staceyjane.png

Žena hovorí, že musela ísť na potrat, aby mohla kúpiť viac hračiek pre syna

474
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Niektoré ženy sú dotlačené k potratom. Iné sú prinútené. Stále viac sa ich ale bojí a sú osamotené, myslia si, že neexistuje iná cesta. 

No ďalšie idú na potrat zo sebeckých dôvodov - akoby ich dieťa bolo jednorazovým, nahraditeľným tovarom. 

Britský magazín The Sun nedávno prišiel s jedným takýmto príbehom o žene z Kentu a jej bývalom priateľovi. 

Podľa správy uviedla 32-ročná Stacy-Jane Sullivan, že potratila svoje dieťa, aby mohla svojmu staršiemu dieťaťu kúpiť hračky a zobrať ho na dovolenku. Jej bývalý priateľ, otec oboch jej detí, tiež nestál o bábätko, a okamžite jej povedal, aby išla na potrat, aby on mohol žiť život, po akom túžil. 

Sullivan pripustila, že hoci ona a jej bývalý priateľ sa pred dvoma rokmi rozišli, niekedy majú spoločný sex. Povedala ale, že už nikdy nebudú tvoriť pár. 

"S mojím cyklom som ako hodinky, takže keď mi sedem dní meškali, urobila si tehotenský test, uvidela pozitívny výsledok a rozplakala sa," uviedla. "Už som bola matkou 4-ročného Logana, pracovala som na plný úväzok a vedela som, že sa o dve deti nedokážem postarať."

Britská matka povedala, že sa obávala o svoje financie a schopnosť kúpiť synovi viac hračiek a vziať ho na dovolenku. 

"Bola som skutočne hrdá na to, čo som v živote do tej chvíle dosiahla; dokončila som svoje vzdelanie, získala skvelú prácu a raz ročne som mohla vziať Logana na dovolenku a kúpiť mu všetky hračky a oblečenie, ktoré potreboval," povedala. 

"Ďalšie dieťa by všetko zmenilo - musela by som sa vzdať svojej práce a prípadne získať štátnu pomoc - a znamenalo to, že by som musela tiež robiť kompromisy na úkor Logana," pokračovala. 

Deti sú hodné obetovania sa a väčšina rodín to aj urobí. To je súčasť toho, čo znamená byť rodina. Milovať sa navzájom bezpodmienečne a niekedy sa uskromniť, pretože to znamená pomôcť inej osobe.

Sullivan váhala vo svojom rozhodnutí potratiť svoje dieťa, no jej expriateľ vôbec. 

"Keď som to povedala Loganovmu otcovi, bol jednoznačný v tom, že nechce ďalšie dieťa a povedal, že by som mala ísť na potrat. Bolo jasné, že ma ďalej nebude podporovať," spomenula si. 

Je možné, že ak by ju viac podporoval a bol menej egoistický, tak by nešla na potrat.  

"Niekoľko dní som sa trápila kvôli tomuto rozhodnutiu no vedela som, že nemôžem ďalej pokračovať," povedala Sullivan. 

Naplánovala si potrat, ale predtým, ako sa to stalo, začala podľa správy krvácať. Sullivan povedala, že šla do nemocnice na ultrazvuk. Gynekológ, ktorý nevedel, že Stacy plánuje ísť na potrat, jej povedal: "Je tu dobrá správa. Stále je tu srdcový rytmus." 

Tieto slová ju "napĺňali bolesťou," spomína si. Ale o niekoľko týždňov neskôr, v jedenástich týždňoch tehotenstva, napriek tomu podstúpila potrat. Potom údajne cítila zároveň vinu i úľavu. 

"Časom sa pocit viny rozptýlil a momentálne som s mojim rozhodnutím úplne v pohode," povedala Sullivan. "Teraz mám Logana a nepozerám sa späť. Namiesto toho sa zameriavam na našu svetlú budúcnosť."

Nenarodené deti sú jedinečné, živé ľudské bytosti od momentu počatia. Žijeme však v spoločnosti, ktorá k nim stále častejšie pristupuje ako k jednorazovému predmetu. Matkám a otcom sa hovorí, že je ok - dokonca prospešné - svoje deti potratiť. Hovorí sa im, že je v poriadku byť sebecký a uprednostňovať svoje túžby pred životmi vlastných detí. 

Toto smrtiace sebectvo vedie k potratom, pretože páry chcú chlapca namiesto dievčaťa, lebo dieťa má rázštep pier alebo dokonca preto, že sa chce rodič objaviť v reality show. Niektoré pro-potratové kampane, ako napríklad Shout Your Abortion, dokonca oslavujú toto sebectvo.

Neexistuje "svetlá budúcnosť" pre tieto deti. Sullivan a jej expriateľ zničili život ich dieťaťa skôr, ako dostal šancu rásť a prosperovať. Ich dieťaťu už tĺklo srdce a malo mozgové vlny, drobné palce a prsty na nohách. On alebo ona malo jedinečnú DNA, ktorá určovala jeho farbu vlasov, výšku, pohlavie atď. On alebo ona bola cenná ľudský bytosť, ktorá si zaslúžila lepší osud.