Eritrea_1980_0270001036.jpg

Viac než 30 zatknutých kresťanov v Eritrei - vzdajte sa viery alebo choďte za mreže

552
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Tvrdé zákroky proti kresťanom v Eritrei pokračujú. V posledných dňoch bolo údajne zatknutých viac než 30 kresťanov (členov letničných hnutí) bezpečnostnými silami. Tieto správy vychádzajú bezprostredne po nedávno zverejnených informáciách o zatknutí 141 kresťanoch, väčšinou žien, v hlavnom meste Asmara

Podľa najnovších správ boli kresťania zadržaní na troch rôznych miestach, opäť v Asmare

"Policajti vykonávajú nepretržité razie v súkromných domoch, kde sa stretávajú oddaní príslušníci neuznávaných náboženstiev, najmä letniční kresťania, aby sa modlili za komunitu," uvádza sa v správe. "Prepustia ich len vtedy, ak sa vzdajú svojej viery."

Stupňujúce sa napätie v Asmare

Správy tiež poukazujú na stupňujúce sa napätie medzi Cirkvou a eritrejskou vládou. Úrady požadujú "úplnú kontrolu" nad všetkými náboženskými organizáciami, vrátane súkromných škôl, kliník a detských domovov. 

"Úrady v skutočnosti požadujú úplnú kontrolu nad všetkými organizáciami náboženského pôvodu, ako sú súkromné školy, lekárske kliniky a detské domovy," uvádza sa v správe - z ktorých všetky poskytujú potrebnú podporu obyvateľstvu Eritrei.

Približne 66 percent všetkých Eritrejčanov žije pod hranicou chudoby; a naďalej pretrváva extrémny nedostatok zdrojov a programov na jej zmiernenie. 

Len pred pár týždňami polícia zhromaždila 141 kresťanov, vrátane 23 mužov, 104 žien a 14 detí z oblasti Mai Temenai v Asmare. Policajti údajne oddelili mužov od žien a ženy odviedli na policajnú stanicu č. 4 a mužov do väzenia Adi Abeito, ktoré je hlavným väzením pre Asmaru a okolité oblasti. Nie je známe, kde bolo zadržaných 14 detí. 

SEVERNÁ KÓREA AFRIKY

Zložitý väzenský systém Eritrei je známy svojou brutalitou, vrátane väznenia ľudí v kovových prepravných kontajneroch v horúčavách - ktoré často prenikajú tropickým prostredím krajiny. 

Od roku 1993 prezident Eritrei Isaias Afwerki dohliada na autoritársky brutálny režim, ktorý spočíva na masívnom porušovaní ľudských práv. Známa ako "Severná Kórea Afriky", krajina v Africkom rohu je pravidelne v top 10 hodnotení World Watch List organizácie Open Doors; tento rok sa umiestnila na siedmom mieste

MODLITBA ZA VERIACICH V ERITREI 

  • Modlite sa, aby každý zatknutý zažíval Božský transcendentný pokoj a pohodlie, keď znáša toto prenasledovanie.
  • Modlite sa za Pánovo duchovné a fyzické zabezpečenie týchto mužov, žien a detí.
  • Modlite sa za odvahu a múdrosť, keď komunikujú s úradmi.
  • Modlite sa, aby sa nebáli, ale mali milosť Pánovho pokoja, keď čelia neistote. 
  • Modlite sa, aby sa Pán oslávil svedectvami našich bratov a sestier a aby boli prekvapení nádejou.
  • Modlite sa, aby Boh obmäkčil srdce prezidenta Afwerkiho a pritiahol vládnych predstaviteľov krajiny k sebe.
  • A modlite sa za tajnú cirkev Eritrei. 
  • Požiadajte Boha, aby dal týmto veriacim svoju múdrosť, rozlišovanie a odvahu, keď budú nasledovať Ježiša v tejto nestabilnej krajine.