Baby 1

Lekári trvali na potrate - ja som ale poradila zdravé dievčatko

493
Milko Kostovič
Kultúra života

MATKA, ktorej lekári desaťkrát ponúkali potrat, a to až do termínu pôrodu, porodila zdravé dievčatko. 

Lekári opakovane varovali prvorodičku Natalie Halson, že jej nenarodené dieťa bude mať nekvalitný život, keď 22-týždňové skeny ukázali, že dieťatko má rázštep chrbtice. 

Stav, ktorý každoročne ovplyvňuje 1500 tehotenstiev, znamená, že chrbtica a miecha sa v maternici nevyvinuli správne. Môže spôsobovať paralýzu nôh, inkontinenciu čriev alebo moču a dokonca poškodenie mozgu.

Ale Natalie z Manchestru sa rozhodla dôverovať svojmu inštinktu a pokračovala v tehotenstve - privítajúc 3,34 kg Mirabelle v liverpoolskej nemocnici 12. decembra. 

29-ročná Natalie sa pre magazín Fabulous Digital vyjadrila: "Zistila som toľko, koľko sa dalo, a uvedomila som si, že existujú možnosti. Odmietla som sa vzdať svojho dieťaťa, ale lekári nepovažovali nie za odpoveď."

"Boli takí neodbytní, aj keď som opakovane hovorila nie, no skutočne ma rozčúlila až ponuka na potrat len niekoľko týždňov pred pôrodom." 

"V tej chvíli išlo o riadneho malého človeka, bolo odporné si pomyslieť, že chcú, aby som sa jej zbavila.

"Pri každom stretnutí, ktoré som mala až do dňa, kedy sa narodila, mi bol ponúknutý potrat - asi desaťkrát.

"Som ale vďačná, že som odmietla. Mirabelle je skutočný zázrak."

Odmietla som sa vzdať svojho dieťaťa, ale lekári nepovažovali nie za odpoveď.

Natalie Halson

Lekári v nemocnici St Mary's v Manchestri mali zo skenu podozrenie, že Nataliina dcéra má rázštep chrbtice - no povedali jej, aby sa o týždeň neskôr vrátila pre špeciálny sken. 

Natalie, ktorá pracuje ako asistentka na oddelení rádiografie, cítila veľkú úzkosť a zatelefonovala na oddelenie vyžadujúc odpovede. 

Natalie uviedla: "Vtedy mi povedali, že dieťa má rázštep chrbtice." 

"Nemám potuchy, prečo mi to nemohli povedať ihneď na prehliadke. Spôsobovalo mi strašnú úzkosť, keď som premýšľala, čo by mohlo byť zle."

"Bola som zlomená, bola som v háji, nemohla som prestať plakať.

"Z potratu urobili moju jedinú možnosť a vysvetlili mi, že ak by som pokračovala v tehotenstve, moje dieťa by bolo pripútané na vozík a malo by mizerný život.

"Keď som zložila telefón, urobila som si vlastný výskum a zistila som, že tu existujú možnosti pre moje dievčatko - zrazu som sa cítila skutočne nahnevaná, že sa tvárili, akoby žiadna možnosť neexistovala.

"Keby som nemala čas na to, aby som si urobila vlastný výskum, možno by som súhlasila s ukončením tehotenstva.

"Teraz sa pozerám na Mirabelle a pomyslím si "ani by som ťa nespoznala". Nedokážem na to ani pomyslieť."

Natalie bojovala za to, aby ju previezli do nemocnice Great Ormond Street v Londýne, kde sídli svetový špecialista na rázštep chrbtice Dr. Jan Deprest. 

Natalie povedala: "Mirabelle nemohla absolvovať operáciu plodu, pretože jej zahnutie chrbtice bolo nad hraničným bodom.

"Ale stále existovala možnosť operácie na odpojenie nervov v chrbtici, keď sa narodí.

"Nešlo o zaručenú nápravu, ale bola to naša najlepšia voľba."

Je iróniou, že popri starostiach o stav jej dcéry, Natalie prežívala "tehotenstvo snov". 

Mirabelle sa narodila cisárskym rezom v Liverpoolskej ženskej nemocnici v 38. týždni, ale okamžite ju odviedli do detskej nemocnice Alder Hey kvôli operácii chrbtice. 

"Bolo to naozaj hrozné, keď som ju nemohla vidieť po pôrode, obzvlášť potom, čo som pre ňu bojovala tak ťažko, ale vedela som, že je v najlepších rukách," povedala Natalie. 

"Tak zúfalo som chcela byť vedľa nej a tak som opustila nemocnicu menej ako desať hodín po cisárskom reze, proti odporúčaniam lekárov, aby som mohla stáť po jej boku.

"Mirabelle operovali deň po narodení, bolo to čakanie plné úzkosti, pretože trvalo asi 12 hodín, ale lekári boli s jej progresom veľmi spokojní.

"Povedali mi, že opätovne pripojili všetky nervy v chrbte ako zips. Bola som plná emócií, až som nedokázala prestať plakať." 

Po mesiaci navštevovania novorodenca v nemocnici, keď Natalie zostávala v bezplatnom hoteli nadácie Ronald McDonald House, jej konečne dovolili vziať Mirabelle domov. 

A Natalie je presvedčená, že jej dcéra bude žiť normálny život. 

"Dvakrát týždenne s ňou chodím plávať, chodí na fyzioterapiu, reaguje na dotyk na nohách, takže to všetko vyzerá veľmi pozitívne," povedala. 

"Sú dni, keď chcem vidieť do budúcnosti, koľko toho dokáže, ale v skutočnosti mi na tom vôbec nezáleží.

"Milujem ju úplne rovnako. Viem, že dosiahne svoje míľniky, keď na to bude čas. 

babo

"Bojujem každodenne za ten najlepší život pre ňu. Považujem sa za veľmi silnú osobu, ale bola to neuveriteľne ťažká cesta.

"Takmer ma to odradilo od toho mať ďalšie deti, pretože to bolo veľmi ťažké obdobie. 

"Ale na druhej strane som chcela viac, len čo som ju uvidela, pretože bola taká rozkošná.

"Odporučila by som všetkým rodičom, ktorým radia prerušenie tehotenstva, že to nie je jediná možnosť, bez ohľadu na to, čo sa im nemocnice snažia povedať.

"A vždy sa riaďte svojim inštinktom, niečo vnútri mi povedalo, že moje dieťatko bude OK - a pozrite sa na ňu, je perfektná."

V máji sa lekárom podarila prelomová laparoskopická operácia na nenarodenom dieťati s rázštepom chrbtice - prvá svojho druhu vo VB.