Pregnant_woman_Credit_Demkat_Shutterstock_CNA.jpg

Mexickí biskupi sú proti zavedeniu zákona o rozšírení legalizácie potratu

58
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Traja biskupi štátu Hidalgo v Mexiku vyjadrili svoj nesúhlasný postoj voči návrhu zákona, ktorý by v tomto štáte rozšíril legalizovanie potratu. Vyzvali zákonodarcov, aby tento návrh zákona vyradili z pojednávania a povzbudili občanov, aby na svojich zástupcov v parlamente tlačili, aby hlasovali "v prospech života". 

Návrh zákona chce reformovať Trestný zákonník Hidalga, ktorý bol zavedený v marci 2019 z podnetu Demokratickej revolučnej strany, Strany sociálneho porozumenia a Hnutia národnej obnovy (Morena), čo je strana mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora. V tomto legislatívnom návrhu tvrdia demokrati, že "embryo sa nepovažuje za osobu, alebo ľudského tvora, pred koncom prvého trimestra tehotenstva". V súčasnosti nie je v Hidalgu trestným činom potrat, uskutočnený v prípade otehotnenia po znásilnení do 90 dní po počatí, v prípade ťažkého ohrozenia zdravia matky, ako aj v prípade "ťažkých genetických alebo vrodených abnormalít" u bábätka.

Spomínaný návrh zákona chce zbaviť charakteru trestného činu potrat na požiadanie počas prvého trimestru tehotenstva. Povolil by aj potrat až do 6. mesiaca tehotenstva v prípade maloletých a hendikepovaných osôb, ako aj v prípade znásilnenia.  

Biskup Juan Pedro Juárez Meléndez z Tuly zdôrazňuje, že "život je základným a neodňateľným právom, ako aj podstatou všetkých ľudských práv" a pokračuje. "Žiadame zákonodarcov, aby hlasovali v prospech života. Pre potrat neexistuje žiadne ospravedlnenie. Presadzovanie ideológií a záujmov veľkých korporácií celkom oklieštilo a ničí život ako taký a rodinu."

Arcibiskup Domingo Díaz Martínez z Tulancinga povedal guvernérovi Hidalga, Omarovi Fayadovi Menesesovi, že expanzia potratov vôbec neslúži spoločnému dobru: "Potrat je problémom, nie riešením. Ochrana života je základom pre uskutočňovanie spoločného dobra." 

Biskup José Hiraís Acosta Beltrán z Huejutla poukazuje na to, že "obyvatelia Hidalga si takýto zákon nežiadali, nepotrebujú ho a ani si ho nezaslúžia". Veriacich zároveň vyzval, aby kontaktovali svojich poslancov a naliehali na nich, aby hlasovali "za život a za to, aby právo matky nebolo nadradené právu dieťaťa na život".

Biskupi povzbudzujú a nabádajú kňazov v Hidalgu, aby "zintenzívnili evanjelizáciu a katechézy ´za život a za rodinu´. S tým, čo urobíme alebo neurobíme, hráme vabank o buducnosť Hidalga a o budúcnosť nášho Mexika."