Crucifix_Credit_Bluekdesign_via_Flickr_CC_BY_NC_SA_20_CNA.jpg

Mexickí biskupi žiadajú spravodlivosť po vražde kňaza

141
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Mexickí biskupi prednášajú modlitby a požadujú spravodlivosť po vražde otca Josého Martína Guzmána Vegu. Kňaz pochádzal z mesta Matamoros, ktoré sa nachádza na severnej hranici Mexika. 

Otec Guzmán Vega bol dobodaný na smrť v noci 22. augusta vo svojej farnosti Cristo Rey de la Paz v Matamorose, pohraničnom meste neďaleko amerického Brownsville v Texase.

"Vyjadrujeme našu solidaritu a ponúkame objatie viery jeho príbuzným, priateľom a laickým veriacim milovanej diecézy v Matamoros," píše sa v stanovisku Mexickej konferencie biskupov, uverejnené 23. augusta. 

"Vďaka našej viere vieme, že smrť nie je koncom, a že láska zničí smrť, pretože nádej je víťazstvom tvárou v tvár smrti."

Mexickí biskupi vyjadrili dôveru, že autoritám sa podarí prípad vyšetriť, aby určili fakty o vražde a vykonali spravodlivosť. 

"Z našej viery vo vzkriesenie máme pevnú nádej, že Dobrý pastier, Ježiš Kristus, ho priviedol k odpočinku na zelených poliach a na pastvinách večnosti s Ním," uviedli. 

Biskupi poukázali na smrť o. Guzmána Vegu ako na prejav násilia, ktoré je pretrvávajúcim problémom mexickej spoločnosti. 

Organizácia The Catholic Multimedia Center, ktorá vedie záznamy o vraždách a útokoch proti kňazom v Mexiku, uviedla, že útok "je súčasťou dlhého zoznamu náboženských vrážd v období posledných rokov". 

"Po smrti o. Josého Martína tu máme 27 zabitých kňazov od roku 2012 do roku 2019 ... v tomto roku sme zaznamenali niekoľko incidentov proti kňazom a rehoľníkom, napríklad prípad kňaza, ktorý bol postrelený a zranený v Cuernavace a vyhrážky smrti voči niekoľkým kňazom v rôznych oblastiach štátu Veracruz."