Priaznivci potratov vyliali moč a obťažovali pro-life aktivistov na Pochode za život

285
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Sedem pro-potratových demonštrantov bolo v nedeľu zatknutých počas každoročného Pochodu za život v Bostone, na ktorom sa obhajcovia potratov dostali do konfliktu s pro-life aktivistami. 

Podľa Bostonského policajného oddelenia sa na pochode zúčastnilo viac než 600 pro-liferov - rekordné číslo. Denník The Boston Globe uvádza, že aktivisti si spríjemňovali čas hraním hudby a počúvali rečníkov, keď ich napadli pro-potratoví demonštranti. C. J. Williams, riaditeľka spoločenskej angažovanosti združenia Občania za život, sa pre Boston Herald vyjadrila, že dvaja pro-potratoví demonštranti do nej začali strkať a nadávali asi 25-člennej skupine pro-life aktivistov, ktorí práve prechádzali ulicou. Williams tiež uviedla, že obhajcovia potratov vyliali moč a ľadovú drť na jedného z pro-life rečníkov. 

"Jeden z našich rečníkov, ktorý je čierny a gay, bol napadnutý druhou stranou a vyliali na neho moč," povedala Williams. "Bolo to mierne hektické, nešlo o dialóg, v ktorý som dúfala."

Témou tohtoročného pochodu bola "Láska v činnosti". A hoci sa pro-life aktivisti snažili, aby ich bolo počuť skrz pro-potratové výkriky ako "pro-life je lož, nezáleží vám na tom, či žena zomrie", pro-life rečníci hovorili o príbehoch lásky a nádeji, ktoré nastanú, keď sú ženy schopné vybrať si život.

Medzi protestujúcimi v prospech voľby boli aj členky bostonských Feministiek za oslobodenie, ktoré si mysleli, že pro-liferi usporiadali zhromaždenie "na oslavu" nového "zákona srdečného tepu" prijatého v štátoch ako Georgia, Alabama či Missouri. V skutočnosti sa pochod uskutočňuje každoročne a tento rok sa pro-life aktivisti snažili zvýšiť povedomie o obavách týkajúcich sa extrémnych anti-life zákonov v štáte Massachusetts. Dúfali v "otvorený dialóg" so zástancami voľby, no tentoraz vysvitlo, že išlo o planú nádej. 

"Dialóg nebol taký konštruktívny, aký mohol byť," uviedla vo vyhlásení Myrna Maloney Flynn, viceprezidentka združenia Občanov za život v štáte Massachusetts. "Dúfali sme, že pochopíme ich uvažovanie - stratilo sa v anti-rasistickom, anti-policajnom jazyku." Počas stredajšej tlačovej konferencie Flynn oznámila výsledky prieskumu, podľa ktorého je väčšina voličov v štáte proti pro-potratové zákonu S1209

Denník The Boston Globe, ktorý výrazne podhodnotil počet zúčastnených pro-life aktivistov, uviedol, že priaznivci potratov niesli transparenty na odpor voči novo prijatým potratovým zákonom v iných častiach krajiny. Pro-life aktivisti medzitým niesli transparenty s nápismi ako napr.: "Modlite sa za koniec potratov" a niektorí dokonca padli na kolená, aby sa modlili počas konfrontácií. 

Polícia musela rozdeliť niekoľko konfliktov, ako ale uvádza The Boston Globe, relatívne rýchlo dostali situáciu pod kontrolu a zatkli siedmich ľudí kvôli napadnutiu a ublížení na zdraví. Napriek tomu ale žiadne zranenia hlásené neboli. 

Po zhromaždení väčšina priaznivcov potratov odišla a pro-life aktivisti mohli ďalej pokračovať v pochode okolo bostonského parku Common, aby mohli svedčiť o tom, že každý človek v štáte Massachussets, narodený či nenarodený, si zaslúži byť ochránený pred násilím.