Čaputová považuje za potrebné nezostať ticho

170
Kultúra smrti

Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozhodla, že svojou prítomnosťou nepodporí ani Dúhový Pride, ani pochod Hrdí na rodinu. Na sociálnej sieti však uviedla, že rodinám je potrebné pomáhať, ale netreba sa báť o ich hodnoty.

Všetci rodičia chcú pre svoje deti to najlepšie a neustále sa obávajú či majú naozaj všetko, čo potrebujú. Prezidentka si je istá, že to tak má každá mama a otec. Ale nedávno dostala otázku, ktorá ju donútila zamyslieť sa: ”Ak by sa tvoja dcéra zamilovala do inej ženy, v akej krajine by si chcela, aby sa to stalo?”

”Veľmi sa mi žiada povedať Slovensko. Samozrejme, je to hypotetická otázka, ale podnetná na uvažovanie,” priznáva prezidentka.

Pre svojich blízkych, totiž chce len to najlepšie, a preto si praje, aby sa za akýchkoľvek okolností mali dobre a žili v otvorenej a férovej spoločnosti. Takej, kde majú všetci rovnakú šancu na spokojný život, a to bez ohľadu na ich národnosť, vieru, pohlavie, sexuálnu orientáciu či inú príslušnosť.

Čaputová preto chápe túžbu párov rovnakého pohlavia, ktorí si podľa jej slov želajú žiť v spoločnosti, ktorá sa k nim bude správať férovo a s rešpektom k ich právam im dopraje možnosť žiť si svoj život slobodne tak, aby boli šťastní a spokojní.

”Chápem aj obavy ľudí o stav našich rodín. Som za ochranu rodiny pred tým, čo ju ohrozuje,” vyjadrila sa prezidentka a dodala mantru, že rodinu ohrozujú hlavne zlé sociálne a ekonomické podmienky, nízke mzdy alebo rodiny, ktoré sú nevyhnutnou prácou rodičov v zahraničí rozdelené. Pretože práve neľahká životná situácia v rodine vyústi v jej rozpad.

A čo hodnoty? Ako píše Čaputová, chápe aj strach o rodinu v rovine hodnôt, ktoré ju chránia. ”Chcem však povedať, pomáhajme rodinám a nebojme sa o ich hodnoty. Aj homosexuálne orientovaní ľudia majú matky a otcov, dedkov a babky – rodinu, na ktorej im záleží, rovnako ako nám všetkým.”

Priznáva, že tiež chápe aj obavy z inakosti, no verí, že láska k blížnym je to, čo nás dokáže spájať. ”Všetci predsa tvoríme jednu veľkú rodinu a nesmieme sa nechať rozdeľovať a polarizovať.”

Preto si želá, aby sme sa vedeli všetci navzájom počúvať a našli pre druhého viac znášanlivosti a ohľaduplnosti.”Nezostaneme potom zaseknutí v sporoch, ale budeme môcť s otvorenou mysľou pozerať na riešenia problémov, ktoré nás na Slovensku najviac trápia.”

Na záver pripomenula, že sa v sobotu nezúčastní ani na Dúhovom Pride, ani na pochode Hrdí na rodinu. ”Rešpektujem však právo oboch komunít uplatniť svoju slobodu prejavu. Považujem, ale za potrebné nezostať ticho a rovnako naliehavo upozorniť na potrebu zlepšenia situácie práv ľudí hlásiacich sa k LGBTI komunite, ako aj na potrebu zlepšenia podmienok pre podporu a ochranu všetkých rodín na Slovensku.”