Vašečka na september opäť predkladá zákon na ochranu nenarodných

89
Kultúra života

Nezaradený poslanec Národnej rady Richard Vašečka, ktorý v súčasnosti pôsobí v hnutí Kresťanská únia (KU), informoval, že na najbližšiu schôdzu parlamentu predloží vlastný návrh novej interupčnej legislatívy. Dodáva však, že podľa jeho informácii budú predložené ďalšie tri podobné návrhy.

Poslanec Vašečka na Facebooku napísal, že do lehoty na predloženie návrhov zákonov do NR SR na septembrové rokovanie zaregistroval hneď štyri novely týkajúce sa problematiky potratov. „Zistil som, že na najbližšej schôdzi parlamentu budú až štyri návrhy zákonov, ktoré novelizujú návrh zákona o tzv. umelom prerušení tehotenstva (v skutočnosti to ale nie je prerušenie, ale ukončenie tehotenstva a zabitie nenarodeného dieťaťa).“

„Okrem zákona, ktorý som predložil už v utorok ja, sú to návrhy skupiny poslancov OĽaNO, ĽSNS a spoločný návrh poslancov Krajniaka a Lukáča,“ ozrejmil Vašečka.

Informoval tiež, že na základe komunikácie s niektorými ich predkladateľmi predpokladá, že všetky osobne v hlasovaní podporí – „keďže síce rôznym spôsobom, ale predsa zlepšujú ochranu života nenarodených detí“.

Richard Vašečka pripomína, že v mesiaci september sa uskutoční aj tretí Národný pochod za život. „Poslanci Národnej rady si nemusia vešať na Facebooku fotečky z neho, či vydávať o ňom stranícke vyhlásenia. Či sú alebo nie sú za život, sa najlepšie ukáže podľa ich hlasovania na schôdzi parlamentu,“ odkazuje bývalý člen poslaneckého klubu OĽaNO, v súčasnosti člen KU.

Vašečkov návrh novely zákona na ochranu života by zabránil bezdôvodným umelým potratom a zachránil by život až 80% nenarodených detí. Poslanec nesúhlasí s prezidentkou Čaputovou a premiérom Pellegrinim, ktorí pokladajú súčasný potratový zákon, ktorý ročne ukončí život tisícom detí na Slovensku, za vyhovujúci, uviedol to začiatkom minulého týždňa (viac v článku).

„Súčasný komunistický zákon absolútne nereflektuje ľudský a medicínsky pokrok, ktorý sa udial za posledné desaťročia.Drvivá väčšina spoločnosti sa zhodne na tom, že potrat nie je dobré riešenie a mal by byť dovolený len z veľmi vážnych dôvodov. Preto je najvyšší čas urobiť reálne kroky k zlepšeniu ochrany života nenarodených detí a nielen nejaké kozmetické úpravy“, vysvetľuje poslanec NR SR Vašečka.

Národná rada sa touto témou zaoberala už začiatkom tohto roka, keď boli na stole pôvodne dva návrhy z dielne ĽSNS a práve od poslanca Richarda Vašečku. Následne parlament hlasoval len o jednom návrhu, ktorý však napokon tesne neprešiel (viac v článku).