Hilary_Andersson_810_500_75_s_c1.jpg

"Áno, som zabijakom detí", bez problémov priznáva vychýrený americký potratár

1,340
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

S eskalovaním americkej potratovej vojny na oboch stranách - ´červené´ štáty prijímajú zákony, chrániace život od počiatku a v každom štádiu a ´modré´ štáty prijímajú zákony, povoľujúce zabiť nenarodené dieťa ešte v maternici prakticky až do pôrodu – narastá význam potratu, postoj ku ktorému sa stáva rozhodujúcim ukazovateľom vo voľbách.

Zatiaľ čo prezident Donald Trump spolu s ostatnými republikánmi útočia na potraty v neskorom štádiu a popisujú hrôzostrašnú procedúru čoraz otvorenejšie a pravdivejšie ako „rozrezávanie a vytrhávanie kusov dieťatka z maternice jeho matky“, demokratickí uchádzači o prezidentské kreslo sa usilujú súbežne podporovať potrat až do pôrodu, pričom odmietajú diskutovať o tom, čo to vlastne znamená.

Tento nekonečný boj pritiahol reportérku BBC Hilary Anderssonovú do USA; prešla Ameriku krížom-krážom, pričom robila interview s pro-lifermi aj potratovými aktivistami pre svoju 30-minútovú reportáž pod názvom Americká potratová vojna, ktorá sa vysielala 22. júla 2019. K Anderssonovej dobru treba povedať, že sa naozaj usilovala byť fér ako sa len dalo – konfrontovala politikov, či by bránili potratu v prípade znásilnenia, ale zhovárala sa aj s pro-life aktivistkou, ktorá si adoptovala dievčatko s niekoľkonásobným zdravotným postihnutím, ktoré bolo počaté pri znásilnení, čím dodala týmto „výnimkám“ ľudskú tvár.

Jeden rozhovor v tomto minidokumente však odhaľoval takú hrôzu, že ma prekvapuje, že neskončil odstrihnutý na dlážke v strižni. Ide o rozhovor medzi Anderssonovou a potratárom v neskorých štádiach tehotenstva LeRoyom Carhartom. Anderssonová ho navštívila v Marylande na jeho potratovej klinike (ktorá má, a to je úchylné, na stene vo vstupnej hale zavesenú kópiu modlitby útechy, vyrovnanosti a pokoja) a požiadala ho aby jej presne povedal, čo si on predstavuje pod pojmom „zdravie matky“ v súvislosti s potratmi, ktoré vykonáva. Carhart vykonáva potraty už 30 rokov a vyzerá ako korpulentný Dorian Gray v pokročilom veku (Dorian Gray je postava z poviedky Oscara Wildea; pozn. prekl.). Neformálne rozprával o tom, ako bez problémov posudzoval potraty v neskoršom štádiu, pričom čo sa týka ´zdravia matky´, treba podľa neho brať do úvahy aj finančné a sociálne zdravie. Odmietol povedať, v akom najneskoršom štádiu robil potrat.

Anderssonová úplne stratila reč, keď Carhart pohŕdavo povedal: „Plodu je jedno či je narodený alebo nenarodený. Čo sa mňa týka, dieťa do toho vôbec nevstupuje.“ Anderssonová mu dávala šancu spamätať sa: „Je zaujímavé, že používate slovo dieťa, hoci väčšina potratárov ho nepoužíva – používajú slovo plod, pretože nechcú priznať ...“ Carharta však absolútne nezaujímalo snažiť sa obaliť svoju krvavú robotu do pekných slov a prerušil ju: „Myslím si, že to je dieťa a toto slovo používam v styku s pacientkami.“ Anderssonovej skoro vypadli oči od údivu a neveriacky sa spýtala: „A vy teda nemáte problém ... zabiť dieťa?“ Carhart ani na sekundu nezaváhal s odpoveďou: „Nemám s tým žiadny problém pokiaľ je v maternici matky.“

Carhart potom ukazuje Anderssonovej svoje potratárske nástroje; zásuvky plné oceľových pôrodných klieští, dosť veľkých na to, aby nimi vytiahol veľké bábätko z maternice matky po tom, ako ho predtým zabil smrtiacou injekciou. „Toto sú kliešte na uchopenie časti plodu, na jej rozdrvenie a vytiahnutie von“, vysvetľuje Carhart s priam profesionálnou hrdosťou.

Predtým sa Anderssonová zastavila v štáte Mississippi, aby urobila rozhovor s republikánskym guvernérom Philom Bryantom. Tento odmietol diskutovať o zákaze potratov v štáte a jednoznačne poukázal na barbarskú procedúru pri potrate, najmä na drvenie hlavičky a následné kúskovanie telíčka. Váhavo sa na to isté spýtala aj Carharta s tým, že takmer ani nechcela počuť čo odpovie. Ak chcela počuť nejaké uspokojivé argumenty pre svoje pro-choice presvedčenie, marylandský potratár jej veru žiadne neposkytol.

„Musíte mať na pamäti, že toto dieťa je už 48 hodín mŕtve“, dodáva na záver Carhart s úškrnom a s pokrčením ramien konštatuje, „to nie je akoby sme drvili lebku živého dieťaťa.“ 

Tak je to teda. BBC posiela do Ameriky reportérku aby zistila o čom to celé je a LeRoy Carhart jej to ochotne a absolútne bez problémov podáva ako samozrejmú vec: Deti sú v maternici popravené smrtiacou injekciou, rozdrvia im lebky a ich drobné telíčka vnútri rozrežú a z maternice matky vytrhávajú kus po kuse v prúde krvi.

Prezident Donald Trump má síce niekedy problém so zveličovaním a s presnosťou, no čo sa týka potratov, má absolútne pravdu – a jeden z amerických najvychýrenejších potratárov potvrdzuje každé jedno slovo.