Eset podal žalobu na poslanca Blahu za jeho vyjadrenia na adresu firmy

147
Neutral

Eset podal žalobu na poslanca Národnej rady SR za Smer-SD Ľuboša Blahu za jeho vyjadrenia na adresu firmy. Uvádza sa to na webovom portáli denníka SME, ktorému túto informáciu potvrdil Eset.

Firma ešte začiatkom mája poslala Blahovi predžalobnú výzvu, keďže ich podľa predstaviteľov Esetu na sociálnych sieťach dlhší čas dráždil.

Blaha na svojom facebookovom profile napríklad Eset kritizoval a jej majiteľov označoval za oligarchov, ktorí vlastnia médiá a platia viacerých politikov. O Esete natočil sériu videí, v ktorých sa snaží firmu zdiskreditovať. Napríklad v nich tvrdí, že Eset je napojený na americkú tajnú službu.

„Eset sa ma pokúša umlčať, toto je ich predstava o slobode a demokracii,“ reagoval Blaha na predžalobnú výzvu.

Keď Eset analyzoval Blahove príspevky, dospel k záveru, že jeho cieľom nebolo objektívne informovať či vecne kritizovať, ako to sám Blaha tvrdil. „Naopak, cieľom sú bezdôvodné a ničím nepodložené verbálne útoky,“ komentoval pred dvoma mesiacmi Eset.

Blaha v reakcii na túto žalobu uviedol, že sa bude brániť a ešte hlasnejšie poukazovať na to, ako Eset zneužíva svoju ekonomickú moc na podporu liberálnych politikov a médií.

“Úprimne, nepredpokladám, že by boli vlastníci ESET-u takí hlúpi, aby útočili na slobodu slova ako nejakí vyšinutí fašisti,” zverejnil Blaha na sociálnej sieti.

“Ale ak áno, nebude to prvýkrát, čo liberálni milionári podľahli svojej arogancii a snažili sa eliminovať ľavicových kritikov,” dodal.

“Len pripomeniem základné fakty o ESET-e a jeho vlastníkoch, ktoré sa dajú nájsť v médiách hlavného prúdu:

1. ESET je podľa ruského ministerstva zahraničných vecí napojený na americké tajné služby. Písalo o tom SME.

2. Vlastníci ESET-u spolufinancujú protivládny liberálny Denník N, ktorý otvorene podporuje politikov Progresívneho Slovenska. Písalo sa o tom vo všetkých médiách, naposledy o tom otvorene hovoril Michal Kovačič v rozhovore s jedným z vlastníkov ESET-u.

3. Vlastníci ESET-u spolufinancujú stranu Progresívne Slovensko a kampane viacerých liberálnych politikov, vrátane Čaputovej, Valla či Mistríka. Písal o tom napríklad Dag Daniš na Aktualitách.Sk.

4. Vlastníci ESET-u financujú nadáciu, prostredníctvom ktorej posúvajú peniaze liberálnym mimovládkam (napríklad Mesežnikovovo IVO, neoliberálne INESS či Transparency International s Beblavého manželkou v správnej rade) a školám (napríklad Gymnázium C.S. Lewisa, odkiaľ pochádza študent, čo chcel strieľať svojich oponentov). Nadácia ESET toto všetko uvádza na svojej stránke.

5. Vlastníci ESET-u veľmi čudným spôsobom ovládli hotel Carlton – obviňovali ich zo spolčovania s konkurznou mafiou. Písali o tom v Plus 7 Dní,” zverejnil tiež Blaha.

“To je tak, keď máte na účte stovky miliónov a máte pocit, že si za ne môžete kúpiť pravdu… Nemôžete, milí moji, nemôžete. A odkážte to aj na americkej ambasáde,” dodal na záver poslanec.