa radia medzi najväčšie verejné zhromaždenia v modernej histórii Slovenska. Náš návrh zákona je odpoveďou na túto objednávku, s túžbou ju v čo najvyššej možnej miere naplniť,“ vysvetlil.

Vašečkov návrh zákona berie ohľad na nenarodené dieťa, bojuje proti núteným potratom a ruší bezdôvodné potraty. Opisuje štyri vážne situácie, v ktorých by bolo možné potrat podstúpiť. Prvým je prípad, keď ide o zákroky a liečbu potrebnú k záchrane života matky. Druhým prípadom je vážne a trvalé poškodenie zdravia ženy. Ďalej sa umožňuje potrat v prípade tehotenstva vzniknutého na základe nahláseného trestného činu, napríklad znásilnenia. A nakoniec ide o ťažké a preukázateľné poškodenie zdravia dieťaťa.