donaldtrump105.png

CNN nazýva prezidenta Trumpa "zlom" ničivejším než Hitler a Stalin

143
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Šialené. Toto slovo najlepšie vystihuje prvú časť relácie Reliable Sources ("Spoľahlivé zdroje", pozn. prekladateľa) stanice CNN. Komentátor Brian Stelter si pozval dvoch krajne ľavicových psychiatrov, aby diskutovali o tom, ako by mali médiá informovať o údajnej duševnej chorobe prezidenta Trumpa. Zatiaľ čo jeden sa snažil zdôvodniť, prečo sa treba zbaviť profesionálnej etiky, druhý vyhlasoval, že Trump je väčší zloduch než niektorí z najhorších ľudí 20. storočia.

Dr. Allen Frances sa v relácii postavil proti argumentu, že média by sa mali obracať na psychiatrov, aby získali lekárske názory na duševné zdravie prezidenta. "Myslím si, že ťahanie medicíny do politiky má tri veľmi katastrofálne dôsledky. Prvým je stigmatizácia mentálne chorých. Poznal som tisíce pacientov, takmer všetci z nich boli dobrí ľudia s dobrými spôsobmi. Trump nie je ani jedným z nich," naliehal. 

Od tohto momentu sa Dr. Frances viac rozrušil, keď začal divoko urážať prezidenta. Frances označil verejnosť za "šialenú", keď zvolila Trumpa za prezidenta a naznačil, že Trump bol horší než niektorí z najohavnejších vrahov histórie. 

Iba za ostatné storočie zabil komunizmus viac než 100 miliónov ľudí a nacizmus viac ako 20 miliónov. Stelter nečinne sedel a nič nepovedal, kým Frances útočil na prezidenta. Na Twitteri sa voči obvineniam z pasivity bránil klamstvami o "technických problémoch". Stelter ale priznal, že nechal tejto časti a klamstvám voľný priebeh

"Diskutovanie o tejto otázke z hľadiska psychologických termínov odvádza našu pozornosť od volieb. Je dôležité dostať Trumpa preč z úradu," vyhlásil nahlas Dr. Frances. 

Frances tu bol, aby protirečil doktorke Bandy X. Lee, ktorá bola prezidentkou organizácie World Mental Health Collision. Táto organizácia mala zjavne za cieľ zmeniť etické usmernenie Americkej psychiatrickej asociácie, tzv. "pravidlo Goldwater", aby mohli beztrestne zhodnotiť duševné zdravie prezidenta. 

Dr. Frances vyletel aj na nich: 

Problém je v tom, že ponúkaná diagnóza bola amatérska. Nepripisujú ju Trumpovi. Nikdy nedostanú Trumpa mimo úrad a obávam sa, že pri riešení psychologických motivácií a nepresnej diagnózy sa prestávame sústreďovať na voľby, čo je v tomto bode oveľa dôležitejšie.

"Najskôr by som chcela objasniť, že som nikdy nerobila diagnózu, v skutočnosti som vždy zdôrazňovala nebezpečenstvo zveličených diagnóz. Nebezpečenstvo tkvie v situácií, nie v osobe. Pán Trump ako súkromná osoba by nebola takým veľkým nebezpečenstvom," argumentovala Dr. Lee. 

Trvala na tom, že jej organizácia "sa nesnažila ťahať medicínu do politiky", ale "sa pokúšala splniť našu profesionálnu zodpovednosť voči spoločnosti“, čo spočívalo vo varovaní verejnosti o duševnom zdraví Trumpa. Toto je veľmi namáhavá mentálna gymnastika. 

Stelter ju dokonca povzbudil, aby pokračovali vo svojom poslaní. 

A to neprekvapuje. Stelter povedal Dr. Francesovi, že sa "nezaujíma o politické záležitosti", iba chce "spojiť nitky" , aby pretlačil svoj naratív voči Trumpovi: 

Záleží mi na prepojení týchto nitiek medzi všetkými týmito smiešnymi vecami, ktoré sa dejú každý deň. A mojím strachom je, že ľudia sa príliš obávajú hovoriť: "Hej, toto je problém. Niečo je tu v neporiadku, keď útočí na šéfa Federálnych rezerv, popletie mená a urobí 50 takýchto vecí za deň." Celkom chápem jazyk, ktorý sa tu používa, no je to citlivá záležitosť. Počul som vás, je to komplikované. 

Napriek predchádzajúcej výzve k žiadnym diagnózam a termínom, Dr. Frances to vzdal; označil prezidenta za "bábätko", "rozmaznaného fagana", "podvodníka", a "možno najväčšieho narcisa našej doby, narcisa histórie."

Toto je CNN.