20190509T0735-26636-CNS-POPE-MOTU-ABUSE-NORMS_800.jpg

Írske noviny sa ospravedlňujú a platia odškodné falošne obvinenému bývalému seminaristovi

328
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Tri írske denníky sa ospravedlňujú a zaplatia kompenzáciu bývalému seminaristovi po tom ako o ňom falošne tvrdili, že ho vyhodili z formácie potom, ako ho našli v posteli s iným seminaristom. 

David Quinn, predseda The Iona Institute - neziskovky, propagujúcej náboženskú slobodu a kritizujúcej anti-katolicizmus v médiách - sa vyjadril, že tento prípad "vynáša na povrch sporné otázky o kontrolách vydavateľov a o objektívnej rovnováhe v niektorých írskych médiách, keď sa v nich pojednáva o Katolíckej cirkvi."

Pôvodný príbeh vyšiel prvýkrát v The Irish Times v máji 2018 pod titulom "Dvaja seminaristi poslaní naspäť do Írska po tom, ako ich našli spolu v posteli". Nasledujúce ráno sa podobné články, čerpajúce z toho pôvodného, objavili aj v ďalších dvoch novinách. Článok informuje, že predtým ako k incidentu na Pontifical Irish College došlo, seminaristi sa zúčastnili spomienkovej slávnosti pri príležitosti 50-teho výročia vydania Humanae Vitae.                                        

V ospravedlnení z 29. júna The Irish Times priznáva, že na "ich tvrdeniach v spomínanom článku nie je nič pravdivé a nemajú o tom žiadne dôkazy". Článok síce neuvádza mená dotyčných seminaristov, no ´verejným tajomstvom´ je, že ide o "Conora Gannona, ktorý v tej dobe študoval za kňaza v Pontifical Irish College v Ríme." Gannonovi právnici argumentovali tým, že vzhľadom k nízkemu počtu seminaristov v tomto College (do 10) bol ich klient ľahko identifikovateľný. Ospravedlnenie ďalej pokračuje: "The Irish Times uznáva, že článok bol falošný a nemal sa vôbec publikovať. Súhlasia so zaplatením odškodného Conorovi Gannonovi za veľký stres a spoločenskú újmu, ktoré mu týmto článkom spôsobili."

Toto ospravedlnenie bolo v ten istý deň uverejnené aj v Irish Examiner, aj The Echo. Vyšetrovanie denníka The Irish Catholic odhalilo, že pre podobné tvrdenia ako odzneli v obvinení, niet žiadneho dôvodu. Ďalej sa potvrdilo, že údajná konferencia o Humanae Vitae, na ktorej sa mali seminaristi podľa obvinenia zúčastniť, sa nikdy nekonala. Niektoré webstránky však aj napriek tomu ešte niekoľko mesiacov pokračovali v šírení pôvodného príbehu. Quinn uviedol, že je presvedčený, že

"tento prípad len potvrdzuje podozrenie mnohých katolíkov o tom, že keď príde reč na Cirkev, kňazov, zasvätené osoby a seminaristov, nastáva pre médiá ´lovecká sezóna´, v ktorej sa práve títo menovaní stávajú lovnou zverou. Ak chcú médiá, aby ich ľudia brali vážne, budú musieť zvýšiť štandard svojej dôveryhodnosti. Okrem toho by noviny, ktoré niečo také vydali, mali poriadne vysvetliť ako môžu publikovať bez dôkazov niečo, o čom sa neskôr zistilo, že sa absolútne neodohralo; že išlo o výmysel."