vincent_lambert_final_810_500_75_s_c1.jpg

Začína dehydratácia a hladovanie Vincenta Lamberta

1,091
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Znovu začala dehydratácia a vyhladovanie Vincenta Lamberta. Menej ako štyri dni po tom, čo francúzsky kasačný súd rozhodol proti uzneseniu parížskeho odvolacieho súdu, ktorý zachránil Lambertov život 20. mája, Dr. Vincent Sanchez využil najbližšiu príležitosť na hlboké utlmenie Lamberta a 2. júla odpojil jeho prívodnú trubicu. 

Francúz Terri Schiavo, 42-ročný tetraplegik s poškodeným mozgom, zomrie do týždňa, povedal Bernard Devalois, lekár, ktorý sa špecializuje na paliatívnu starostlivosť. Devalois sa pre agentúru AFP vyjadril, že v takýchto prípadoch pacienti dostávajú intravenózne silné sedatívum midazolam. Mainstreamové médiá opakujú, že "Vincent nebude trpieť", zatiaľ čo sa jeho orgány zastavia kvôli nedostatku tekutín. 

"Pán Lambert nepociťuje žiadny smäd: aby ste boli smädní, musíte byť pri vedomí," povedal Devalois. 

Média opakujú rovnakým spôsobom, že Lambert je vo "vegetatívnom stave" a že mu bude "umožnené zomrieť". Zároveň trvajú na tom, že bol "odpojený", akoby bol vypnutý podporný prístroj. 

Špecialisti, ktorí pracujú s pacientmi s poškodeným mozgom v rovnakom stave ako v prípade Lamberta, počas celej aféry vysvetľujú, že disponuje určitou formou vedomia. To potvrdzuje aj jeho matka, keď Lambert zvykne reagovať na jej otázky, sleduje návštevníkov očami a je schopný prehltnúť krémy a ovocné pyré v malých množstvách, keď mu ich matka dávkuje lyžičkou. Rozhodne sa nenachádza v situácií na konci života. 

Rovnako ako Eric Kariger, ktorý ako prvý lekár priviedol Lamberta na konečnu cestu v roku 2013, Sanchez je geriater, ktorý nemá žiadne skúsenosti alebo špecializované znalosti o ľuďoch s poškodeným mozgom alebo ťažkým postihnutím. 

Viviane Lambert, matka Vincenta, ktorá spolu s manželom Pierrom a dvomi z ich detí bojovala v posledných šiestich rokoch o jeho život na súdoch, dostala v utorok ráno od Sancheza oznámenie o ukončení života jej syna. 

Práve sa vracala zo Ženevy, kde deň predtým pred OSN svedčila, že jej syn je nažive a potrebuje ochranu pred blížiacou sa vraždou. 

Viviane Lambert mala možnosť dvakrát prehovoriť v Palais des Nations, sídle OSN vo Švajčiarsku, kde sa vo Výbore pre ľudské práva koná 126. zasadnutie. V Ženeve, kam cestovala spoločne s právnikmi Jérôme Triomphom a Jeanom Paillotom, ako aj s Gregorom Puppinkom z Európskeho strediska pre právo a spravodlivosť (ECLJ), vystúpila pred diplomatickou delegáciou komisie OSN a odpovedala na otázky novinárov. V tom momente si nebola vedomá, že sa Sanchez na druhý deň znova pokúsi zabiť jej syna.

V prejave delegátom povedala: 

"Dnes vám adresujem volanie o pomoc. 

"Bez vášho zásahu bude môj syn Vincent Lambert usmrtený lekárom kvôli jeho mozgovej poruche. 

"Nachádza sa v stave minimálneho vedomia: nie je vo vegetatívnom stave! V noci spí, cez deň sa zobudí a pozrie sa na mňa, keď sa s ním rozprávam. Potrebuje len dostať svoju výživu cez prívodnú trubicu. A túto trubicu mu chce lekár odobrať, aby umrel,  aj keď tím právnych expertov uviedol, že nie je vystavený akémukoľvek druhu terapeutickej agresivity. 

"19. mája, deň pred jeho plánovanou smrťou, plakal, keď nás uvidel. Sme stále hlboko otrasení.

"Z tohto dôvodu sme sa obrátili na Výbor OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím, pretože Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím zakazuje odňatie potravín a nápojov z dôvodu zdravotného postihnutia. To by bola diskriminácia.

"Pri dvoch príležitostiach tento výbor požiadal Francúzsko, aby nezabilo Vincenta. Ale francúzska vláda to odmieta, očividne porušuje svoje medzinárodné záväzky.

"Prosím vás, aby ste zasiahli a pripomenuli Francúzsku, že má povinnosť rešpektovať predbežné opatrenia stanovené výborom, a nie zabiť môjho syna.

"Okrem môjho syna sú tu životy ďalších 1700 ľudí, ktorí sa nachádzajú v podobnom stave, a sú vystavení riziku. 

"Prosím, pomôžte nám."

Novinárom povedala, že jej synovi hrozí, že bude "zavraždený"

Výbor pre práva osôb so zdravotným postihnutím je zjavne citlivý k jej emocionálnym prosbám. Keď boli informovaní o rozhodnutí Sancheza okamžite pokračovať v protokole o ukončení života, podali v utorok naliehavú žiadosť Francúzsku. V žiadosti vyzvali Francúzsko, aby rešpektovalo ich rozhodnutie vyžadujúce "dočasné opatrenia" o neuskutočnení nezvratného konania, ktoré by uprelo Lambertovi život. Výbor by tak mohol potom preskúmať, či sa porušujú práva tejto osoby so zdravotným postihnutím.

Neskôr počas dňa Triomphe a Paillot zverejnili nasledujúce vyhlásenie:

"2. júla sme informovali Výbor o novom oznámení Dr. Sancheza o tom, že dnešným dňom zastavuje podávanie výživy a vody pre Vincenta Lamberta.

"Oddelenie žiadostí a vyšetrovania, ktoré spadá pod Výbor, naliehavo zopakovalo francúzskemu štátu svoju žiadosť o ponechanie stravy a hydratácie pre Vincenta Lamberta ako preventívneho opatrenia. 

"Pripomíname, že dočasné opatrenia sú povinné, aby sa zaručila účinnosť odvolania sa na Výbor, ktorá si vyžaduje, aby život Vincenta Lamberta nebol poškodený.

"Povinný charakter dočasných opatrení Výboru bol osobne opätovne potvrdený (francúzskym) ochrancom ľudských práv 17. mája 2019. 

"Práve sme informovali Dr. Sancheza. 

"Budeme naďalej konať prostredníctvom všetkých právnych ciest, aby sme vymohli tieto dočasné opatrenia. 

"V súčasnej dobe už nebudeme poskytovať žiadne ďalšie komentáre."

Jérôme Triomphe - Jean Paillot

Zástupcovia rodičov, brata a sestry Vincenta Lamberta. 

Je jasné, že sa ešte nevzdali nádeje.

Pokiaľ ide o Vincenta Lamberta, doposiaľ ukázal výnimočnú odolnosť v tom, že napriek svojej zložitej situácii zostal nažive. V roku 2013 prežil 31 dní bez jedla s malým množstvom vody, kým súd nariadil, aby bol kŕmený a bolo oňho postarané. 

Podľa Emmanuela Hirscha, profesora lekárskej etiky na Paris-Saclay University, "Vincent Lambert, vo svojom odhodlaní žiť v zajatí nemocnice, poskytuje svedectvo svojej nezdolnej vôle, vôle nezrieknuť sa svojej existencie."