Poland

Poľské mestá a samosprávne obce sa sami vyhlasujú za ´oslobodené od LGBT ideológie´

205
Zuzana Smatanová
Kultúra života

V Poľsku sa tucty miest, samosprávnych obcí a krajov vyhlasujú za ´LGBT-free´ (oslobodené od LGBT), zatiaľ čo debata okolo práv gayov v Poľsku eskaluje.

Podľa denníka Gazeta Wyborcza prijalo za posledných pár mesiacov 31 miest a samosprávnych oblastí Poľska rezolúciu, v ktorej uvádzajú, že na základe hlasovania mestskej alebo krajskej rady sa vyhlasujú za ´oslobodených od LGBT ideológie´. Jedným z prvých, ktorý túto rezolúciu prijal v marci, bol samosprávny kraj Swidnik vo východnej časti krajiny. Prijal ju aj napriek stále prebiehajúcej "ideologickej vojne", ktorú vyhlásili a podnecujú "radikáli, usilujúci sa o presadenie kultúrnej revolúcie v Poľsku". Jeho príklad nasledujú ďalšie mestá a kraje, väčšina z nich v regióne Lublin. Jeho guvernér dokonca ocenil mestské rady týchto miest za to, že sa vyhlásili za ´LGBT-free´. "Je veľmi dobré, že to miestna štátna správa prijala a že vyhlásili boj tejto ideológii. Už by tu nemali byť žiadni gayovia, ani iné úchylky; všetko by malo byť normálne", zareagoval 88-ročný Miroslaw Rutkowski zo Swidnika. Hoci tieto rezolúcie nemajú legálnu záväznosť, kritici hovoria, že šíria atmosféru strachu a štvavých rečí, namierených proti LGBT komunite. "Ako si myslíte, že sa asi cítia LGBT ľudia, najmä mladí, keď počujú, že krajská rada alebo miestna štátna správa sú proti nim?", znepokojuje sa aktivista LGBT Bartosz Staszewski. Niektorí títo aktivisti spochybňujú legálnosť spomínaných rezolúcií.

Rezolúcie sú priamou odpoveďou na deklaráciu, ktorú vo februári podpísal starosta Varšavy Rafal Trzakowski, vyjadrujúc tak svoju verejnú podporu LGBT komunite a predložiac niekoľko návrhov na opatrenia v boji proti ich diskriminácii - vrátane nového vzdelávacieho programu o sexe na základe manuálu, vydaného WHO (Svetovou zdravotníckou organizáciou, ktorá je súčasťou OSN). Táto deklarácia odštartovala celonárodnú debatu, ktorá zvrtla v posledných mesiacoch otázku práv LGBT na alarmujúci problém. Vládnuca strana Právo a spravodlivosť, konzervatívci a aj cirkevné kruhy sa chopili príležitosti a spustili dôraznú kampaň proti LGBT komunite, ktorú vykresľujú ako stelesnenie západných liberálnych hodnôt, proti ktorým treba bojovať. Predseda strany Jaroslaw Kaczynski popísal práva LGBT ako "dovoz z cudziny", ktorý ohrozuje tradičné poľské hodnoty, čím z tohto problému robí dôležité politické bojisko pred tohtoročnými rozhodujúcimi európskymi, ale aj národnými voľbami. Opakovane vyzýval občanov Poľska, aby volili "iba tú stranu, ktorá im stopercentne zaručí, že ich hodnoty budú ochránené".

Niektoré mimovládne organizácie, vrátane Hliadky ľudských práv, zamietli "mylnú interpretáciu" práv LGBT poľskou vládou, ktorá ich označila za priamy útok proti rodinným hodnotám a ako ´sexualizáciu´ poľskej mládeže. Zároveň tieto organizácie pripomenuli "dôležitosť správnej a všeobsažnej sexuálnej výchovy". Podľa analýz si vládnuca strana berie na mušku komunitu LGBT podobne, ako v roku 2015 ´démonizovala´ utečencov a prisťahovalcov: mobilizuje pravé krídlo, konzervatívcov a širokú vidiecku voličskú základňu - stratégiu, ktorá sa jej vyplatila pri voľbách do Európskeho parlamentu. Množstvo kontroverzií v súvislosti s právami LGBT  patrí medzi témy, najviac rozdeľujúce Poľsko aj napriek tomu, že niektoré prieskumy verejnej mienky a štúdie poukazujú na rastúcu toleranciu už aj medzi obyvateľstvom tejto spoľahlivo katolíckej krajiny. 

Poľské úrady zatkli v máji aktivistku za ľudské práva za to, že "útočila na náboženské presvedčenie" ľudí tým, že šírila letáky a plagáty s vyobrazením Panny Márie a Ježiša, ktorých svätožiary boli vyfarbené dúhovými farbami.

Nedávne rozhodnutie miestnej pobočky IKEA v Krakove vyhodiť zamestnanca za vyjadrenie proti LGBT tiež rozpútalo celonárodnú debatu o tomto probléme s tým, že Katolícka cirkev obvinila túto známu švédsku firmu z "indoktrinácie LGBT". 

V júni 2019 Poľský ústavný súd uznal, že poľský tlačiar, ktorý odmietol robiť plagáty pre LGBT organizáciu z dôvodov svojho náboženského presvedčenia, mal právo tak urobiť a konať podľa svojho svedomia.

"Čierny deň pre ochranu ľudských práv v Poľsku", povzdychol si Pawel Knut z miestnej mimovládky Kampaň proti homofóbii.