church-niger.jpg

Dav moslimov po zatknutí imáma podpálil kresťanský kostol v Nigeri

249
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Dav moslimských aktivistov vyraboval a podpálil kresťanský kostol v Nigeri na protest proti zatknutiu vplyvného imáma. 

V sobotu večer podpálilo množstvo demonštrantov v Maradi, treťom najväčšom meste v Nigeri, kostol Božieho zhromaždenia v štvrti Zaria a auto pastora farnosti. V ďalšej štvrti bol vypálený kostol Life to the Full Christian. 

Svedkovia sa pre agentúru AFP vyjadrili, že v sobotu večer skupiny mladých moslimov postavili na ulici barikády a zapálili staré pneumatiky na protest proti zatknutiu Cheicka Rayadouna, vplyvného imáma mešity v Zarii. 

Polícia zatkla imáma skôr v ten deň po tom, čo na piatkovej bohoslužbe kázal proti vládnemu návrhu zákona o organizovaní bohoslužieb, ktorý nazval "protiislamskou" legislatívou. 

Po niekoľkých hodinách zadržania bol imám prepustený.

Vyšší úradník na ministerstve vnútra Nigeru sa pre AFP vyjadril, že na navrhovanej legislatíve nie je "nič protiislamské". Predstaviteľ ministerstva ďalej povedal, že ide skôr o výsledok rozsiahlych konzultácií a legislatíva má za cieľ bojovať proti opatreniam, ktoré obhajujú "temné teroristické organizácie" v krajine. 

V roku 2017 ministerstvo vnútra zvolalo miestnych moslimských učencov, aby spolupracovali na príprave návrhu zákona.

Koncom apríla Rada ministrov prijala legislatívu, ktorá bola navrhnutá tak, aby "predchádzala rizikám zneužívania, ktoré sa objavuje v iných krajinách" a aby poskytla štátu prostriedky na "reguláciu praktík, ktoré sú bežné v náboženskej sfére", píše sa v oficiálnom stanovisku. 

Komuniké Rady zdôraznilo "úplnú absenciu prísne definovaných noriem"  týkajúcich sa "praxe uctievania" v krajine v situácií množiacich sa "fundamentalistických a extrémistických náboženských tendencií" v rôznych regiónoch krajiny.

Návrh ešte musí prijať parlament, aby sa stal zákonom.

Imám Cheick Rayadoune povedal, že bol nesprávne informovaný o obsahu zákona, pretože bol falošne privedený k presvedčeniu, že by to znamenalo zavedenie homosexuálnych manželstiev. Imám uviedol, že tento piatok v kázni napraví svoje pochybenie. Medzičasom polícia zadržala 178 moslimských demonštrantov počas sobotňajšieho násilia.

Niger je prevažne moslimská krajina, pričom v 20 mil. populácií tvoria kresťania asi iba 1-2 percentá. 

V krajine nie je nezvyčajné nábožensky motivované násilie.

Po zverejnení karikatúr proroka Mohameda vo francúzskom časopise Charlie Hebdo v roku 2015 zabili protikresťanské davy v Niamey desať ľudí a zničili väčšinu kostolov v hlavnom meste, ako aj v meste Zinder, ktoré je druhým najväčším mestom.