Prokuratúra v Poľsku vyšetruje prípad “monštrancie” s vagínou počas pochodu LGBT

269
Kultúra smrti

Prokuratúra začala v stredu vyšetrovať udalosť zo sobotňajšieho pochodu za práva LGBT komunity. Účastníci pochodu niesli tabuľu pripomínajúcu monštranciu s vyobrazením ženského pohlavného orgánu. Vyšetrovatelia budú zisťovať či sa účastníci pochodu s transparentom pripomínajúcim vyobrazenie Najsvätejšieho srdca Ježišovho dopustili urážky náboženského cítenia. Informuje iDnes.

Uprostred srdca s korunou bola nakreslená ženská pošva. Proti tomu sa ohradila nielen poľská biskupská konferencia, ale i napríklad starosta Sopot Jacek Karnowski, ktorý pochod podporoval.

“Je mi veľmi ľúto, že sa pochod stal pre časť účastníkov príležitosťou urážať náboženské cítenie mnohých Poliakov,”napísal Karnowski v liste zaslanom organizáciám, ktoré akciu zorganizovali. “Som toho názoru, že keď chce niekto bojovať za rovnosť a toleranciu, nemal by druhých urážať.”

Starostka Gdanska, ktorá sa pochodu sama zúčastnila vyhlásila, že sa jej sporný transparent dotkol nielen ako matky, ale aj ako veriaceho človeka.

Účastníci, ktorí transparent niesli patrili k nadácii Dziewuchy Dziewuchom (Ženské ženským). Jej predstaviteľky ale vyhlásili, že so sobotňajším happeningom nemajú nič spoločné.

Za urážku náboženského cítenia hrozia v Poľsku dva roky väzenia.

Za posledné dva mesiace ide už o ďalší útok na kresťanskú cirkev v Poľsku. Poľská polícia začiatkom mája zadržala ženu, kvôli podozreniu z hanobenia náboženských symbolov, konkrétne podobizne Čiernej Madony čenstochovskej. Tej mala žena na svätožiaru dokresliť dúhu, ktorá symbolizujú hnutie LGBTI. Na konci apríla mala takéto obrázky madony vylepovať v okolí kostola v Plocku v strednom Poľsku. (viac v článku).