donaldtrump104.png

Trumpova administratíva sústreďuje pro-life krajiny v boji proti potratovej agende OSN

290
Milko Kostovič
Kultúra života

Donald Trump sa počas svojej prezidentúry dlhodobo hlási k pro-life hodnotám. Väčšina situácií, kde sa riadil ako pro-life prezident, sa však týkala jeho domácej politiky. Prezident Trump ale presadzuje pro-life perspektívu aj v zahraničí - najmä na pôde OSN. 

Podľa najnovšej správy pro-life organizácie, ktorá lobuje v OSN, Trumpova administratíva sústreďuje pro-life krajiny, aby sa postavili potratovej agende OSN. Tu sa dozviete viac:

Minulý mesiac bol zaslaný spoločný list podpísaný ministrom zahraničných vecí USA Mikeom Pompeom a ministrom zdravotníctva Alexom Azarom, v ktorom žiadali ostatné vlády, aby podporili americké pro-life úsilie na pôde OSN pred svetovým zdravotníckym samitom v septembri tohto roka. 

Delegáti OSN čakali na takýto list viac než rok, pretože tento list robí americké pro-life stanovisko oficiálnym a pomôže im postaviť sa proti potratovým silám v byrokracii OSN a v európskych vládach. 

List varuje pred "agresívnym úsilím o zmenu interpretácie medzinárodných dokumentov s cieľom vytvoriť nové medzinárodné právo na potrat a podporiť medzinárodné politiky, ktoré oslabujú rodinu."

Pompeo a Azar uviedli, že tieto snahy boli "znepokojujúce" a že "odvádzajú pozornosť od vážnych zdravotníckych tém a debát o dovoznej politike, ktoré by sa mali riešiť na národnej, nadnárodnej alebo komunitárnej úrovni."

Vo svojom liste sa tiež zmienili o pojmoch "sexuálne a reprodukčné zdravie" a "komplexná sexuálna výchova" ako o "nejednoznačných pojmoch a výrazoch spôsobujúcich zmätok a že boli spájané s anti-rodinnou a pro-potratovou politikou."

Listy bezprostredne nadväzujú na Trumpovo menovanie pro-life obhajcu za ambasádora OSN v Ženeve. Trump nominoval Andrewa Bremberga, ktorý v súčasnosti slúži ako vedúci Výboru domácej politiky Bieleho domu. V posledných niekoľkých rokoch bol kľúčovým obhajcom pro-life politík v Trumpovej administratíve.

Bremberg má za sebou silné pro-life pôsobenie. 

Denník The Guardian informuje že práve Bremberg povzbudil Trumpa, aby rozšíril normy Mexico City, ktoré zakazujú zahraničnú pomoc nadáciám, ktoré poskytujú a propagujú potraty v zahraničí. Tieto normy vyčlenili z programu financovania Plánované rodičovstvo a organizáciu Marie Stopes, dva veľké potratové reťazce, čím prišli o stovky miliónov dolárov od daňových poplatníkov. Samotná organizácia Medzinárodné Plánované rodičovstvo odhadla svoje straty v rozpočte na 100 miliónov dolárov

Podľa správy sa Brembergovi, ako predsedovi prechodného tímu Ministerstva zdravotníctva, tiež podarilo priviesť do Trumpovej administratívy ďalšie vedúce pro-life osobnosti

A v júni odmietol ustúpiť vo svojej obrane nenarodených, keď ho počas zasadnutia Výboru pre zahraničné vzťahy griloval významný senátny demokrat.

V roku 2017 Trumpova administratíva prestala financovať agentúry OSN spojené s nútenými potratmi. Populačný fond Organizácie Spojených národov (UNFPA) "spolupracuje na činnostiach plánovaného rodičovstva s čínskou vládnou agentúrou zodpovednou za tieto donucovacie politiky," uviedla administratíva na obranu svojho rozhodnutia. Čínska represívna politika jedného dieťaťa, ktorá nedávno zmenila limit na dve deti, viedla k núteným potratom až do deviateho mesiaca tehotenstva, ako aj k núteným sterilizáciám.

Počas prvého týždňa vo funkcii prezident Donald Trump vydal exekutívny príkaz známy ako normy Mexico City či Zákon na ochranu života pri svetovej zdravotnej pomoci. Vďaka tomuto zákonu bolo zastavené financovanie potratového biznisu Medzinárodného Plánovaného rodičovstva (IPPF) zo strany amerických daňovníkov. 

Tieto normy zakazujú financovanie medzinárodných skupín propagujúcich alebo poskytujúcich potraty v zahraničí, pričom najväčšia je IPPF. Trumpovo rozhodnutie sa vzťahovalo na takmer deväť miliárd dolárov vo fondoch financujúcich  zahraničné mimovládne organizácie. Tieto normy zabezpečujú, že USA naďalej financujú zdravotnú starostlivosť, humanitárnu pomoc a dokonca aj rodinné plánovanie; blokujú jedine financovanie skupín, ako je IPPF, ktoré vykonávajú alebo podporujú potraty v iných krajinách. IPPF to napokon stálo 100 miliónov dolárov. 

Začiatkom tohto roka oznámili minister zahraničných vecí Mike Pompeo a Trumpova administratíva nový mechanizmus presadzovania, ktorého cieľom je rozšíriť tento exekutívny príkaz do čo najväčšej miery. Pompeo ohlásil, že americké ministerstvo zahraničia odmietne spoluprácu s akoukoľvek zahraničnou mimovládnou organizáciou (NGO) zaoberajúcou sa potratovým biznisom. Štátne ministerstvo tiež odmietne financovať zahraničné NGO, ktoré poskytujú peniaze iným zahraničným NGO zapojeným do medzinárodného potratového priemyslu.