fr_fidelis_2_1_645_406_75.jpg

2 kňazi a 2 pro-life aktivisti zatknutí pri pokuse o záchranu bábätiek v potratovom centre

1,506
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

V júli 2019 boli zatknutí dvaja kňazi a dvaja laickí pro-life aktivisti za to, že vstúpili do zariadenia, v ktorom sa vykonávajú potraty a odmietli odísť; rozdávali červené ruže ženám, čo sedeli vnútri a povzbudzovali ich, aby sa rozhodli pre život.

"Minimálne jedna žena odišla a nepodstúpila potrat", povedala pre LSN Lisa Hartová, hovorkyňa Red Rose Rescue (záchranný tím ´Červená ruža´). "Na potrat ju nútila ísť matka. Dala som jej telefón na právneho zástupcu, keby potrebovala, snažila som sa ju informovať o veci a ponúkla som jej možnosť zostať u mňa doma, no prišla jej matka a začala na mňa vrieskať." Na scénu dorazilo viac ako 10 policajných áut a pro-liferov, ktorí odmietli odísť, museli do nich násilím odvliecť. "Keď sme sa snažili situáciu nafilmovať, donútili nás prestať. Jednému z nás sa predsa len podarilo natočiť ako polícia odnáša zatknutých ´záchranárov´ do svojich áut. V súčasnosti sú aktivisti na policajnej stanici."

Spomínané zariadenie sa nazýva Garden State Gynecology; na prvom poschodí rozľahlej budovy je potratové centrum a zároveň sa v budove nachádza aj New Jersey’s “premier” freestanding birth center (prvé samostatné pôrodnícke centrum v New Jersey).

"Toto bola štrnásta akcia Red Rose Rescue v USA od septembra 2017. V septembri sme ju robili na počesť sviatku sv. Michala; v decembri, blízko Vianoc, sme ju venovali narodeniu nášho Pána; 19. marca to bolo na počesť sviatku sv. Jozefa", pre LSN uviedol páter Fidelis Moscinski, od františkánov obnovy. "Túto akciu sme robili na počesť Nepoškvrneného Srdca Panny Márie, aj kvôli dátumu - 13. júla, na výročie zjavenia tajomstiev vo Fatime", povedal páter a pripomenul zjavenia Panny Márie vo Fatime, v Portugalsku, kde sa Preblahoslavená Panna Mária zjavila trom pastierikom a upozornila ich na naliehavú potrebu modliť sa a robiť pokánie za hriechy."

Spolu s pátrom Moscinskim, ktorý sa už zúčastnil aj predchádzajúcich akcií Red Rose Rescues, boli aj dvaja veteráni týchto akcií otec Dave Nix a Will Goodman. Štvrtý ´záchranár´ sa k nim pridal anonymne, zo solidarity k bezmenným nenarodeným bábätkám v lonách žien. "S pevnou vierou sa spoliehame na mocný príhovor Nepoškvrneného srdca Panny Márie aj v tento deň. Dôverujeme v moc Božej milosti pôsobiť na mysle a srdcia ľudí", povedal páter. Na tomto mieste je to ich prvá akcia. Pre LSN uviedol, že ich po zatknutí informovali, že vzhľadom k tomu, že odmietli zaplatiť pokutu 364 USD za obvinenie z “priestupku odmietnutia poslušnosti”, ostanú vo väzení nevedno dokedy. 

Páter zároveň poukázal na iróniu, že v jednej a tej istej budove sa nachádza aj potratové, aj pôrodnícke centrum, akurát na inom poschodí. Matkám, ktoré sa rozhodnú dieťa porodiť, pomáhajú a asistujú a o kúsok ďalej deti zabíjajú.

"Red Rose Rescue koná skutky milosrdnej lásky voči ženám, ktoré cítia, že z nejakého dôvodu musia zabiť svoje nevinné nenarodené dieťa", vysvetľuje Hartová. "Chodíme priamo na miesta, kde sa nenarodené deti usmrcujú a poskytujeme pomoc matkám." Pro-liferi sú tu zo solidarity s bezmocnými obeťami, utláčanými nespravodlivosťou potratu. Lisa Hartová pokračuje: "Svätá Matka Tereza z Kalkaty raz povedala, že jej poslaním je "vchádzať do tmavých dier k chudobným a biednym". Aj Red Rose Rescue vchádza do temných dier k biednym - do potratových kliník, kde sa odvrhujú nevinní. Práve tam túžime priniesť nádej, pravý pokoj a Božiu prítomnosť."  

Red Rose Rescues sa inšpirovalo kanadskou aktivistkou Mary Wagnerovou a je akýmsi oživením taktiky, používanej v počiatkoch pro-life hnutia, po rozhodnutí súdu v prípade Roe vs. Wade. Pro-liferi sa pravidelne a často zhromažďovali pred potratovými centrami a blokovali vstup do nich. Zachránili tak veľa bábätiek. Bývalý prezident Bill Clinton svojím podpisom zákona FACE (Freedom of Access to Clinic Entrances; slobodný prístup ku vstupom do kliník) tak umožnil oveľa prísnejší postih pre tých, ktorí tieto vchody do potratových centier blokovali a zároveň donútil pro-life hnutie zmeniť svoje metódy. Na základe tohto zákona nebol postihnutý ani jeden aktivista Red Rose Rescue. Obvinenia na federálnej úrovni proti pro-liferom vo Washingtone D. C. dvakrát stiahli. Aj napriek tomu však niektorých ´záchranárov´ uväznili.

Páter Moscinski uviedol pre LSN, že jeden z potratárov, pôsobiacich v Garden State Gynecology, je Eric Yahav, ktorý v decembri 2015 nútil svoju priateľku podstúpiť potrat. Jeho priateľka obdržala súdny príkaz na ochranu. 

Červené ruže, rozdávané ženám v potratových centrách, nesú jasný odkaz: "Boli ste stvorené aby ste milovali a aby ste boli milované ... vaša láskavosť a dobrota je oveľa väčšia než vaša momentálna problematická situácia. Tieto okolnosti sa však časom zmenia. A ten nový život, ten útlučký, bezbranný, drobučký život, ktorý v sebe nosíte, je pre vás prísľubom neopakovateľnej radosti."