IMG_1262_810_500_75_s_c1.jpg

Hollywoodsky herec Jim Caviezel pripisuje herecké úspechy Panne Márii

1,709
Milko Kostovič
AltKAT

Hviezda filmu Umučenie Krista od režiséra Mela Gibsona nedávno vzdala hold blahoslavenej Panne Márii a pripísala svoje herecké úspechy jej príhovoru. 

50-ročný Jim Caviezel predniesol svoj prejav 1. júna v Amsterdame počas "Eucharistickej svätej hodiny za svetový mier skrz matku všetkých národov". Podujatie sponzorovala arcidiecéza Haarlem-Amsterdam. 

Vo svojom príhovore Caviezel opísal, ako so silným presvedčením, že to musí urobiť, si so sebou zobral ruženec, ktorý bol jeho rodinným dedičstvom, na rozhovor s hollywoodskym režisérom Terenceom Mallickom. Inšpirovaný odovzdať ruženec žene, ktorá ho privítala pri dverách, Caviezel zistil, že plačúca žena sa toho dňa modlila za nový ruženec a že bola Mallickovou manželkou. Caviezel sa domnieva, že stretnutie bolo dôsledkom príhovoru Márie, vďaka ktorému získal úlohu v oscarovom filme Tenká červená čiara. 

V roku 2000, keď hral vo filme Gróf Monte Christo a cítil sa veľmi neistý, či je schopný dokončiť film, Caviezel znova pocítil príhovor Márie, keď mu jeho režisér ukázal stropnú fresku Nepoškvrneného počatia.

"Bolo to pre mňa znamením," povedal. "Hrdo vyhlasujem, že som strávil určitý čas vo filme s Matkou Božou." 

Najdramatickejšie bolo, keď Caviezelovi zavolal Mel Gibson, ktorý hľadal niekoho, kto mal 33 rokov s iniciálami "JC" pre rolu Ježiša Krista vo filme o Umučení. 

"Je to náhoda?" spýtal sa herec svojho publika. "Nemyslím si."

Pred natáčaním Umučenia Krista odcestoval Caviezel do Medžugoria, na miesto, o ktorom sa niektorí domnievajú, že sa tu odohrali mariánske zjavenia, a Caviezel tu zasvätil svoj život a kariéru blahoslavenej Panne Márii.

"Natáčanie Umučenia Krista ma priviedlo ešte bližšie k Našej Pani," povedal publiku v Amsterdame. 

"Čim viac zažívate Umučenie Krista, dámy a páni, tým viac chápete súcit Márie," pokračoval. 

"Spojenie medzi Máriou a jej Synom ... ako matka netrpí, keď trpí jej dieťa?" 

Caviezel počas natáčania filmu veľmi trpel. Prvý deň si vykĺbil rameno, lapal po dychu a ochorel hypotermiou, keď visel na kríži, mal spálené prsty na nohách ohrievačmi, ktoré mali zmierniť chlad, zasiahol ho blesk a napokon podstúpil aj operáciu srdcu. 

"Ale ponúkol som všetko utrpenie v spojení s Ježišom a Máriou pre úspech filmu, ktorý by mohol viesť duše ku Kristovi," uviedol. 

"Ak vôbec niekedy." 

Caviezelova skúsenosť s Máriou vo svojom živote, ako aj v jej účasti na Kristovom utrpení, vynesená na svetlo v Gibsonovom zobrazení Umučenia, ho viedla k uvedomeniu si, že Mária je "duchovnou matkou všetkých ľudí", ktorá trpí v tak úzkom spojení s božským Synom. Herec preto dúfa, že Mária bude oficiálne poctená titulom "spoluvykupiteľka". 

"V tejto chaotickej a popletenej dobe potrebujeme pravdu. A pravdou je, že Mária je spoluvykupiteľka, prostrednica všetkej milosti a obhajkyňa celého ľudstva," uviedol. 

"Je moja nádej, moja modlitba, aby pápež vyhlásil túto pravdu za mariánske dogma, aby každá živá ľudská bytosť vedela, že máme duchovnú matku, ktorá ich miluje a prihovorí sa, aby prišli k Ježišovi, k ich skutočnému spasiteľovi." 

Herec uvažoval o svetovej "zúfalej potrebe mieru Ježiša Krista" v tomto období "bezprecedentného morálneho rozkladu, prírodných katastrof a ešte väčších globálnych hrozieb vojny a terorizmu." Odkazujúc na zabíjanie "nenarodených a teraz narodených detí", ako aj na sexuálne obchodovanie s deťmi, Caviezel poznamenal, že "moc Satana je evidentná bez ohľadu na to, kam sa pozrieme." 

Herec sa domnieva, že mier, duchovný i globálny, k nám príde "iba tak, ako to bolo pôvodne prostredníctvom osoby našej matky, našej prostrednice, nášho obhajcu." Svoje publikum vyzval, aby dôverovali prísľubu z Fatimy, že "Nepoškvrnené srdce Márie zvíťazí" a povzbudil ich, aby sa modlili ruženec a uctievali Krista v eucharistii. 

Na záver pripomenul publiku, že svetská sláva nie je ničím v porovnaní s tým, ak sú ich mená vyryté v "Sieni slávy" v nebi a že by nemali očakávať ani sa nestarať o to, že ich svet prijme.

"V konečnej analýze to vždy bolo medzi vami a Bohom," povedal. 

Otázka, či by sa Mária, Matka Božia, mala opisovať ako "spoluvykupiteľka", je stále diskutovaná medzi kardinálmi a teológmi. Podľa portálu Zenit napísali piati kardináli list pápežovi Benediktovi XVI. v roku 2008, v ktorom ho požiadali, aby vyhlásil toto všeobecné presvedčenie za dogmu. 

Kardinál Aponte Martínez z Portorika vyjadril presvedčenie, že "nastal čas na pápežské vymedzenie vzťahu Ježišovej matky ku každému z nás, jej pozemským deťom, v jej úlohe spoluvykupiteľky, prostrednice všetkej milosti a obhajkyne."

"Slávnostne vyhlasovať Máriu za duchovnú matku všetkých ľudí znamená plne a oficiálne uznať jej tituly a následne aktivovať, priniesť do nového života duchovné, príhovorné funkcie, ktoré ponúkajú Cirkvi pre novú evanjelizáciu a pre ľudstvo v našej vážnej svetovej situácii," pokračoval. 

V rozhovore s novinárom Petrom Seewaldom, ktorý bol uverejnený v roku 2002, však kardinál Jozef Ratzinger, budúci pápež, vyjadril výhrady k tomuto titulu a uviedol, že by to spôsobilo zmätok vo vzťahu Márie k jej Synovi.

"Formula "spoluvykupiteľky" sa priveľmi líši od jazyka Písma a Otcov, a preto vedie k nedorozumeniam," uviedol kardinál Ratzinger. 

"Všetko pochádza od Neho (Krista), ako nám hovorí predovšetkým List Efezanom a List Kolosanom; aj Mária je všetko skrze neho," pokračoval. 

"Slovo "spoluvykupiteľka" by zatienilo tento pôvod. Správny úmysel vyjadrený nesprávnym spôsobom."