Unplanned movie

Film “Unplanned’ sa v Kanade premietal aj napriek hrozbám propotratových aktivistov

235
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Pro-life film "Unplanned" sa začal v júli 2019 premietať v kinách po celej Kanade aj napriek hrozbám použitia násilia, žiadostiam o cenzúru a protestom propotratových aktivistov.

Film “Unplanned” je skutočným príbehom Abby Johnsonovej, bývalej riaditeľky Planned Parenthood, ktorá sa stala pro-life po tom, čo sledovala potrat nenarodeného bábätka na obrazovke ultrazvuku. Na jar sa tento film začal premietať v amerických kinách a dostalo sa mu nečakaného prijatia. Jeho autori sa však stretli s množstvom ťažkostí, keď ho chceli ponúknuť kanadskému divákovi.

The Star informoval, že sa plánuje premietať ho v 56 kinách všade, okrem dvoch provincií, z ktorých jedna je Ostrov princa Eduarda. "Podobne ako množstvo našich členov a pro-liferov z Ostrova sme boli nesmierne sklamaní a rozhorčení. Aký motív majú, že nechcú dovoliť, aby si obyvatelia nášho Ostrova urobili na film vlastný názor?" povedala pre CBC Pat Wiedemerová, výkonná riaditeľka PEI asociácie Právo na život. Dodala, že v budúcnosti chcú zabezpečiť aspoň súkromné premietanie.

Niektoré kiná zrušili predstavenie, keď sa im začali vyhrážať smrťou, a ďalšie zvýšili bezpečnostné opatrenia kvôli plánovaným protestom zástancov potratov. Iní odmietajú premietať, kvôli snahám potratových aktivistov o cenzúru. Správy informujú o protestujúcich propotratových aktivistoch v Edmontone, Calgary a v Londone. Mark Mercer, profesor filozofie na Saint Mary´s University v Halifaxe, uviedol pre The Star, že potratoví aktivisti sa snažia umlčať debatu o filme, pretože ich "zneucťuje a uráža": "Nedôverujú ľuďom, nechcú, aby film videli, nechcú aby počuli iný hlas a urobili si na vec vlastný názor. ... Chcú zatlačiť ľudí, čo sú proti potratom do "podzemia", ale to by veci iba zhoršilo."

Aj samotná Abby Johnsonová hovorila svojho času o nehostinnosti a nevraživom prijatí v Kanade: "Čudujem sa, čoho sa boja. Aj mňa sa hlboko dotýka, že mnohí ľudia tu nedokážu hovoriť verejne, pretože sa obávajú potrestania. To však nie je demokracia, ale utlačovanie."       

Je paradoxné, že kanadskí potratoví aktivisti útočia na film tvrdením, že môže vyvolať násilné prejavy proti zástancom potratu.