Reakcie na Prague Pride: “Katolícke buzny chcete stále? Sú na Hrade i v katedrále “

396
Neutral

Prahou v sobotu prechádzala procesia gayov a lesbičiek. Ide im o to, aby páry rovnakého pohlavia požívali rovnaké práva ako heterosexuálne orientovaní ľudia. Tejto procesii fandia aj heterosexuálni fanúšikovia, rôzni transvestiti i asexuáli. Praha je „skrášlená“ dúhovými vlajočkami, farby dúhy bolo vidieť napríklad aj na prechodoch na Parížskej ulici. Prinášame vám video reportáž Vladimíra Frantu aj s video zostrihom. Poznámka: Nadpis článku je prevzatý z jedného z transparentov na Prague Pride).

Reportér agentúry Sputnik sa prepletá medzi účastníkmi sprievodu. Títo sa veľmi nechcú individuálne vyjadrovať na kameru, skôr sa snažia pózovať. Keď hromadne vyjadrujú svoje názory, ponúkajú odpoveď kresťanským aktivistom, ktorí kričia, že „boží súd sa blíži“. Gayovia a lesby reagujú hlasným nesúhlasom. Zahliadli sme aktivistku, ktorá kráča s modelom ryby. Za Sputnik sme sa opýtali: „Prečo ste prišla s rybou?“ Žena odpovedala anglicky, že „každý chce lásku, aj ryba.“

Spýtali sme sa kresťanov, ako to vidia oni. Kresťania hovoria, že Boh stvoril muža a ženu a že len z tohto zväzku sa rodia deti. Jeden z nositeľov kresťanských ideí, nám potvrdil, že „je svedomím každého, ako žije a s kým spí.“ Ten istý človek ďalej svoju úvahu rozvinul tak, že inštitualizácia zväzkov gejov a lesbičiek odporuje kresťanskému konsenzu, ktorý tu máme 2000 rokov. Ak sa české krajiny nedajbože islamizujú v rámci fenoménu migrácie, gayovia a lesby budú mať problém, ak sa budú snažiť na seba takto strhávať pozornosť. “

Nad procesiou krúži vrtuľník. Pohľad na stránku praguepride.com ukáže, že Prague Pride je podporená celou radou solídnych spoločností, resp. významnými partnermi a darcami. Medzi ne patrí Open Society Foundation, Pivovary Staropramen, Praha Hl. Mesto, Nadácia Vodafone ČR, The Dorian Fund, TIDES. Portál zmieňuje aj individuálnych darcov.

Na Novomestskej radnici dokonca vlaje dúhová vlajka. Hlavne že sa kedysi smiali komunistom, keď ti hovorili, že i sex musí podliehať záujmom strany… Dnes máme to isté v bledo modrom. Až na to, že vtedy sa fandilo mamičkám a oteckom, dnes sa fandí rodičmi č. 1 a rodičmi č. 2. Pri soche sv. Václava sa skvel nápis: „Česko nie je Sodoma (a Gomora) …“ Vážení čitatelia, čo si o tom myslíte?