marian_leonard_2_645_406_75.jpg

Vládou určený ´dozorca´ zakazuje starej žene v hospici návštevy a akékoľvek iné kontakty

437
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Vládou určený „dozorca“ zakazuje 103-ročnej Marian Leonardovej, ktorá nemá žiadnu smrteľnú, nevyliečiteľnú chorobu a je držaná v hospici proti svojej vôli, akékoľvek návštevy.

„Poburuje nás, ako tento dozorca zaobchádza s pani Leonardovou“, povedala výkonná riaditeľka Nadácie legálnej ochrany života (LLDF) Alexandra Snyderová. „Dozorca, ktorý je pre Marian absolútne neznámou osobou, núti túto starú ženu tráviť zvyšok svojho života v úplnej izolácii, pričom nikto nedozerá na starostlivosť o ňu. Marian Leonardová sa nedopustila žiadneho zločinu, a predsa je olúpená o svoje občianske práva a zaobchádza sa s ňou ako s väzňom.“

Dozorca zakázal, aby ju v hospici niekto fotografoval. LLDF sa podarilo odfotiť ju ešte predtým, ako ju uväznili. Na snímke vidíme Marian, ako sa predtým ako ju násilím vzali do hospicu Diversicare of Riverchase, usmieva na osobu, oblečenú ako Santa Claus. Na snímke „potom“ vidíme ako má Marian jedno oko nevládne zavreté a ako leží bezmocne na posteli.

Leonard


LLDF pokračuje: „Na začiatku, keď sa Marian dostala do dozorcovej starostlivosti, ešte normálne chodila, bola plná energie a normálne jedla. Teraz je pripútaná na lôžko, letargická a má preležaniny.“

Dozorca tvrdí, že žiadna návšteva, ani keď ide o jej znepokojenú dcéru, nie je v najlepšom záujme pani Leonardovej. Keď sa priatelia pýtali personálu či je to legálne, povedali im, že dozorca „môže robiť čo chce“, pretože Marian je zverencom štátu. „Obávame sa, že dozorca bude celú ´starostlivosť´ smerovať tak, že pani Leonardovú o ňu oberie.“ V roku 2017 publikoval The New Yorker dlhé expozé o tom, „ako starší ľudia prichádzajú o svoje práva“, keď ich súdy častokrát svojvoľne, no legálnym postupom, trvajúcim pár minút, „zadržia“ a pridelia im ´dozorcu´, plne kontrolujúceho ich priania, návštevy a zdravotnú starostlivosť.

Jednej obeti, o ktorej píše The New Yorker, bol podaný Haldol, čo je silné antipsychotikum, používané na liečbu schizofrénie. Vládou určený Leonardovej dozorca určil, že v hospici Diversicare of Riverchase majú naordinovať toto ´liečivo´ storočnej pani, ktorá však nikdy nevykazovala, ani nevykazuje, žiadne príznaky mentálnej choroby.

„Od momentu počatia až po prirodzenú smrť má každý človek zaručené a nescudziteľné právo na život“, povedal páter Terry Gensemer z Charizmatickej episkopálnej cirkvi pre život pre LSN. Tento medzinárodný pro-life aktivista žije v Alabame. „Práve teraz štát Alabama ignoruje tieto práva Marian Leonardovej, keď ju drží v izbe zamknutú a nikomu nedovolí navštíviť ju, ani fotografovať. Neurobila však nič, čím by si ´zaslúžila´takýto prístup a úplné oddelenie od rodiny a štát by mal čím skôr vstúpiť do liečby pani Leonardovej. Kontaktujeme predstaviteľov štátu, zodpovedných za obmedzenia pani Leonardovej, ktorú na tomto mieste držia proti jej vôli a vôli jej rodiny a vyzývame ostatných občanov, aby urobili to isté.“

„Je pohoršujúce, že jej zakázali návštevy, vrátane jej dcéry; vyvstáva tak otázka, ako sa dá monitorovať úroveň starostlivosti o Marian aby sa zabezpečilo, že je o ňu adekvátne postarané“, komentuje riaditeľka spoločnosti Občania za život Dr. Monica Migliorino Millerová. Federálna inšpekcia v roku 2018 zistila, že tento hospic „nezabezpečuje podľa stanoveného rozpisu sprchovanie svojich zverencov, ktorí si vyžadujú celodennú starostlivosť“. Je obvinený aj z porušovania množstva predpisov FDA (Úradu USA pre dohľad nad potravinami a liečivami).

Inšpekcia z roku 2016 odhalila, že hospic „nezabezpečuje informovanosť a nepozýva svojich zverencov na stretnutia o plánovaní starostlivosti o nich. Chýbal im aj program predchádzania šíreniu infekcie keď sa prišlo na to, že príslušný personál používa pri starostlivosti o zverencov s inkontinenciou špinavé rukavice, čím ich vystavuje riziku infekcie močových ciest“.