Vignano

Arcibiskup Viganó o Bransfieldovi, Rossim a o ´gay mafii´ - OnePeterFive

209
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Poznámka editora originálu: Výňatky z nasledujúceho interview poskytol arcibiskup Viganò talianskemu novinárovi Marcovi Tosattimu vzápätí po rozhovore s Washington Post. Tosatti ich zverejnil na svojej webstránke. Ďakujeme mu za dovolenie prezentovať článok v plnom znení.


Viganò: Hovorím len o tom, čo vidím na vlastné oči. Takto operuje ´gay mafia´ v Cirkvi.

Interview, ktoré poskytol arcibiskup Viganò novinám Washington Post, v ktorom viackrát opakuje svoje svedectvo o McCarrickovi a prehlasuje, že pápež nehovorí pravdu v snahe zamaskovať konanie zla, vyvoláva pochopiteľne veľký záujem. Je to aj vďaka faktu, že tieto prehlásenia sú vždy potvrdené dokumentmi a inými svedectvami, ktoré vychádzajú na svetlo, ako bola aj nedávno „správa o Figueredovi“, ktorú napísal McCarrickov bývalý tajomník. Alebo antiviganovská tiráda kardinála Marca Ouelleta, ktorá to tiež potvrdzuje. Aj prefekt Kongregácie biskupov by mal teraz vysvetliť prečo nikdy nespomenie list, ktorý jeho predchodca kardinál Re napísal McCarrickovi a o ktorom obaja, nuncius, aj washingtonský arcibiskup vedeli. Aj Ouellet sám by mal automaticky vysvetliť, aj keď sa o tom priamo nezmieňuje, svoj útok na Vigana. Keďže sa blíži koniec jeho pôsobenia vo funkcii prefekta, možno to robí v nádeji, že získa predĺženie trvania svojej funkcie, ktorú má podľa viacerých zdrojov získať tajomník Kongregácie Jesus de Ilson Montanari, veľmi blízky priateľ pápežovho osobného tajomníka Fabiana Pedacchia. Medzi časom vybuchol prípad Bransfield, prípad biskupa, ktorý štedrými peňažnými darmi zahŕňal mnoho ľudí, medzi ktorými bol aj nuncius (arcibiskup Viganò). Na konto homosexuálnej mafie arcibiskup Viganò vysvetľuje:

„Moje vysvetlenie nebolo abstraktné, ale založené na tom, čo osobne viem, napríklad o McCarrickovi. Počas svojho pôsobenia vo funkcii nuncia v USA som nedostal žiadne ústne, ani písomné obvinenie proti biskupovi Bransfieldovi. To, čo o ňom viem, viem iba z toho, čo som si prečítal v novinách. Podľa tohto sa mi zdá, že to čo vyšlo najavo dokazuje, že biskup Bransfield je dokonalým príkladom toho, o čom som hovoril. Je dôležité poznamenať, že predtým, ako bol vymenovaný za biskupa, bol Bransfield rektorom Baziliky Národnej svätyne Nepoškvrneného počatia Panny Márie vo Washingtone D. C. a zároveň predsedom komisie riaditeľov Pápežskej nadácie; oboje prepojené na McCarricka a kardinála Wuerla. V skutku, jeho nástupca ako rektor Baziliky, msgr. Walter Rossi, bol menovaný do tejto pozície McCarrickom v tom istom roku, v ktorom bol Bransfield vymenovaný za biskupa. Msgr. Rossi je nepochybne členom ´gay mafie´. Mohli ste si o ňom prečítať online na webstránke The American Spectator. Môžem povedať, že počas mojej nunciatúry v USA som obdržal dokumentáciu, ktorá potvrdzuje, že msgr. Rossi sexuálne obťažoval chlapcov – študentov na Americkej Katolíckej univerzite. Vatikán, najmä kardinál Parolin veľmi dobre pozná situáciu msgr. Rossiho, ako aj kardinál Wuerl. Napokon môžem dosvedčiť, že Rossiho meno bolo navrhnuté môjmu predchodcovi, arcibiskupovi Pietrovi Sambovi, na vymenovanie za biskupa; Sambi však toto vymenovanie stopol. Tieto fakty jasne dokazujú, ako pracuje ´gay mafia´."

 

Arcibiskup Viganò pripomína, že u amerických biskupov je zvykom poslať novému nunciovi dar na začiatku jeho pôsobenia:

„Pravdupovediac si nespomínam na mená všetkých, čo mi poslali tieto dary. Menám darcov na šekoch som nevenoval pozornosť, boli pre mňa irelevantné, pretože som nemienil nikomu robiť protekciu. Ako som už povedal, môj personál mi vysvetlil, že v USA je to zvykom a neprijať taký dar by bola pre jeho darcu veľká urážka. Peniaze som teda prijal a okamžite som ich presunul na účet charity. Môžem uviesť niekoľko dôkazov ako som použil svoje vlastné peniaze spolu s peniazmi od rôznych darcov. Spomínam si na mená kardinála Dolana, biskupa DiMarzia, bývalého kardinála McCarricka, kardinála Wuerla, no som si istý, že boli aj ďalší. Jasne si však spomínam na jeden z týchto darov, ktorý som dostal ihneď po oznámení, že ma posielajú ako nuncia do USA, no ešte predtým, ako som tam prišiel. Bol to dar od ex-kardinála McCarricka v hodnote 1.000 dolárov."  

 

Ďalšou vecou je fakt, že niektorí veriaci zo Západnej Virgínie tvrdia, že poslali nunciovi v roku 2013 list, v ktorom sa sťažujú na extravagantný životný štýl biskupa Bransfielda. Nuncius sa k nemu vyjadruje:

„Nanešťastie si nespomínam, že by som list tejto povahy obdržal, pretože by som si ho určite pamätal a postúpil na vyriešenie. Treba povedať, že na nunciatúru chodí denne množstvo sťažností najrozličnejšieho druhu a možno práve tento list sa nepovažoval za dostatočne závažný na to, aby mi ho predložili. Ak však taký list existuje, bude v archíve nunciatúry, kde sa dá overiť.“