Swimming_pool_Credit_Bohbeh__Shutterstock.jpg

Zatvorené francúzske kúpaliská pre spor kvôli plavkám burkini

277
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Francúzske mesto uzavrelo svoje verejné kúpaliská po tom, čo sa moslimské ženy pokúsili plávať v plavkách burkini napriek rozhodnutiu mesta, ktoré tieto plavky zakázalo. Toto rozhodnutie oživilo tri roky starú diskusiu o tom, aké sú vhodné plavky pre ženy na pláži. 

Mesto Grenoble v juhovýchodnom Francúzsku uzavrelo tento týždeň dva mestské bazény po tom, čo sa moslimské ženy dvakrát kúpali v bazénoch nosiac burkini prejavujúc občiansku neposlušnosť. 

Tento krok bol súčasťou iniciatívy združenia občianskej spoločnosti Alliance Citoyenne, advokátskej skupiny v Grenoble, ktorá plánovala opakované činy občianskej neposlušnosti, aby došlo k zrušeniu tohto zákazu. Podľa spravodajstva BBC skupina uviedla, že nazývajú kampaň "Operáciou burkini" a že sú inšpirovaní Rosou Parks a ďalšími členmi hnutia za občianske práva v Spojených štátoch.

"Sloboda svedomia. Voľný prístup k verejným službám. #burkini" uviedla skupina na Twitteri s fotografiou mužov a žien v plavkách burkini pri bazéne v Grenoble 23. júna. Ženám bola uložená pokuta asi 40 dolárov, keď opúšťali bazén. 

V reakcii na to mesto uzavrelo dve verejné kúpaliská. 

Matthew Chamussy, mestský radca Grenoble, uviedol 23. júna na Twitteri, že zákaz burkini sa týka ženských práv. 

"Obraciam sa na všetkých zvolených republikánov z @VilledeGrenoble. Na všetkých, ktorí sú rovnako oddaní sekulárnej a nedeliteľnej republike. Nepodliehajme komunitárstvu. Ženské práva ustupujú všade tam, kde politický islamizmus napreduje #Grenoble #burkini", napísal na Twitteri

Starosta Grenoblu Eric Piolle 25. júna napísal na Twitteri: "Pokiaľ ide o rovnaký prístup k verejným službám, úlohou štátu je stanoviť jasné a spravodlivé pravidlá pre každého. V stávke je národná solidarita…"

Pozoruhodné je, že na svojej titulnej fotke na Twitteri Piolle stojí fandiac vedľa ženy, ktorá nosí hidžáb, moslimskú pokrývku hlavy.

Burkini sú dlhé, jednoduché plavky, ktoré zahaľujú všetko okrem tváre, rúk a nôh. Typicky sa skladajú aspoň z dvoch častí: dlhý odev s kapucňou a dlhé legíny. Zvyčajne ich nosia moslimky. 

Viaceré mestá a pobrežné mestečká vo Francúzsku, vyjadrujúc obavy o bezpečnosť a neskrývané prejavy náboženskej príslušnosti, v roku 2016 takéto plavky zakázali. Normy miest citovali koncepciu laïcité (sekularizmu) Francúzskej republiky ako dôvod zákazu.

Minimálne v jednom francúzskom meste bol zákaz v roku 2016 zrušený. 

Štátna rada, najvyšší správny súd vo Francúzsku, vyhlásila, že zákaz burkini v meste Villeneuve-Loubet "vážne a zjavne porušil základné slobody" vrátane slobody presvedčenia. V mnohých ďalších mestách však zákaz zostáva platný. 

Zatiaľ čo štátni predstavitelia uviedli obavy, že burkini sú symbolom "politického islamu", ženy nosiace burkini v rozhovore pre The Guardian z roku 2016 citovali osobné dôvody pre svoju voľbu vrátane náboženského presvedčenia a túžby po skromnosti.

Jedna žena povedala: "Rozhodla som sa takto obliecť, pretože mi to poskytuje slobodu. Nemusím sa zaoberať divnými mužmi, ktorí sa pozerajú na moju postavu so sexuálnou túžbou alebo ľuďmi, ktorí komentujú to, ako vyzerám a posudzujú môj vzhľad alebo sa rozprávajú o mojom oblečení." 

Podľa štúdie Pew z roku 2017 má Francúzsko najvyššie percento moslimov zo všetkých európskych krajín, z veľkej časti kvôli prílevu imigrantov za posledných niekoľko rokov.

Religiozita týchto moslimských imigrantov sa zrazila s tvrdým príklonom Francúzska k laïcité, čo spôsobilo, že Francúzsko zakázalo tvárový závoj napriek sťažnostiam, že tento krok porušil náboženskú slobodu.

Francúzske právo zakazuje aj hidžáby, židovské jarmulky a veľké kresťanské kríže na verejných školách, ako aj nosenie hidžábu alebo iných náboženských odevov na školských výletoch. Vďaka tomuto kroku sa na školské výlety nedostanú ani matky so šatkami na hlave, ktoré by sprevádzali svoje deti. 

Oživený spor ohľadne plaviek burkini prichádza uprostred nových obáv o náboženskú slobodu vo Francúzsku. Problémom je nová Všeobecná národná služba pre mládež, program civilnej služby, ktorý bude povinný v priebehu nasledujúcich siedmich rokov pre celú francúzsku mládež vo veku 15-16 rokov.

Účastníci programu budú nosiť francúzske vojenské uniformy a denne spievať francúzsku hymnu. Nebudú môcť nosiť náboženské symboly, ani nebudú môcť navštevovať bohoslužby. Jedlá podávané v programe nebudú vyhovovať náboženským stravovacím potrebám.

Cieľom programu je poskytnúť mladým ľuďom "dôvody na obranu" a "boj v sociálnej, environmentálnej a kultúrnej oblasti", uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý navrhol obnovenie požadovaného programu v krajine. 

Marc Guidoni, tréner-veterán Hodnôt republiky a plánu sekularizmu, pre francúzsky časopis La Vie vyjadril obavy, že program diskriminuje mladých náboženských veriacich a že presahuje hranice sekularizmu, ktoré sú potrebné alebo povolené francúzskym právom. 

"S výnimkou slobody svedomia sa nezdá, že by sa rešpektoval zvyšok ústavného rámca týkajúceho sa sekularizmu," povedal Guiodoni pre La Vie. 

"Občan môže slobodne vyjadriť svoje názory - vrátane náboženských - pokiaľ to nenaruší fungovanie verejného poriadku."