V Bratislave odhalili prvý dúhový priechod

221
Kultúra smrti

Na námestí SNP v Bratislave v sobotu odhalili prvý dúhový priechod pre chodcov. O priechode informovalo na sociálnej sieti Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva na Slovensku.

Samotnému odhaleniu na rohu Špitálskej ulice a Nám. SNP predchádzala inštalácia priechodu, ktorú mali realizovať kompetentní z Veľvyslanectva Holandského kráľovstva, spoločne s organizátormi PRIDEu a členmi LGBTI komunity, informujú na sociálnej sieti.

“Prvý dúhový priechod na Slovensku. Oslávte dnes s nami lásku vo všetkých jej podobách a prejdite sa po dúhovom priechode,” zverejnilo Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva na Facebooku.

Mesto o dúhovom priechode na sociálnej sieti neinformuje.

Čaputovej postoj

Umiestnenie priechodu je súčasťou Dúhového Pridu homosexuálov. Prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá je bývalou podpredsedníčkou extrémne liberálnej strany Progresívne Slovensko, sa na Pride nezúčastní, ale vo svojom statuse na sociálnej sieti uviedla svoj postoj.

Nedávno totiž dostala otázku, ktorá ju donútila zamyslieť sa: “Ak by sa tvoja dcéra zamilovala do inej ženy, v akej krajine by si chcela, aby sa to stalo? Veľmi sa mi žiada povedať Slovensko. Samozrejme, je to hypotetická otázka, ale podnetná na uvažovanie,” priznala prezidentka.

Čaputová zároveň chápe obavy o stav našich rodín, obavu o hodnoty však nemá.

“Som za ochranu rodiny pred tým, čo ju ohrozuje,” vyjadrila sa prezidentka a dodala mantru, že rodinu ohrozujú hlavne zlé sociálne a ekonomické podmienky, nízke mzdy alebo rodiny, ktoré sú nevyhnutnou prácou rodičov v zahraničí rozdelené. Pretože, práve neľahká životná situácia v rodine vyústi v jej rozpad.

A čo hodnoty? Ako píše Čaputová, chápe aj strach o rodinu v rovine hodnôt, ktoré ju chránia. “Chcem však povedať, pomáhajme rodinám a nebojme sa o ich hodnoty. Aj homosexuálne orientovaní ľudia majú matky a otcov, dedkov a babky – rodinu, na ktorej im záleží, rovnako ako nám všetkým.”

Je najvyšší čas

Ideologický postoj pred pochodom zaujala aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Na sociálnej sieti totiž uviedla:

“Ak sme dodnes nevytvorili právny rámec pre zrovnoprávnenie párov rovnakého pohlavia, nesplnili sme si ako štát povinnosť zabezpečiť rešpektovanie ich súkromného a rodinného života. Je najvyšší čas, aby sme v tejto otázke urobili krok dopredu a uznali ich právo na dôstojný život. Už by sme sa nemali pýtať či, ale ako to zabezpečíme,” napísala ombudsmanka.

Ombudsmanka na sociálnej sieti tiež uviedla, že na diskusii o dúhových rodinách v bratislavskej Novej Cvernovke sa zúčastnilo aj niekoľko párov rovnakého pohlavia, ktoré majú deti a v našej spoločnosti plnohodnotne fungujú. Ide o mamy a otcov, ktorí svoje deti podporujú a údajne im vytvárajú láskyplné rodinné prostredie a zázemie.

“Máme ako spoločnosť naozaj obavy z toho, že vzťahy, ktoré sú láskyplné a stabilné by mohli ohrozovať najlepší záujem dieťaťa?,” pýta sa v závere svojho komentára na sociálnej sieti Patakyová.

Ombudsmanka, ktorú do funkcie nominovala strana Most-Híd, prehliada základný prírodný princíp, keď rodičmi dieťaťa sú muž a žena, ktorí dieťa splodili. Obhajuje požiadavky párov rovnakého pohlavia a neštíti sa pri tom využívať tých najbezbranejších – deti, ktoré potrebujú pri svojom vývoji vzor muža a ženy, nie dvoch mužov či len dvoch žien.