hlina-chromik.jpg

Hlina: Ja nemôžem za to, že PS/Spolu sú silní

157
Neutral

Predseda kresťanských demokratov z KDH Alojz Hlina sa stretol v diskusnej relácii rádia Lumen s Antonom Chromíkom z Aliancie za rodinu, kde sa zhovárali aj o nedávnych pochodoch Dúhový Pride a Hrdí na rodinu. Šéf údajne konzervatívnej strany Alojz Hlina sa odmietol jasne vyjadriť k otázke registrovaných partnerstiev homosexuálov, ktoré požadujú presadiť liberáli, s ktorými nedávno Hlina uzavrel pakt o neútočení.

Podľa Alojza Hlinu v kontroverznej dohode s liberálmi z PS/Spolu ide KDH o to, aby táto krajina nebola odkázaná na vládu “ľudí ako Robert Fico, Štefan Harabin a pod.”. “Podľa mňa je to dosť zásadné. Ak povieme, že sme na to odkázaní, tak potom tá dohoda zmysel nemá. Ak si odpovieme, že nie sme na to odkázaní, že máme na viac, lebo vieme vytvoriť aj inú spoločnosť, spoločnosť, kde nevraždia mladých ľudí za to, že sa veľa pýtajú, kde neoperujú zdravé kolená…” Hlina ďalej hovoril o útokoch zo strany vládneho Smeru-SD, ktorý sa podľa jeho slov bojí novej alternatívy v politike, ktorá podľa neho môže Slovensko viesť lepšie.

Moderátor Ivo Novák spomenul, že problematické pre mnohých je to, že Hlina sa nesnaží o alternatívu s hodnotovo bližšími stranami ako napr. OĽaNO, Za ľudí. “A s kým sme to mali urobiť? S ĽSNS? Za ľudí – tá strana ani neexistuje,” odpovedá Hlina. “Ja za to nemôžem, že PS a Spolu sú silní, ja to rešpektujem, proste vyhrali dvojo volieb, sú tu,” dodal Hlina, čím opäť potvrdil, že dôležitejšie je pre neho stať sa členom vládnej koalície, ako jasne nasledovať svoje hodnotové priority. “Treba v tom byť len racionálny,” pokračoval. Ďalej povedal, že má rád výsledky a opäť raz uviedol, že nechce byť po voľbách na jedálnom lístku, ale pri rozhodovacom stole.

Následne prišiel s tvrdením, že “ak je prívalová vlna liberalizmu príliš veľká, treba tam byť”. “Aby sme my ako konzervatívci a kresťanskí demokrati tomu postavili aspoň akú-takú bariéru,” povedal Hlina. Jedinou bariérou proti liberálom však bola zatiaľ zo strany Hlinu spolupráca s nimi v komunálnych voľbách a nedávne uzatvorenie dohody o neútočení…

Predseda Aliancie za rodinu Chromík na argumentáciu Hlinu reagoval s tým, že má informácie z prostredia Národnej rady, že strana PS hľadá politických partnerov na budúce presadenie zákona o registrovaných partnerstvách, preto adresoval KDH verejnú výzvu, aby sa od tejto liberálnej agendy dištancovalo. Postoj kresťanov v týchto otázkach podľa neho nemôže byť nejasný.

Hlina v téme registrovaných partnerstiev priniesol opäť jednu zo svojich maximálne nejasných odpovedí, keď uviedol, že nemá záujem sa v rádiu Lumen s Chromíkom hádať o slovíčkach. “Ja by som sa naozaj do toho nechcel nechať vtiahnuť. Kedy a kde KDH povedalo, že ustupuje zo svojich hodnôt? Ja nemôžem za to, že ľudia počujú trávu rásť,” vykrúcal sa Hlina. Chromík: “Áno je áno a nie je nie. Ja som tú odpoveď nedostal,” povedal na Hlinov výrok predseda Aliancie za rodinu.

K informáciám, že Národná rada na jeseň pravdepodobne schváli prísnejší zákon o interupciách, Hlina uviedol, že to bude v podstate zásluha KDH, ktoré spolu s PS/Spolu prinúti takto hlasovať, Smer-SD, ĽSNS, Sme rodina a ďalšie zoskupenia. “Bude to náš husársky kúsok,” hovorí Hlina, lebo sprísnené potraty tak začnú platiť ešte skôr, než by ich kedy schválilo KDH. Podľa Chromíka vyjadrenia Hlinu, že ako predseda KDH je za ochranu života, vôbec nestačia. Uviedol, že všetci politici sú za život, dokonca aj PS pripustilo novelizáciu zákona o potratoch. Chromík opäť Hlinovi zopakoval jasnú otázku, či KDH bude vo vláde, ktorá schváli registrované partnerstvá.

V súvislosti s uplynulou sobotou a dvomi veľkými hodnotovými podujatiami v Bratislave Alojz Hlina označil pochod Hrdí na rodinu za nedôstojný. “Veď to bolo na hanbu celého sveta, veď tam bol Kollár. Keď on je už kresťanom ja žasnem, kto ešte sa prihlási,” rozhorčil sa Hlina a pokračoval: “Ľudia, ktorým končí politická kariéra, ktorí neštudujú v živote nič nedokázali, motali sa z jedného ústredia na druhé ústredie, teraz pri konci kariéry si spomenuli na kresťanstvo a teraz zrazu sú z nich všetko veľkí kresťania.”

Na otázku prečo sa pochodu osobne nezúčastnil zopakoval, že “to bolo nedôstojné a úplne zlé”. Zároveň šéf KDH označil sobotu ako “triumf dúhového pochodu”.