5d08a902917f2_600.png

Moslimovia obvinení zo znásilnenia kresťanského dievčaťa v Pakistane

231
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Aktivisti hovoria, že počet trestných činov voči náboženským menšinám rastie, zatiaľ čo vinníci unikajú spravodlivosti. 

Chudobná kresťanská rodina v Pakistane požaduje spravodlivosť po tom, čo ich dospievajúca dcéra bola údajne znásilnená piatimi moslimami. 

15-ročná Maria bola unesená z jej domu v meste Sheikhupura v provincii Pandžáb 9. júna, keď bol jej otec Jalal Masih v práci. 

Masih obvinil miestneho podnikateľa Muhammada Sajida a ďalších štyroch mužov v prvej informačnej správe (FIR), ktorú podal na policajnej stanici. 

"Miestni videli, ako ju pod hrozbou zastrelenia uniesli v aute. Dostal som sa do jeho (Sajidovej) kancelárie, ale nebol prítomný. Nasledujúci deň sme nadviazali kontakt a vyhrážal sa, že mi vráti jej mŕtve telo, ak by sme o tom informovali políciu," uviedol Masih v správe FIR, ktorú podal šesť dní po incidente. 

"Sajid nechal Mariu pred našimi dverami 10. júna. Bola veľmi vystrašená." 

Kresťanskí aktivisti požadujú zatknutie vinníkov v čase, keď sa správy o útoku šíria po sociálnych sieťach. 

Podľa Legal Evangelical Association Development (LEAD), neziskovej advokátskej skupiny poskytujúcej právnu pomoc prenasledovaným menšinám, sa 28 kresťanských dievčat stalo v období od novembra 2018 do júna 2019 obeťami únosu, mučenia, sexuálneho obťažovania, znásilnenia, nútenej konverzie a nútených sobášov v Pakistane. 

"Počet neohlásených prípadov bude vyšší, pretože rodiny obetí sa zvyčajne vyhýbajú pomoci zo strany zaujatých príslušníkov polície, ktorí podporujú krutých a vplyvných vinníkov. V takýchto prípadoch sú obeťami len kresťanské a hinduistické dievčatá. Trestné činy proti náboženským menšinám v Pakistane rastú vysokým tempom," povedal pre ucanews.com Sardar Mushtaq Gill, národný riaditeľ LEAD.  

Medzináboženská skupina Rawadari Tehreek spustila kampaň proti znásilneniam spolu s protestom 15. júna pred parlamentným zhromaždením v meste Lahore, hlavným mestom provincie Pandžáb. 

"Je smutnou realitou, že desiatky chlapcov a dievčat sú takmer každý deň vystavené sexuálnemu zneužívaniu a násiliu," povedal predsedajúci Samson Salamat.

"Bohužiaľ, vlády a dotknuté orgány zatvárajú oči pred týmito vážnymi porušeniami ľudských práv a obetiam je odopieraná spravodlivosť kvôli medzerám v právnom systéme."

Salamat vyzval úrady na zorganizovanie informačných stretnutí, aby polícia bola citlivejšia k týmto dôležitým otázkam. 

"Väčšina prípadov sa rieši zlým spôsobom kvôli zlému zaobchádzaniu a postoju na policajných staniciach. Obete sa stávajú iba väčšími obeťami. Mali by byť zriadené bezpečné a plne vybavené rehabilitačné centrá pre obete znásilnenia a sexuálneho zneužívania detí," povedal Salamat.