LGBTI.jpg

"Stojíme za príslušníkmi LGBTI+ komunity"

273
Kultúra smrti

Viac ako 30 veľvyslanectiev zdôrazňuje záväzok chrániť a obhajovať ľudské práva všetkých ľudí bez rozdielu. Vítajú úsilie zamerané na ochranu a presadzovanie ľudských práv všetkých ľudí na Slovensku a povzbudzujú vládu v tom, aby podporovala iniciatívy smerujúce k zvýšeniu miery tolerancie v slovenskej spoločnosti. Uvádzajú to v spoločnom vyhlásení, ktorým sa pripájajú k oslavám Pride.

Dúhové pochody, ktoré sa na Slovensku konali a budú konať, sú podľa veľvyslanectiev oslavou “významných prínosov LGBTI+ osôb pre spoločnosť a podporujú rešpekt pre všetkých ľudí”. Veľvyslanectvá pripomínajú, že všetci ľudia sa rodia slobodní a rovní v dôstojnosti a právach bez ohľadu na odlišnosti akéhokoľvek druhu.

“Naše vlády uznali túto skutočnosť za základnú pravdu. Stojíme za príslušníkmi LGBTI+ komunity a za právo všetkých osôb na využívanie ich základných slobôd. Potvrdzujeme takisto zásady Charty základných práv Európskej únie, ktorá zakazuje diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie,” uvádzajú v spoločnom vyhlásení.

Povzbudzujú vládu, aby podporovala iniciatívy smerujúce k zvýšeniu miery tolerancie v slovenskej spoločnosti. “Každý si zaslúži bezpečné prostredie bez násilia a obťažovania. Presadzovanie rovnosti je v súlade s medzinárodnými záväzkami našich vlád. Povzbudzujeme každého, aby podporoval a presadzoval všetky ľudské práva pre všetkých ľudí. Inkluzívna a rozmanitá spoločnosť založená na rovnosti, rešpekte a slobode je v prospech všetkých,” dodávajú veľvyslanectvá.

Spoločné vyhlásenie podpísali veľvyslanectvá Argentíny, Austrálie, Belgicka, Bulharska, Českej republiky, Cypru, Dánska, Fínska, Francúzska, Grécka, Holandského kráľovstva, Írska, Islandu, Kanady, Litvy, Lotyšška, Luxemburského veľkovojvodstva, Maltskej republiky, Mexika, Nemecka, Nórskeho kráľovstva, Nového Zélandu, Portugalska, Rakúska, Rumunska, Slovinskej republiky, Španielska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Spojených štátov amerických, Srbskej republiky, Štátu Izrael, Švajčiarska, Švédska, Talianska, Uruguaja a tiež Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.