mileycyrus4.jpg

Miley Cyrus a Katy Perry žiadajú od ľudí podporu pre Plánované rodičovstvo a potraty

312
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Organizácia Plánované rodičovstvo využíva vplyv celebrít v novom úsilí propagovať potraty. So svojim posolstvom strašiaka však Plánované rodičovstvo a celebritný PR tím kážu iba svojmu chóru. Nikoho neobrátia na svoju vieru. 

Organizácia Plánované rodičovstvo 26. augusta oznámila, že získala podpisy takmer 140 hudobníkov v rámci svojej najnovšej kampane za potraty s názvom "Bans Off My Body". Aby sa pochválili svojimi podporovateľmi, najväčší poskytovateľ potratov v krajine si objednal reklamu v časopise Billboard so zoznamom umelcov - od Lady Gagu až po Arianu Grande. 

Plánované rodičovstvo spustilo svoju kampaň v júni v reakcii na potratové zákazy v rôznych štátoch. Leana Wen, vtedajšia prezidentka Plánovaného rodičovstva, vyhlásila, že Američania namiesto "zákazu potratovej starostlivosti" túžia po "telesnej autonómii"

Súčasná prezidentka Plánovaného rodičovstva Alexis McGill Johnson sa v auguste pre časopis Billboard vyjadrila, že "umelci dokážu priblížiť, akí izolovaní sú naši politici v tomto priestore"

Alebo možno dokážu priblížiť, ako sú mimo reality umelci a Plánované rodičovstvo. Jeden prieskum za druhým odhaľuje, že väčšina Američanov chce obmedzenia potratov, vrátane nedávneho júnového prieskumu NPR / PBS NewsHour / Marist.

Je to preto, že, ako zdôrazňuje pro-life hnutie, každé tehotenstvo sa týka dvoch tiel: tela matky a tela nenarodeného dieťaťa. Inými slovami, potratové obmedzenia neobmedzujú telá. Zachraňujú ich. 

Plánované rodičovstvo sa nezaoberá týmito argumentmi vo svojich mediálnych reklamách, čo je nová taktika poskytovateľa potratov. V júni Plánované rodičovstvo tiež pomohlo zozbierať podpisy generálnych riaditeľov a výkonných pracovníkov spoločností pre reklamu podporujúcu potraty v časopise New York Times. Využívanie podpory celebrít je však starou taktikou Plánovaného rodičovstva.

Kampaň “Bans Off My Body” využíva desiatky celebrít - 136 hudobníkov, aby sme boli presní - na podporu potratov. A mnoho z nich, podobne ako Miley Cyrus, už predtým podporovali Plánované rodičovstvo.

Ako informuje magazín Billboard, hudobníci nielenže podpísali petíciu proti potratovým obmedzeniam, ale niektorí pozývajú Plánované rodičovstvo, aby "vyzvali fanúšikov k akcii počas hudobných festivalov ako Made in America vo Filadelfii či Music Midtown v Atlante. Tento rok sa nezisková organizácia zúčastní aj na mnohých turné rôznych umelcov." 

S podporou celebrít Plánované rodičovstvo dúfa, že získa pol milióna podpisov do 22. januára 2020 - čo je dátum, ktorý znamená výročie prípadu Roe vs. Wade, t.j. rozhodnutie Najvyššieho súdu z roku 1973, ktoré legalizovalo potraty v Spojených štátoch.

"Hudobníci v celej krajine vystupujú v mene solidarity," vyhlasuje organizácia na svojej stránke. "Hovoria, že prístup k sexuálnej a reprodukčnej starostlivosti je o tom istom druhu slobody, ktorý im umožňuje vytvárať hudbu a hovoriť pravdu - pretože nikto nie je slobodný, pokiaľ nemá pod kontrolou svoje vlastné telo."

A zdá sa, že aj telo nenarodeného dieťaťa. 

Plánované rodičovstvo potom uviedlo hudobníkov vyjadrujúcich podporu. Patria sem napríklad tieto mená: Ariana Grande, Carly Rae Jepsen, Demi Lovato, Dua Lipa, Halsey, Katy Perry, Lady Gaga, Meghan Trainor, Miley Cyrus a Nicki Minaj.

Niektorí z nich, napríklad Dua Lipa, vyzývali svojich followerov na sociálnych sieťach, aby sa k nim pripojili pri podpise petície Plánovaného rodičovstva.

"25 MILIÓNOV. To je počet žien žijúcich v štáte, v ktorom by mohli byť potraty zakázané, ak by došlo k zrušeniu rozsudku Roe," napísala umelkyňa na Twitteri 24. augusta. "Pripojte sa ku mne a k Plánovanému rodičovstvu a povedzte politikom: #BansOffMyBody."

Medzi ďalšie speváčky, ktoré podporili Plánované rodičovstvo, patria: Alanis Morissette, Billie Eilish, Fiona Apple, Idina Menzel, Kacey Musgraves, Norah Jones, Sara Bareilles, Sarah McLachlan, Sia a Tove Lo. Medzi mužmi to boli napríklad ohn Legend, Macklemore, T-Pain a Troye Sivan.

V podobnom duchu ako Dua Lipa aj Norah Jones napísala 26. augusta na Twitter: "Dnes viac než 130 hudobníkov a umelcov stojí spolu s Plánovaným rodičovstvom. Pripojte sa k Norah, @ArianaGrande, @kaceymusgraves, @billieeilish, @NICKIMINAJ a ďalším." 

V ten istý deň Tove Lo napísala: "Naše telá patria nám. Ak to tak nie je, nemôžeme byť skutočne slobodní. Alebo rovní."

A v stanovisku zverejnenom Plánovaným rodičovstvo Billie Eilish dodala, že "Každá osoba si zaslúži právo kontrolovať svoje telo, svoj život a svoju budúcnosť." 

Pro-liferi by súhlasili. Okrem toho, že by naliehali, že ľudské telo, život a budúcnosť sa začína v maternici. 

Ďalšie hviezdy vyjadrujúce podporu Plánovanému rodičovstvu sú:

The 1975

Adia Victoria

Alina Baraz

Amanda Palmer

Amara La Negra

Amy Millan (of Stars)

Andra Day

A$AP Ferg

Ashanti

Bad Bad Hats

Band of Horses

Beck

Best Coast

BETTY

Betty Who

The Bird and The Bee

Bleached

Bob Mould

Bon Iver

Carole King

Charlie Burg

Charlotte Lawrence

China Forbes (z Pink Martini)

Chloe Flower

CHVRCHES

Cindy Wilson (z The B-52s)

Cynthia Erivo

Dan Deacon

Dana Williams

Daya

Death Cab for Cutie

The Distillers

Donna Missal

Emily Wolfe

Erin Rae

Evie Irie

Fetty Wap

The Midnight

First Aid Kit

Foo Fighters

Fred Schneider (z The B-52s)

G-Eazy

Gilligan Moss

Grace Sewell

Grace VanderWaal

Grace Weber

Grouplove

HAIM

Hayley Kiyoko

Heart

Heidi Rodewald (z Passing Strange)

Hinds

Hippo Campus

Ingrid Michaelson

iyla

Jarina De Marco

Jenny Lewis

Josh Ritter

Justine Skye

K. Flay

Kate Nash

Kate Pierson (z The B-52s)

Kiana Ledé

Kim Gordon

Kishi Bashi

Lauv

Lily Meola

LIZZO

Lola Kirke

Madame Gandhi

Madison Beer

Maggie Rogers

Margo Price

May Kwok

Megan Thee Stallion

Miguel

Mitski

Morgxn

MUNA

mxmtoon

Nancy Whang

The National

Nine Inch Nails

Paulina Rubio

Phantogram

Pink Fly

Portugal. The Man

Princess Nokia

PUP

Pussy Riot

Queens of the Stone Age

Rayna Russom

Sky Ferreira

Sleater-Kinney

Sleigh Bells

Soccer Mommy

Spoon

Squirrel Flower

Stew (z Passing Strange)

St. Vincent

Tayla Parx

Third Eye Blind

Tinashe

Toro y Moi

Transviolet

Vagabon

Vera Sola

Vic Mensa

Walk Off the Earth

White Reaper

X Ambassadors

Your Smith