st-charbel2-1-700x438.jpg

Vedie sv. Charbel moslimov ku Katolicizmu?

1,956
Milko Kostovič
Kultúra života

Táto tradícia 22. dňa každého mesiaca spája mnoho kresťanov a moslimov na Blízkom východe.

Počas 22. dňa každého mesiaca sa tisíce ľudí z celého sveta zjednocujú v modlitbe a pôste.

Celebrujú omšu na počesť zázračného uzdravenia Nohad El Shami. Vďaka príhovoru sv. Charbela bola Nohad z Libanonu vyliečená v roku 1993 z ochrnutia

Táto maronitská katolícka tradícia sa šíri od východu na západ.

Mnoho kresťanov z najrôznejších prostredí a dokonca aj niekoľko moslimov z rôznych častí sveta sa spoločne zhromažďujú v tento deň, aby prosili o príhovor tohto veľkého mnícha, pustovníka, kňaza, muža zázrakov, mystika a svätca. 

Kto je svätý Charbel? 

Youssef Antoun Makhlouf sa narodil 8. mája 1828 v mestečku Bekaa Kafra v severnom Libanone. Makhlouf osirel v mladom veku, napriek tomu sa však tešil z Božej lásky a sústredil sa na službu Kristovi. 

Vo veku 23 rokov vstúpil do Kláštora sv. Marona v Annay na vrchu Libanon a nakoniec sa pridal do maronitského rádu. Makhlouf si osvojil meno Charbel po mučeníkovi z Antiochie, ktorý žil v druhom storočí

Sv. Charbel žil ako pustovník od roku 1875 až do svojej smrti v roku 1898. V pustovni sa riadil maronitskými tradíciami kláštorného života. Tam sa modlil, postil a vykonával mimoriadne skutky pokánia. 

Charbel bol hlboko oddaný Eucharistii a strávil hodiny v modlitbách pred aj po omši. Pre sv. Charbela bolo ticho a láska jazykom Božím. Stal sa nástrojom Jeho pravdy a múdrosti počúvaním slova Božieho. 

Počas celebrovanie omše v roku 1898 dostal mŕtvicu. O osem dní neskôr zomrel vo veku 70 rokov.

Keď mnísi z neďalekého kláštora zistili, že zomrel, ponáhľali sa, aby ho videli a pomodlili sa vedľa jeho tela. 

Jeho pustovňa bola extrémne chladná vo výške 4600 metrov nad morom, najmä po snežení na sklonku noci. 

Jeden mních pri úvahe o jeho pokore, seba-odriekaní a vytrvalosti v tvár obrovského utrpenia, povedal: "Ak my trpíme toľko iba kvôli jednej noci, ako tu otec Charbel dokázal žiť dvadsaťtri rokov?"

Po tom, čo bol sv. Charbel pochovaný na kláštornom cintoríne, mnohí miestni dedinčania šírili zvesti, že z jeho hrobky vyžaruje oslnivé biele svetlo a osvecuje celý kláštor. 

Po uplynutí štyroch mesiacov sa mohla otvoriť jeho hrobka a k úžasu všetkých prítomných bolo jeho telo perfektne zachovalé. 

Charbela prezliekli do nových šiat a bol umiestnený do drevenej rakvy v kláštornej kaplnke. Z pórov jeho tela však vytekala tekutina, ktorá bola kombináciou krvi a vlhkosti. 

Telo sv. Charbela zostalo nedotknuté 67 rokov. Dnes už po ňom zostali iba jeho kosti, ale od tých, ktorí navštívili jeho hrobku, sa objavili správy o stovkách vyliečení a zázrakov. 

Moderný zázrak sv. Charbela: Prečo sa tisíce ľudí po celom svete zhromažďujú počas 22. dňa každého mesiaca

Jedným z mnohých zázrakov pripisovaných sv. Charbelovi je uzdravenie Nohad El Shami z Mezarib na vrchu Libanon. V čase zázraku mala Shami 55 rokov a bola matkou dvanástich detí. 

9. januára 1993 ochrnula na jednu stanu tela v dôsledku upchania a zablokovania častí jej ľavej aj pravej mozgovej tepny.

Jej lekári dospeli k záveru, že zotavenie je nepravdepodobné, pretože v tom čase neexistovala liečba pre jej ochorenie. 

Jej najstarší syn Saad navštívil pustovňu sv. Petra a sv. Pavla v Annay (kde sv. Charbel strávil väčšinu dní v modlitbe, tichu a samote), aby prosil o príhovor svätých. 

Naspäť domov sa vrátil s posväteným olejom a pôdou z hrobky sv. Charbela, aby to odovzdal svojej matke. 

Keď sa Nohad vrátila domov, zdravotne sa jej nepolepšilo. Strávila niekoľko dní v neustálej a mučivej bolesti. Jednu noc však snívala o tom, ako jej sv. Charbel dal Sväté prijímanie počas omše v jeho pustovni v Annay. 

22. januára 1993 mala Nohad ďalší sen. Snívala o dvoch mníchoch stojacich vedľa jej postele: jeden mal ruky na jej krku, keď operoval, zatiaľ čo druhý mních utišoval jej bolesť.

Keď sa Nohad zobudila, všimla si na svojom krku dve chirurgické rany a znova dokázala pohnúť svojím celým telom. Bola úplne a zázračne vyliečená z ochrnutia! 

Nasledujúcu noc ju sv. Charbel opäť navštívil vo sne a povedal: "Operoval som ťa, aby to ľudia videli a vrátili sa k viere. Žiadam ťa, aby si navštívila moju pustovňu v Annay 22. dňa každý mesiac a pravidelne chodila na omšu počas zvyšku svojho života." 

Stačil len jeden silný sen a zázračné uzdravenie tejto ženy naplnenej vierou, aby sa srdcia a mysle dnešných ľudí pretvorili. 

Tu je video s Nohad El Shami, ktorá ukazuje svoju oddanosť sv. Charbelovi: 

Počas 22. dňa každého mesiaca v Libanone sa množstvo ľudí zhromažďuje, aby sa modlili a slávili omšu v pustovni sv. Charbela v Annay. 

Táto tradícia nielenže zjednotila mnohých kresťanov a moslimov na Blízkom východe, no rozšírila sa z malej krajiny aj do ďalších častí sveta. 

V priebehu rokov viedol účinný príhovor sv. Charbela k mnohým zázrakom v tento deň. 

Napriek prenasledovaniu, krviprelievaniu a mučeníctvu, ktoré znášali mnohí kresťania pod nadvládou Osmanskej ríše, z popola útrap vyvstali ďalší mocní svätí, ako je spomínaný sv. Charbel, ale tiež aj sv. Rafka a sv. Nimatullah Hardini

Krv týchto statočných mučeníkov a viera týchto veľkých svätých udržujú kresťanstvo nažive v zemi cédrov dodnes a bude to platiť aj pre ďalšie generácie. 

Hoci veľa Maronitov v priebehu ostatných rokov utieklo z vojnou-zmietaného Libanonu, hľadajúc útočisko v iných častiach sveta, maronitský duch sa nikdy nevytratil. Stáročiami ťažkostí sa zocelil a je bezmedzne oddaný pravde. 

Takže dnes, 22. dňa tohto mesiaca, zostaňme zjednotení s našimi maronitskými bratmi a sestrami a tisíckami ďalších ľudí po celom svete a modlime sa za príhovor sv. Charbela.

Modlitba k sv. Charbelovi: 

Ó Pane Ježiš, ty si inšpiroval svätého, mnícha a pustovníka Charbela, aby žil a umieral pre teba a dal si mu silu odpútať sa od sveta, aby nad ním zvíťazil čnostným životom rehoľníka a pustovníka. 

Prosíme ťa o milosť, aby sme ťa podľa príkladu svätého Charbela milovali a slúžili ti ako on. 

Všemohúci Bože, ty si na príhovor svätého Charbela prejavil svoju moc nad mnohými zázrakmi. Na jeho orodovanie nám udeľ milosti, o ktoré ťa prosíme.

Amen.

Sv. Charbel Makhlouf, modli sa za nás!