A je to tu! Podporí KDH registrované partnerstvá pre homosexuálov?

2,007
Kultúra smrti

Parlamentné voľby 2020 sa nezadržateľne blížia a súčasné opozičné strany sa už vidia v novej vláde. V diskusnej relácii sa stretli predseda KDH, Alojz Hlina a predseda strany Spolu, Miroslav Beblavý, ktorý načrtol ako by mohla nová vláda zložená z konzervatívcov a liberálov fungovať. Konzervatívci by podľa neho mohli ustúpiť liberálom pri registrovaných partnerstvách. Alojz Hlina takúto možnosť neodmietol.

Kresťansko – demokratické hnutie sa pod vedením Alojza Hlinu značne liberalizuje. KDH už nebude “tlačiť na pílu” pri sprísnení potratovej politiky a Hlina dal na eurokandidátku ako číslo jeden Ivana Štefanca, ktorý otvorene podporuje registrované partnerstvá pre homosexuálov.

Najnovšie Hlina potvrdil, že po parlamentných voľbách chce vytvoriť koalíciu aj s ultraliberálnou stranou Progresívne Slovensko. V diskusii pre TV Pravda, kde sa stretol s lídrom strany Spolu Miroslavom Beblavým ozrejmil, ako si predstavuje spoluprácu.

Obaja sa zhodli, že v novej vláde bude potrebné robiť veľké kompromisy. Podľa Beblavého nie je riešením navzájom sa blokovať ani v kultúrno-etických zákonoch.

“My potrebujeme si sadnúť a ak, povedzme, liberálna časť silne presadzuje registrované partnerstvá, či je to za určitých okolností dohodnuteľné napríklad s umiernenými konzervatívcami, oni zas majú nejaké svoje požiadavky, ktoré by zas umiernení liberáli vedeli akceptovať.”

Predseda KDH Alojz Hlina toto tvrdenie Beblavého neodmietol a k tejto téme dodal:

“Politika je o tom, že keď vyhráte voľby, ako ich vyhral SMER s tými 43 %, tak  môžete robiť čo chcete a vidíte, ako to dopadlo. Ak by sme my KDH vyhrali tak ako SMER, tak kto by sa nám čudoval, že by sme mali tie naše programové veci riešiť. Keď ich tak nevyhráme, tak budeme musieť hľadať kompromis.”

Alojz Hlina teda síce priamo nepovedal, že by KDH za určitých okolností mohlo podporiť napríklad registrované partnerstvá pre homosexuálov, ktoré by navrhol ich potencionálny koaličný partner Progresívne Slovensko, no na slová Miroslava Beblavého sa nepostavil odmietavo, naopak, potvrdil jeho slová, že treba hľadať kompromis.

Už len samotný fakt, že Hlina nemá problém ísť do vlády s ultraliberálmi, je však pre voličov KDH zdvihnutý ukazovák, že s ich stranou pod vedením Hlinu nie je niečo s kostolným poriadkom. Kto totiž vo voľbách hodí hlas strane KDH, de facto podporuje aj vládu s Progresívnym Slovenskom. Kresťania a konzervatívci by si teda mali hľadať stranu, ktorá bude skutočnou hrádzou proti liberalizmu a nebude s nimi paktovať.