14-8.jpg

Programátor Googlu: Je to silne politicky angažovaná organizácia, ktorá ovplyvňuje voľby

265
Neutral

Skúsený programátor, ktorý pracuje pre gigantickú americkú spoločnosť Google vyhlásil, že Google nie je politicky neutrálna organizácia. Riaditelia spoločnosti klamú, keď hovoria, že vyhľadávač Googlu a Google News nie sú zmanipulované.

Inštitút 2080, pri ktorého zrode stál vplyvný český politológ Petr Robejšek, na svojej stránke na Facebooku poukázal na rozhovor s programátorom spoločnosti Google Gregom Coppolom, ktorý pracuje vo firme na umelej inteligencii a googlovskom asistentovi.

„Mám veľké obavy z toho, keď vidím, ako sa veľké technologické spoločnosti a veľké médiá prakticky spájajú v jedno s politickou stranou – s Demokratickou stranou (USA),“ vyhlásil v rozhovore pre portál Project Veritas.

„Programujem od svojich desiatich rokov, mám doktorát, mám päť rokov skúseností v Googli. (…) Sledujem googlovský vyhľadávač, sledujem googlovské správy (Google News) a vidím, čo robia. Vidím, ako riaditelia Googlu chodia do Kongresu a hovoria, že to nie je zmanipulované a nie je to spolitizované. Som si absolútne istý, že to nie je pravda,“ povedal Coppola v rozhovore.

Moderátor poukázal na to, že riaditeľ Googlu Sundar Pichai v Kongrese pod prísahou vypovedal, že firmu vedie „bez politickej zaujatosti“.

„Google News je spravodajský agregátor len niekoľkých málo spravodajských serverov. A všetky tieto stránky sú proti prezidentovi (USA Donaldovi – red.) Trumpovi. To by som skutočne považoval za zasahovanie do amerických volieb,“ vyhlásil Greg Coppola s tým, že každý, kto je priaznivcom Trumpa, podporuje kohokoľvek iného ako Demokratickú stranu USA, alebo hovorí niečo iné, čo hovoria CNN a New York Times. Tak „vidia, ako veľmi to je zlé „.

Programátor odmietol odpovedať na otázku, či riaditeľ Googlu klamal pod prísahou v Kongrese USA.

„Klamstvo je silné slovo. Ja si rozhodne nemyslím, že to, čo povedal, je pravda. Ja si myslím, že to, čo robia, je to, že nejakým spôsobom extrémne favorizujú niektoré stránky, ako napríklad CNN,“ vyhlásil.

V rozhovore tiež upozornil na skutočnosť, že väčšina ľudí si zatiaľ nemala šancu uvedomiť, že technologický pokrok a technologické spoločnosti môžu sledovať svoju vlastnú politickú agendu.

„Nemali sme čas si všimnúť, že technológia (technologické spoločnosti) by mohli mať politickú agendu,“ dodal a varoval pred skutočnosťou, že spojenie konkrétnej politické strany s veľkou technologickou spoločnosťou „môže byť nebezpečné“.

Dnes prišiel čas sa rozhodnúť či my ovládame technológie, alebo technológie ovládajú nás. (…) Ja nemám žiadne pochybnosti o tom, že technologické spoločnosti sú veľmi politicky zaujaté,“ povedal Coppola.

Podľa jeho názoru je potrebné toto chápanie technológií a technologických spoločností začať zahŕňať do stratégií, vrátane tých politických, ktoré v osobnom živote i spoločenskom živote používame.

„Budeme mať aj naďalej voľby, ktoré niečo znamenajú, budeme aj naďalej samostatne myslieť alebo necháme tie najväčšie technologické spoločnosti rozhodovať o tom, kto zvíťazí v každých nadchádzajúcich voľbách?“ Pýtal sa Greg Coppola, ktorý v momente rozhovoru pracoval ako starší programátor spoločnosti Google.

Inštitút 2080 vo svojom poste na Facebooku poukázal na fakt, že programátor už dostal výpoveď.

„Za nezáujmu českých médií pokračuje v USA škandál okolo firmy Google, ktorú jej vlastní zamestnanci usvedčujú z politickej manipulácie verejnej mienky na základe skrytého ovplyvňovanie výsledkov vyhľadávania. Pre investigatívnu Project Veritas hovorí Dr. Greg Coppola, ktorý pre Google pracoval na pozícii senior engineer. Už dostal výpoveď, „píše Inštitút 2080 na svojom Facebooku.

Donald Trump a médiá hlavného prúdu

Úradujúci prezident Donald Trump už počas svojej predvolebnej kampane ostro kritizoval niektoré americké médiá, ktoré v USA považujú za tradičné, napríklad CNN či New York Times. Vo svojich prejavoch aj vo svojich postoch na Twitteri ich častuje slovami ako „fake news media (klamárske média)“ alebo o nich hovorí ako o „Failing media (zlyhávajúcich médiách)“.