gettyimages-681682702.jpg

Rovnosť? Nie, ďakujem. Austrálska univerzita znižuje skóre na prijatie žien na techniku

195
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Rovnosť? Nie, ďakujem. Ženy sa totiž na The University of Technology Sydney (UTS) v Austrálii môžu na štúdium strojárstva aj stavebníctva dostať aj s nižším skóre pri prijímacích pohovoroch, než muži. Oznámil to The Sydney Morning Herald a dodáva, že ide o oblasť vzdelávania tretieho stupňa. Ženy môžu získať aj o desať bodov menej, a aj tak ich na univerzitu prijmú.

Ako uvádza The Herald ďalej, množstvo univerzít v krajine sa snaží "regulovať prijatie študentov na základe nevýhod alebo chorobnosti", no UTS je zjavne prvou, ktorá reguluje prijatie na báze pohlavia. Dôvodom môže byť aj to, že znížením latky pre prijímanie žien na univerzitu sa snažia zaradiť do strojárenstva/stavebníctva viac žien. 

Dr. Arti Agarwalová, riaditeľka sekcie "Ženy v strojárenstve a IT" na UTS sa vyjadrila, že prijímaním žien do tejto oblasti, aj keď na základe nižšieho skóre, sa môže svet stať lepším miestom. Podľa mnohých prieskumov sa totiž dokázalo, že tímy pracujú oveľa lepšie, ak sú v počte zastúpených mužov a žien vyvážené. Prichádzajú s lepšími nápadmi a lepšími riešeniami." Prieskumy necitovala. Dr. Agarwalová dodáva: "My, ženy, šoférujeme, používame verejnú dopravu, robíme množstvo iných vecí. Ak by všetko toto projektovali a zostrojovali iba muži, požiadavky a potreby druhého pohlavia by sa mohli opomenúť a stratiť."

Keďže sa na niektoré strojárenské smery, ako mechanika, mechatronika, ženy takmer nedostali (len 4%), museli sa znížiť požiadavky na ich prijatie, čím sa očakáva nárast ich podielu na štúdiu v týchto oblastiach až do 10%. Doktorka však zdôrazňuje, že aj napriek tomuto opatreniu musia ženy prejsť kompletným študijným programom, rovnako ako muži: "Toto rozhodnutie nijako neznižuje kvalitu našich absolventov. Opäť zdôrazňujem, že neprijímame ľudí, ktorí si nezaslúžia byť tu."  

Otázka však teraz znie, či ženy aj napriek týmto výhodám, prejavia aj zvýšený záujem pracovať v oblasti STEM (Science, Technology, Engeneering, Mathematics - veda, technológia, strojárenstvo/stavebníctvo, matematika). Dr. Agarwalová k tomu poznamenáva: "Som presvedčená, že práve táto výhoda bude pre nich motiváciou; keď sami sebe dokážu, že na to majú rovnako ako muži, ak nie aj viac."

Andrew Norton, riaditeľ vyššieho vzdelávania v Grattan Institute - austrálskeho verejného ´think tanku´ - uviedol, že ženy odchádzajú z oblasti STEM práve pre dominanciu mužov na pracoviskách: "Je to skutočne oblasť, v ktorej takmer absolútne dominujú muži a ženy, aj napriek svojej kvalifikácii pre túto prácu v nej nepracujú práve pre spomínanú povahu pracoviska", uviedol pre The Herald.

Ženy opúšťajú oblasť STEM aj z dôvodov starostlivosti o rodinu alebo kvôli menej náročnejším požiadavkám na kariéru.