jackkevorkian2.png

Pacienti dnes podstupujú eutanáziu proti svojej vôli

261
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Pred tridsiatimi rokmi bol Jack Kevorkian, patológ známy ako Dr. Smrť a povestný svojou úlohou pri obhajobe asistovanej samovraždy, usvedčený z druhostupňovej vraždy 52-ročného Thomasa Youka. Hrozná udalosť bola vysielaná v štátnej televízií v programe 60 minút. Kevorkian, ktorého lekárska licencia bola pozastavená v Kalifornii a Michigane, demonštroval podanie smrtiacej injekcie, ktorá zabila pána Youka.

Niektorí ľudia označovali Kevorkiana za hrdinu a podporovali to, ako chodil po krajine spolu so svojim samovražedným prístrojom, zabíjajúc ľudí na požiadanie. Väčšina ľudí bola v tom čase zdesená a považovala Jacka Kevorkiana za vraha. Údajne použil svoj prístroj na zabitie 130 ľudí. 

Od tej doby sme svedkami rozširovania asistovanej samovraždy a zákonov o eutanázii. Belgicko a Holandsko prijali zákony, ktoré umožňujú eutanáziu detí podľa "Groningenského protokolu". Taktiež umožnili jednotlivcom, ktorí sú mentálne postihnutí, ale nie nevyliečiteľne chorí, robiť rozhodnutia o ukončení života. 

V Spojených štátoch je asistovaná samovražda momentálne legálna v siedmich štátoch a vo Washingtone, D. C. Od januára 2020 bude Maine ôsmym štátom, ktorý legalizuje asistovanú samovraždu.

V roku 1995 bola v štáte Florida zabitá Terri Schiavo, keď bola na príkaz sudcu Georga Greera odstránená jej kŕmna trubica, čo vyvolalo búrku protestov aj v zahraničí. Rodičia Terri a jej brat Bobby Schindler chceli, aby dostávala naďalej lekársku starostlivosť, no jej manžel Michael Schiavo mal iné plány. Dostal oprávnenie od sudcu zabiť Terri a žiadosti rodiny Schindlerovcov o záchranu jej života boli ignorované. Išlo o rozhodnutie, ktoré malo trvalé dôsledky pre diskusiu o asistovanej samovražde. Sudca Greer má dodnes svojich obhajcov, o čom svedčí táto neobjektívna správa a jednostranné zobrazenie "spravodlivosti". Bol to práve Michael Schiavo, ktorého príkazy boli splnené - nie prosby rodičov Terri. 

V podobnom prípade zomrel muž so zdravotným postihnutím Vincent Lambert vo Francúzsku niekoľko dní po tom, čo lekári odstránili jeho kŕmnu trubicu a zastavil prísun tekutín, a to napriek neustálym protestom jeho rodičov. Rodičia Vincenta žiadali, aby bol ich syn premiestnený do zariadenia, ktoré by dokázalo zvládnuť jeho osobitné potreby. Ich odvolania a žiadosti boli zamietnuté. Vincent mal v roku 2008 motocyklovú nehodu, utrpel poškodenie mozgu a bol v kóme. Ale sám dýchal a neexistoval dôkaz, že by sa nachádzal vo "vegetatívnom" stave. 

V jednom okamihu bola asistovaná samovražda nemysliteľnou vecou; nebola ani súčasťou verejnej diskusie. Keď do záberu vstúpil Jack Kevorkian, asistovaná samovražda sa stala súčasťou diskusie. Teraz sa vedie diskusia. Odtiaľ sa presunieme k indoktrinácii, akceptácií a vynútenému schváleniu. To sa udialo s potratmi, právami homosexuálov, zmenou klímy a nelegálnym prisťahovalectvom a rýchlo sa to deje s eutanáziou. Spoločnou niťou spájajúcou eutanáziu s potratom je propaganda, devalvácia života a dehumanizácia ľudských bytostí. Obete sa považujú za predmety, odložené na počkanie, a nazýva sa to "dôstojnou smrťou". 

Momentálne prebieha ďalšia fáza diskusie o eutanázii. Článok Arthura Goldberga "Je smrť prostredníctvom darcovstva orgánov za rohom?" predstavuje hrozivú realitu: lekári diskutujú o možnosti obísť "pravidlo mŕtveho radcu" (DDR) odoberaním orgánov od živých pacientov pre transplantáciu iným, ktorí sú na čakacej listine. 

Walter Glannon, profesor filozofie na University of Calgary v Alberte, si kladie túto otázku vo svojom článku "Dosť smrti": 

Bolo by etické odobrať srdce a obličky Ariela Sharona v období medzi jeho mŕtvicou v roku 2006 a jeho smrťou v roku 2014? Podľa pravidla DDR v Izraeli určite nie: u komatóznych pacientov, ako Sharon, mozog funguje na príliš nízkej úrovni na udržanie vedomia, ale dostatočnej na udržanie dýchania a iných kritických funkcií bez mechanickej podpory. U vegetatívnych pacientov mozog umožňuje obdobia bdelosti, no pacient si neuvedomuje seba alebo okolie. 

Profesor navrhuje, že "je čas prehodnotiť obmedzenia DDR, čas premýšľať o odobratí orgánov od niektorých živých darcov - od tých, ktorým sa nedarí udržať vedomie, než ich bude mozog technicky mŕtvy." 

Doktor Glannon žije v krajine, ktorá považuje smrť samovraždou za sviatosť. Napriek tomu menuje za svoju potenciálnu obeť radšej bývalého izraelského predsedu vlády než verejnú osobnosť z vlastnej krajiny alebo z jeho rodiny. Najdesivejšie je, že existuje trh a rastie vnímaná potreba eutanázie a obchodníci so smrťou to vedia. Každý chce žiť dlhšie. Kvôli tomu je tak desivé byť chorý. Kto bude mať prospech z darcovstva orgánov? Najbohatšie celebrity a členovia zoznamu miliardárov z Forbesu. Keďže sú orgány veľmi žiadané, vraždy nebudú lacné. Nebude záujem ani o starších darcov. Najzdravšie orgány pochádzajú od mladých ľudí, najmä detí z neskorých potratov a postihnutých obetí, ako sú Terri Schiavo a Vincent Lambert. Títo nevinní, bezbranní ľudia budú jedného dňa nedobrovoľnými cieľmi vyhladenia pre tých, ktorí sú dosť bohatí na to, aby zaplatili za ich orgány. Ľudia so zdravotným postihnutím a bezvládni už nebudú dostávať liečbu a starostlivosť, ktorú potrebujú.

Pokiaľ ide o Jacka Kevorkiana, zomrel prirodzene a rozhodol sa nevyužiť svoj samovražedný prístroj pre seba ani si nepichol smrteľnú injekciu. Žena sudcu Greera je v kóme a udržiavajú ju nažive. Vždy sú to pokrytci, ktorí robia tieto život-ovplyvňujúce rozhodnutia pre všetkých ostatných, len nie v prípade seba či ich rodiny. Takto to bude vyzerať v budúcnosti. Žiadna voľba, s výnimkou tých, ktorí to diktujú.