Vašečka dnes opätovne predložil návrh zákona na ochranu života nenarodených detí

115
Kultúra života

Predložený zákon na ochranu života by zabránil bezdôvodným umelým potratom a zachránil by život až 80% nenarodených detí. Richard Vašečka nesúhlasí s prezidentkou Čaputovou a premiérom Pellegrinim, ktorí pokladajú súčasný potratový zákon, ktorý ročne ukončí život tisícom detí na Slovensku, za vyhovujúci.

„Súčasný komunistický zákon absolútne nereflektuje ľudský a medicínsky pokrok, ktorý sa udial za posledné desaťročia.Drvivá väčšina spoločnosti sa zhodne na tom, že potrat nie je dobré riešenie a mal by byť dovolený len z veľmi vážnych dôvodov. Preto je najvyšší čas urobiť reálne kroky k zlepšeniu ochrany života nenarodených detí a nielen nejaké kozmetické úpravy“, vysvetľuje poslanec NR SR Richard Vašečka (Kresťanská únia).

Vašečka nesúhlasí s prezidentkou Čaputovou a premiérom Pellegrinim, ktorí pokladajú súčasný potratový zákon, ktorý ročne ukončí život tisícom detí na Slovensku, za vyhovujúci.

„Existuje zásadná spoločenská objednávka na obmedzenie umelého potratu. Jej jasným znakom sú Pochody za život, ktoré sa radia medzi najväčšie verejné zhromaždenia v modernej histórii Slovenska. Náš návrh zákona je odpoveďou na túto objednávku, s túžbou ju v čo najvyššej možnej miere naplniť,“ vysvetlil.

Návrh zákona berie ohľad na nenarodené dieťa, bojuje proti núteným potratom a ruší bezdôvodné potraty. Opisuje štyri vážne situácie, v ktorých by bolo možné potrat podstúpiť. Prvým je prípad, keď ide o zákroky a liečbu potrebnú k záchrane života matky. Druhým prípadom je vážne a trvalé poškodenie zdravia ženy. Ďalej sa umožňuje potrat v prípade tehotenstva vzniknutého na základe nahláseného trestného činu, napríklad znásilnenia. A nakoniec ide o ťažké a preukázateľné poškodenie zdravia dieťaťa.

„Osobne som proti každému umelému potratu. Znenie návrhu zákona preto považujem za ťažký kompromis. Po jeho prijatí by sme však oproti súčasnému absolútne nevyhovujúcemu stavu zachránili už v roku 2020 tisíce bijúcich srdiečok.“