Sing Halleluja

Spievaj aleluja Pánovi: Prekvapivá hymna hongkonských protestov

288
Milko Kostovič
Kultúra života

Z kresťanskej hymny "Spievaj aleluja Pánovi" sa stala prekvapivá hymna hongkonských protestov proti zákonu o extradícii, ktorý pritiahol milióny ľudí do ulíc.

Protesty po celom svete často produkujú svoj vlastný "soundtrack", pričom zvyčajne sa jedná o piesne s textami vzdoru a solidarity, ktorých cieľom je povzbudiť a koncentrovať davy. 

Hymna hongkonských protestov ale ťažko zapadá do týchto mantinelov. 

Minulý týždeň bolo hymnu počuť takmer nonstop na hlavnom protestnom mieste, pred mestskou legislatívnou radou, a tiež na pochodoch a dokonca aj pri napätých stretoch s políciou. 

Začalo to skupinou kresťanských študentov, ktorí spievali niekoľko kresťanských piesní na hlavnom protestnom mieste a dav si rýchlo osvojil hymnu "Spievaj aleluja Pánovi". Je pritom paradoxom, že asi iba 10% populácie Hongkongu tvoria kresťania. 

"Ľudia si vybrali práve túto pieseň, pretože sa jej vedia rýchlo chytiť a má prosté posolstvo a jednoduchú melódiu," povedal 19-ročný Edwin Chow, úradujúci predseda Hongkonskej federácie katolíckych študentov.

Študenti spievali piesne v nádeji, že poskytnú protestu krytie legitimity. V Hongkongu, finančnom centre Ázie, sa náboženské zhromaždenia môžu konať bez povolenia. 

"Keďže náboženské zhromaždenia tvoria výnimku, tým pádom by mohli ochrániť demonštrantov. Taktiež to signalizuje, že ide o pokojný protest," povedal Chow. 

Hymna bola zložená v Spojených štátoch v roku 1974 Lindou Stassen-Benjamin pre Veľkú noc. Jej pät slov sa opakuje v štyroch slohách v molovej stupnici, čo jej dáva nádych meditatívnej slávnosti. 

Protesty za posledných 10 dní boli väčšinou pokojné, hoci minulú stredu polícia použila slzný plyn a gumené náboje na rozptýlenie davu.

"Prestaňte strieľať, inak budeme spievať Aleluja Pánovi," stálo na jednom protestnom plagáte po tom, ako boli vypálené gumové projektily. 

Demonštranti hovoria, že náboženská pieseň často pomohla zmierniť napätie s políciou. 

"Má upokojujúci účinok," povedal 58-ročný Timothy Lam, pastor Grace Church v Hongkongu, ktorý sa zúčastnil protestov s ďalšími veriacimi na podporu pokoja. 

"Polícia bola ozbrojená, boli veľmi nervózni a pátrali po ľuďoch. Študenti spievali, aby ukázali, že sú mierumilovní," povedal Lam na margo konfrontácie z minulého týždňa. 

Carrie Lam, vedúca predstaviteľka hongkonskej vlády podporovanej Pekingom, odložila zavedenie zákona o extradícii a ospravedlnila sa čeliac veľkému odporu. 

Kritici tvrdia, že zákon by podkopal nezávislé hongkonské súdnictvo a právny štát garantovaný predpisom "jedna krajina, dva systémy", podľa ktorého bola bývalá britská kolónia v roku 1997 vrátená pod čínsku správu. 

Lam je Katolíčka a niektorí demonštranti hovoria, že ich osvojenie si hymny "Spievaj aleluja Pánovi" ju pomohlo presvedčiť. 

"Koniec koncov je Katolíčka, je to jeden z hlavných (dôvodov), prečo hymnu spievame," povedal Jamie, 18-ročný študent, ktorý nie je Katolík.