15044936-7163765-image-m-2_1561048923345.jpg

Lekári požiadali sudcu, aby im povolil vykonať potrat u ženy s mentálnym postihnutím

189
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Lekári požiadali sudcu zvláštneho súdu aby im dovolil vykonať potrat u ženy s mentálnym postihnutím, ktorá je už v 22. týždni tehotenstva - a to aj napriek jej náboženskému presvedčeniu.

Špecialisti, ktorí sa starajú o vyše 20-ročnú ženu s diagnózou ´stredne ťažkej poruchy učenia´ a poruchy nálad sa vyjadrili, že ukončenie tehotenstva je v jej najlepšom záujme.

Matka tejto ženy, členka nigérijskej Igbo komunity, s tým nesúhlasí. Povedala, že potrat je proti jej rímskokatolíckemu náboženskému presvedčeniu a proti jej kultúre a dodala, že o dieťa sa dokáže postarať.

Šéfovia trustu NHS (Systém národného zdravotníctva), zodpovední za starostlivosť o túto ženu, požiadali sudkyňu Justice Lievenovú aby rozhodla čo je v najlepšom záujme tejto ženy. Začala analyzovať dôkazy a vypočúvania na Ochrannom súde, kde vzala do úvahy všetky takéto prípady, súvisiace s mentálnym postihnutím, aby mohla čo najsprávnejšie rozhodnúť. Zvažovala verejné prerokovávanie prípadu, ale nariadila, že ani dotyčná žena, ani trust NHS nesmú byť v prípade menované kvôli možnému úniku informácií a neželanému odhaleniu ženinej identity. 

Právna zástupkyňa trustu NHS Fiona Pattersonová povedala sudkyni Lievenovej, že špecialisti sa domnievajú, že ukončenie tehotenstva by bolo v najlepšom záujme tejto ženy. Dieťa by mohlo byť totiž zverené do náhradnej starostlivosti a podľa nich by sa táto žena ľahšie zotavila z potratu, než z odlúčenia od svojho dieťaťa. Jej ošetrujúci lekári preto odporúčajú ako najlepšie riešenie pre ňu potrat. V širšom kontexte by to znamenalo, že následkom jej poruchy učenia by si len veľmi ťažko hľadala prácu a uzdravenie z pôrodu, ktorý by sa musel uskutočniť cisárskym rezom, by bolo pre ňu veľmi problematické. Preto by sa podľa nich ľahšie zotavovala z potratu ako z následného odlúčenia od dieťaťa, ak by ho dali do náhradnej starostlivosti. Zvažujú aj zvýšené riziko psychózy pri pokračujúcom tehotenstve. Právnici naliehajú na sudkyňu aby rozhodla čo najskôr, pretože podľa zákona o potrate sa tento môže vykonať iba do 24. týždňa tehotenstva. Tu sa musí zvažovať aj Zákon o mentálnych schopnostiach z roku 2005.

Tehotnú ženu nezávisle zastupuje úradmi stanovený právny poradca, ktorý pomáha mentálne postihnutým ľuďom pri súdnych procesoch. 

Právna zástupkyňa tehotnej ženy Susanna Rickardová uviedla, že potrat sa vôbec nejaví ako riešenie v najlepšom záujme jej klientky. Právny poradca matky tehotnej ženy John McKendrick tvrdí, že lekári podcenili schopnosti tehotnej ženy a majú venovať viac priestoru jej želaniam a pocitom. Na záver vyhlásil, že potrat nie je vôbec najlepším riešením pre túto ženu a dodal, že sudkyňa nemá žiadny "náležitý dôkaz", ktorý by potvrdzoval, že pokračovaním v tehotenstve by žena vystavila svoje zdravie neúmernému riziku. Preto tento návrh musí byť zrušený.