Hlina po rokovaní s Trubanom povedal, ako sa postaví ku registrovaným partnerstvám

233
Kultúra smrti

Predsedovia strán Progresívneho Slovenska – Michal Truban, Spolu – Miroslav Beblavý a KDH – Alojz Hlina informovali médiá po spoločnom rokovaní o možnej predvolebnej koalícii. Mimoparlamentní opoziční politici hovorili o podpore rodiny aj o registrovaných partnerstvách párov rovnakého pohlavia.

Prípadná nová koalícia chce podľa lídrov garantovať škôlku pre každú rodinu. Podporovať chce aj tehotné ženy.

Šéf KDH Alojz Hlina povedal, že najdôležitejším cieľom rokovaní s progresívcami bolo hľadať spoločné prieniky. “Cítim, že sme nastavení tak, že hľadáme to, čo nás spája, hľadať to, čo nás rozdeľuje dokáže každý, to nie je žiadna výzva, ale predsa sú otázky, ktoré sú ťažké a budeme na ne hľadať odpovede o čosi dlhšie.”

Hlina hovoril aj o tom, ako sa podľa jeho názoru ku kultúrno-etickým otázkam stavia súčasná vláda: “Síce kradneme, ale s gejmi zatočíme, modliť sa naučíme. Taká bola stratégia. Potrebujeme im ju zobrať,” vyhlásil.

Predseda KDH sa vyjadril k tomu, ako by v parlamente jeho strana hlasovala v prípade predloženia registrovaných partnerstiev do Národnej rady. Podľa neho takýto návrh by prípadná nová koalícia predložila až v roku 2022 po spojených komunálnych voľbách.

“Kresťanskodemokratické hnutie, myslím že neprekvapím nikoho, nemôže zahlasovať za registrované partnerstvá, ani nezahlasuje. Ale chceme byť konštruktívni a racionálni,” uviedol tiež pred novinármi Alojz Hlina

“V KDH nerozhoduje Hlina, ani podpredsedníčka Lišková” podotkol s tým, že o konkrétnom stanovisku strany by v takomto prípade rozhodovala republiková rada.

Miroslav Beblavý informoval, že on a predstaviteľka KDH Caroline Lišková vytvoria pracovnú skupinu, kde budú hľadať prieniky a opatrenia, na ktorých sa vedia zhodnúť. Chcú priniesť zoznam konkrétnych opatrení. Dnes sa napríklad zhodli na tom, aby rodičia malých detí mali pre svoje dieťa garantované miesto v materskej škole. KDH s týmto nemalo problém. PS/Spolu sa zase celkom pozdávala podpora už tehotných žien, s čím prišlo KDH.

Koalícia Progresívne Slovensko/Spolu 10. júla podpísala dohodu o predvolebnej spolupráci s Kresťanskodemokratickým hnutím (KDH). Informovali o tom predstavitelia všetkých troch strán. Lídri Alojz Hlina (KDH), Miroslav Beblavý (Spolu) aj Michal Truban (PS) sa zhodli, že má zmysel rokovať o spolupráci pred budúcoročnými parlamentnými voľbami, do ktorých zostáva osem mesiacov. Podľa Beblavého treba Slovensko posunúť vpred. Spoločne chcú riešiť problémy v školstve či zdravotníctve.

V dohode sa zaväzujú, že na seba nebudú v kampani útočiť a že budú viesť konštruktívny dialóg s cieľom nájsť programové prieniky. Nevylúčili, že k dohode môžu pristúpiť aj iné opozičné strany. Šéf Progresívneho Slovenska Michal Truban doplnil, že stará generácia vládnucich politikov sa konfliktmi snaží rozdeľovať ľudí, aby im zakryli oči pred korupciou a oni sa udržali pri moci. Predseda KDH Alojz Hlina považuje hodnotové rozdiely za prirodzené a prekonateľné dialógom. Túto dohodu preto považuje za to minimum, čo sú povinní urobiť pre zmiernenie napätia na Slovensku.